Σοκαρουν οι αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμα και μία φρατζόλα ψωμί σκέφτονται να αγοράσουν οι καταναλωτές, καθώς η τιμή της έχει κάνει τρελό «ράλι» ανόδου. Τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει ήδη τις αγορές τους ακόμα και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Η ακρίβεια έχει καταστήσει ακόμα και ένα καρβελάκι είδος πολυτελείας, και το δυσάρεστο είναι ότι οι ανατιμήσεις δεν σταματούν εδώ. Ήδη σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, η τιμή για ένα κιλό ψωμί τύπου «χωριάτικο» έχει ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ. Στα πιο εξεζητημένα είδη, όπως το ψωμί με προζύμι, η τιμή του κιλού έχει αγγίξει τα 3,50 ευρώ. Παράλληλα, αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα, τσουρέκια, πίτες και κουλούρια είναι απλησίαστα καθώς έχουν πάρει την «ανιούσα» και ξεπερνούν ακόμα και το 10% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Οι αρτοποιοί σχολιάζουν ότι το μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ψωμιού, από 275 ευρώ πήγε κοντά στα 420 ευρώ. «Είχαμε αύξηση 100% των πρώτων υλών και της ενέργειας. Εμείς έχουμε το θετικό ότι παράγουμε οι ίδιοι τα πράγματα και κάναμε αύξηση μόνο 10% στο ψωμί. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης το αφήσαμε 50 λεπτά, όπως το είχαμε και πέρυσι. Μειώσαμε το κέρδος από εμάς για να κρατήσουμε τους πελάτες μας», σημείωσε ο κ. Δημήτρης Χατζηιωαννίδης, ιδιοκτήτης αρτοποιείου.

Αναφερόμενος στο κόστος της ενέργειας, ο κ. Χατζηιωαννίδης είπε ότι «με το ρεύμα είχαμε αύξηση γύρω στα 100%. Για τα αρτοποιεία η κιλοβατώρα ήταν φθηνότερη, οπότε ο τελευταίος λογαριασμός ήρθε λίγο χαμηλότερος από τον προηγούμενο».

Τρελές αυξήσεις στα αρτοποιήματα

Ψωμί «χωριάτικο» (450 γρ.): Από 1 ευρώ πήγε στο 1,20 ευρώ

Ψωμί με προζύμι(500 γρ.): Από 1,40 ευρώ πήγε στο 1,50 ευρώ

Ψωμί με αλεύρι Ζέας (450 γρ.): 1,70 ευρώ

Κουλούρι Θεσσαλονίκης: 0,60 ευρώ

Τσουρέκι (1 κιλό): Από 9 ευρώ πήγε στα 12 ευρώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ