Ξεφτίλισαν την Eurovision 2022: Μαϊμού το δωδεκάρι της Ουκρανίας από την Ρουμανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοβαρότατες καταγγελίες της ρουμανικής πλευράς για μαγείρεμα υπέρ της Ουκρανίας.

Σφοδρές αντιδράσεις και πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός των επιτροπών έξι χωρών από την ψηφοφορία για την Eurovision 2022, με την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση να κάνει λόγο για «παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας».

Προτού ακόμα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, οι κριτικές επιτροπές έξι χωρών είχαν ήδη αποκλειστεί και μπλοκαρίστηκαν όχι μόνο από την βραδιά του τελικού, αλλά και από τον β’ ημιτελικό.

Πρόκειται για τις επιτροπές των χωρών: Αζερμπαϊτζάν , Γεωργίας Μαυροβουνίου, Πολωνίας Ρουμανίας και Σαν Μαρίνο.

Μάλιστα για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των συγκεκριμένων χωρών, η EBU αντικατέστησε τις βαθμολογίες τους με ένα «υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Στην ανάλυση της ψηφοφορίας των κριτικών επιτροπών μετά τη Δεύτερη Πρόβα του Δεύτερου Ημιτελικού της Eurovision 2022, εντοπίστηκαν ορισμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών.

Προκειμένου να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εκλογικό εταίρο και υπολόγισε ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε χώρα τόσο για τον Δεύτερο Ημιτελικό όσο και για τον Μεγάλο Τελικό με βάση τις χώρες που είχαν παρόμοια πρότυπα ψηφοφορίας.

Η EBU λαμβάνει κάθε ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης της ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εξαιρετικά σοβαρά και έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει αυτές τις ψήφους σύμφωνα με τις Επίσημες Οδηγίες Ψηφοφορίας, ανεξάρτητα από το εάν αυτές οι ψήφοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ή/και το αποτέλεσμα της ψηφοφορία».

Σημειώνεται ότι οι δεν προβλήθηκε η ψηφοφορία αποκλεισμένων επιτροπών, με τους παρουσιαστές να κάνουν λόγο για τεχνικό πρόβλημα. Οι παρουσιαστές της Ρουμανίας και του Αζερμπαϊτζάν ακούστηκαν να λένε ότι έχασαν τη σύνδεση και το αποτέλεσμα ανακοίνωσε με φανερή αμηχανία ένας από τους συντονιστές του διαγωνισμού.

Σκληρή ανακοίνωση από την τηλεόραση της Ρουμανίας – Δεν δώσαμε το 12άρι στην Ουκρανία

Με μια σκληρή ανακοίνωση η τηλεόραση της Ρουμανίας ανακοινώνει τα αποτελέσματά της πριν την παρέμβαση της EBU, ενώ ζητάει απαντήσεις για τους λόγους που αντικαταστάθηκε η βαθμολογία τους:

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής της Ρουμανίας δεν λήφθηκε υπόψη στον υπολογισμό της τελικής κατάταξης και οι διοργανωτές έδωσαν άλλη βαθμολογία στους διαγωνιζόμενους στον τελικό για λογαριασμό της κριτικής επιτροπής της χώρας μας. Διευκρινίζουμε ότι η κριτική επιτροπή της Ρουμανίας αποφάσισε να δώσει τους 12 βαθμούς στους εκπροσώπους της Μολδαβίας και όχι της Ουκρανίας, όπως ανακοινώθηκε».

Επιπλέον, αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκαν για τον αποκλεισμό της χώρας από την διαδικασία και ότι δεν επετράπη στην παρουσιάστρια Έντα Μάρκους να ανακοινώσει το αποτέλεσμα όπως είχε συμφωνηθεί. Όπως σημειώνει η «κριτική επιτροπή είχε ψηφίσει παρουσία συμβολαιογράφου όπως προβλέπεται, αναφέροντας πως «οι κανόνες άλλαξαν χωρίς να ενημερωθούμε, γι’ αυτό και ζητήσαμε να μας διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους αντικατέστησαν τη βαθμολογία μας και ανάλογα με την απάντηση που λάβουμε έχουμε το δικαίωμα να λάβουμε μέτρα για τη διόρθωση της κατάστασης που δημιουργήθηκε».

Μάλιστα, όπως μπορεί κανείς να δει στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ρουμανία, είχε δώσει στη χώρα μας 10 βαθμούς και όχι 2 όπως ανακοινώθηκε από την EBU, γεγονός που θα βοηθούσε περισσότερο τη συμμετοχή της Αμάντας Γεωργιάδη.

Αναλυτικά οι βαθμολογίες που δημοσίευσε η τηλεόραση της Ρουμανίας:

Μολδαβία – 12 πόντοι
Ελλάδα – 10 πόντοι
Πολωνία – 8 πόντοι
Ολλανδία – 7 βαθμοί
Αζερμπαϊτζάν – 6 βαθμοί
Αυστραλία – 5 βαθμοί
Ιταλία – 4 βαθμοί
Ισπανία – 3 βαθμοί
Φινλανδία – 2 βαθμοί
Λιθουανία – 1 βαθμός

romania

ΔΗΜΟΦΙΛΗ