Ξαφνικά… εξαφάνισαν την έκθεση για την ελευθερία του Τύπου που κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η αφαίρεση της έκθεσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου, από την ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόκειται για την έκθεση-«φωτιά» που προκάλεσε σάλο και τράβηξε το διεθνές ενδιαφέρον για την παρουσία της χώρας μας στην τελευταία θέση, στη σχετική λίστα των χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα κατρακύλησε στην τελευταία θέση της Ευρώπης στον σχετικό δείκτη και έπεσε συνολικά 38 θέσεις πιο χαμηλά σε σχέση με πέρυσι, μια εξέλιξη που αφήνει έκθετη την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την χειραγώγηση των ΜΜΕ.

20220516pht29613 cl 1 768x989 1

Η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ευρωκοινοβουλίου στις 16 Μαΐου , ωστόσο όποιος την αναζητήσει σήμερα θα δει ότι τον παραπέμπει σε.. error.

eu1

Μάλιστα η ανάρτηση που είχε κάνει το Ελληνικό Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στο twitter εξαφανίστηκε και αυτή, γεγονός που αποδεικνύει ότι η απόφαση να κατέβει η επίμαχη έκθεση, πάρθηκε εκ των έσω.

screenshot 2022 05 17 133333

Σημειώνεται ότι η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) ιδρύθηκε το 1985 στο Μονπελιέ με στόχο να υπερασπιστεί την ελευθερία της ενημέρωσης.Πρόκειται για οργανισμό δημοσίου συμφέροντος στη Γαλλία, σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO, και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης κάνει λόγο για αδιανόητη και προκλητική διαγραφή της έκθεσης, ενώ προσθέτει ότι έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας εξηγήσεις «για αυτή την απαράδεκτη λογοκριτική παρέμβαση!».

Σημειώνεται ότι η διαγραφή της έκθεσης έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την φανερή αμηχανία που προκάλεσε στον Μητσοτάκη η ερώτηση του δημοσιογράφου David Ignatius για την κατρακύλα της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου. Κομπιάζοντας και κουνώντας τα χέρια του με αμήχανο τρόπο, ο Μητσοτάκης απάντησε στον δημοσιογράφο: «Διαφωνώ με τον πιο εμφατικό τρόπο με τα αποτελέσματα και τη μεθοδολογία. Είμαστε μία ελεύθερη δημοκρατία. Κοιτάξτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ελλάδα, θα δείτε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ επικριτικές σε ότι κάνουμε. Είναι μία χώρα στην οποία καθένας μπορεί να δημοσιεύσει ο,τιδήποτε».

Η ακατανόητη κίνηση να «κατέβει» η επίμαχη έκθεση πάντως, δείχνει ότι υπήρξε πίεση από την ελληνική πλευρά προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Άλλωστε είναι πρόσφατο το παράδειγμα με την αποπομπή του Γιώργου Κύρτσου από το ΕΛΚ μετά από αίτημα του Μητσοτάκη. Μάλιστα ο Μάνφρεντ Βέμπερ είχε προτείνει και 12μηνη στέρηση δικαιωμάτων του ευρωβουλευτή ο οποίος ενόχλησε με την σκληρή κριτική του προς της κυβέρνηση Μητσοτάκη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ