«Ας ζητήσουν συγγνώμη»! Η κόρη του αείμνηστου πρωταγωνιστή, Μαρία, ξεσπάει μέσω της «Espresso» κατά του Δήμου Ζωγράφου για την εκταφή.
Δεν έχει προηγούμενο ο σάλος που έχει ξεσπάσει για την εκταφή του σπουδαίου Στάθη Ψάλτη από το Νεκροταφείο του Ζωγράφου, χωρίς μάλιστα να ειδοποιηθούν από τον δήμο οι συγγενείς του!
- Από τον Νίκο Νικόλιζα
Η κόρη του, Μαρία Ψάλτη, για άλλη μια φορά αποκλειστικά μέσα από την «Espresso» ξεσπάει κατά του δήμου. «Ας ζητήσουν μια συγγνώμη. Δεν βλάπτει κανέναν να ομολογήσουν ότι έκαναν λάθος» τονίζει σε αυστηρό τόνο και στέλνει το δικό της μήνυμα: «Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να αφήσω σε εκείνο το νεκροταφείο τα οστά του πατέρα μου. Έχω ήδη έρθει σε συνεννόηση με την κ. Φόνσου και με το ΣΕΗ και ο πατερούλης μου θα πάρει τη θέση που του πρέπει στο Α’ Νεκροταφείο».
Όλα άρχισαν την Τρίτη το μεσημέρι από μια ανάρτηση θαυμαστή του Στάθη Ψάλτη, ο οποίος βρισκόταν στο Κοιμητήριο του Ζωγράφου και είδε ανάμεσα στα χώματα και στα σπασμένα μάρμαρα ενός τάφου το όνομα του μεγάλου ηθοποιού και την ημερομηνία θανάτου του. Αμέσως έκανε μια ανάρτηση σε ομάδα φίλων του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τσουνάμι αντιδράσεων για την αναλγησία του κράτους και του Δήμου Ζωγράφου. Από την πρώτη στιγμή, μάλιστα, τόσο η χήρα του Ανδρέα Μπάρκουλη όσο και η κόρη του Στάθη καταδίκασαν την πράξη της εκταφής, καθώς δεν είχε ειδοποιηθεί κανένας από τους συγγενείς πρώτου βαθμού.
Σε επίσημη ανακοίνωσή του χθες το μεσημέρι, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, ο Δήμος Ζωγράφουπροσπάθησε να «μπαλώσει» την τεράστια γκάφα που δημιουργήθηκε με την εκταφή του Στάθη Ψάλτη αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η ταφή του έγινε το 2017 τιμής ένεκεν λόγω της μοναδικής καλλιτεχνικής του πορείας, αλλά και της συνεισφοράς του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κανονικά η εκταφή του έπρεπε να γίνει μετά από τρία χρόνια, αλλά ο Δήμος Ζωγράφου προχώρησε σε παράταση ακόμα δύο ετών. Μετά την πάροδο πέντε ετών -το ανώτατο διάστημα που προβλέπεται- αναζητήθηκαν οι συγγενείς του για τη διαδικασία της εκταφής, αλλά δεν βρέθηκε κανείς και ο Δήμος Ζωγράφου προχώρησε σε υπηρεσιακή εκταφή. Τα οστά του Στάθη Ψάλτη φυλάσσονται προσωρινά σε ξεχωριστό μέρος στο οστεοφυλάκιο προκειμένου να τοποθετηθούν στον ειδικό χώρο που διατηρεί ο Δήμος Ζωγράφου στο Κοιμητήριο και φιλοξενεί όλους τους σπουδαίους ανθρώπους που τίμησαν την πόλη μας και την Ελλάδα».
Άμεση ήταν η αντίδραση της κόρης του μεγάλου ηθοποιού, η οποία μέσα από την «Espresso» αναφέρει: «Δεν είχα το κουράγιο να μιλήσω με κανέναν αρμόδιο. Με τον πρόεδρο του ΣΕΗ Σπύρο Μπιμπίλα έχω μιλήσει μόνο, με σκοπό να πάνε τα οστά του πατερούλη μου στο Α’ Νεκροταφείο. Δεν υπάρχει περίπτωση να τα αφήσω εκεί. Και η μητέρα μου ταράχτηκε με όσα συνέβησαν με τον τάφο. Πριν από μια εβδομάδα βρισκόμουν και πάλι στο Κοιμητήριο του Ζωγράφου και άναβα τα καντήλια. Συνομίλησα με τους υπαλλήλους του Κοιμητηρίου. Κανένας δεν μπορούσε να με ενημερώσει ότι θα γινόταν εκταφή;»λέει η Μαρία Ψάλτη, η οποία πετάει το γάντι των ευθυνών στον Δήμο Ζωγράφου.
«Άκουσα και μια ατάκα, ότι δεν είχαμε πληρώσει και κάτι τέτοια πράγματα. Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Όταν πέθανε ο πατέρας μου, μας είχαν τονίσει πως ήταν δωρεά και όλα είχαν διευθετηθεί από τον δήμο. Και υποτίθεται δεν έβρισκαν κανέναν συγγενή (ούτε εμένα ούτε τις δύο χήρες ούτε τον αδερφό του ούτε την Καίτη Φίνου), δεν έπρεπε να απευθυνθούν στο ΣΕΗ, που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο;» διερωτάται.
Ωστόσο, η Μαρία Ψάλτη αναφέρεται και σε κάποια κακεντρεχή σχόλια που ακούστηκαν, ότι εφόσον πήρε την κληρονομιά, τον παράτησε. «Δεν υπήρχε καμιά κληρονομιά. Ο μπαμπάς μου δεν άφησε απολύτως τίποτα, γιατί απλά τα έδινε όλα σε αγαθοεργίες. Επίσης είναι ευθύνη του δήμου να ενημερώσει τους συγγενείς και όχι οι συγγενείς να ρωτούν για την εκταφή. Επειδή έχω θάψει και άλλους συγγενείς, αυτό ορίζει ο νόμος και πάντα μας ενημέρωναν για κάθε εκταφή. Σκεφτείτε ότι μετά το δικό μου θέμα που βγήκε στη δημοσιότητα δέχτηκα πλήθος τηλεφωνημάτων από πολίτες που μου έλεγαν πως έπαθαν τα ίδια πράγματα με εμένα» αναφέρει χαρακτηριστικά η μοναχοκόρη του αείμνηστου ηθοποιού στην «Espresso». «Καλό θα ήταν, βέβαια, να βγει κάποιος από τον δήμο και να πει “συγγνώμη, κάναμε λάθος για όλα όσα συνέβησαν”. Επίσης η τελευταία σύζυγος του πατέρα μου, αλλά και η πεθερά του έμεναν στον Δήμο Ζωγράφου και πήγαιναν κι εκείνοι στον τάφο του πατέρα μου. Πώς είναι δυνατόν όλοι οι δημοσιογράφοι να γνωρίζουν το τηλέφωνό μου και να μην μπορεί να με βρει ο δήμος» καταλήγει η Μαρία Ψάλτη.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί στον καλλιτεχνικό κόσμο η παντελής απουσία της τελευταίας συζύγου του Στάθη Ψάλτη, Χριστίνας, η οποία λίγους μήνες μετά τον θάνατό του ξαναέφτιαξε τη ζωή της φέρνοντας στον κόσμο και τον πρώτο καρπό του έρωτά της με τον νέο της σύντροφο.
Την Τρίτη το βράδυ, θέση για το θέμα πήρε και η συμπρωταγωνίστρια του Στάθη Ψάλτη, Καίτη Φίνου, γράφοντας σε ανάρτησή της στο facebook: «Σταθάκο μου… Κανείς δεν σε ξέχασε απ’ όλους όσους σ’ αγάπησαν πραγματικά. Έγιναν πράγματα εν αγνοία πολλών και περισσότερο των συγγενών εξ αίματος -να σημειώσω δεν ειδοποιήθηκαν ποτέ για την εκταφή-, η κόρη του Μαρία Ψάλτη το έμαθε πριν από λίγες ώρες από τα τηλέφωνα που της έκαναν φίλοι της. Είναι θυμωμένη, λυπημένη, εξοργισμένη για όσα λέγονται, γιατί δεν την ειδοποίησε ποτέ και κανείς. Δεν θα τον άφηνε ποτέ τον πατέρα της “μόνο του”. Ευχαριστεί την κυρία Μπάρκουλη που το γνωστοποίησε! Όλα θα διευθετηθούν όπως πρέπει να γίνει, για την ψυχή του… Ευχαριστεί και το ΣΕΗ και την Άννα Φόνσου για πράγματα που θα μάθετε από τα κανάλια μάλλον, που διψούν για τέτοιες ειδήσεις…
Όσο για μένα (επειδή τον επισκέφτηκα πριν από δύο εβδομάδες), έμεινα άφωνη, γιατί θα μπορούσαμε να έχουμε ειδοποιηθεί έστω από το σωματείο. Γιατί, κατ’ εμέ, αφού λέει ο δήμος πως δεν έβρισκαν κανέναν, μήπως θα έπρεπε να μάθουν το τηλέφωνο των συγγενών του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών; Να αναπαυθεί η ψυχή σου, Στάθη μου, και θα βρίσκεσαι σύντομα εκεί που σου αξίζει».
Τι αναφέρει ο νόμος
Με δεδομένη την ανάγκη διαχείρισης του προς χρήση χώρου στα δημόσια νεκροταφεία (ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα), εφαρμόζεται η πρακτική της εκταφής του νεκρού μετά την πάροδο συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (συνήθως τριών ετών). Στις περιπτώσεις που η διαδικασία εκταφής είναι αναγκαία, συνοδεύεται από γραφειοκρατικές και άλλες διατυπώσεις για τους οικείους του εκλιπόντος. Συχνά, αυτοί αναγκάζονται να κινηθούν εντός του χρονοδιαγράμματος που τους δίνεται από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας των κοιμητηρίων, το προσωπικό οφείλει να ενημερώσει την οικογένεια του εκλιπόντος για την υποχρεωτική εκταφή, τόσο κατά την τέλεση των απαραίτητων για την κηδεία όσο και μερικές εβδομάδες πριν από την εκταφή. Με αυτή την ενημέρωση, η οικογένεια καλείται να ολοκληρώσει τις νομικές ενέργειες που απαιτούνται, να διατυπώσει την επιθυμία της για την επανατοποθέτηση των οστών και να δεσμευτεί για την παρουσία της στο κοιμητήριο την προγραμματισμένη ημερομηνία εκταφής. Το τυπικό της εκταφής είναι, σε γενικές γραμμές, ενιαίο και τελείται από το προσωπικό του κοιμητηρίου. Το σημείο του τάφου ανασκάπτεται, αφού αρχικά αποσύρονται τα υλικά του τάφου (μάρμαρο, τσιμέντο κ.λπ.) και στη συνέχεια τα ξύλινα τμήματα του φέρετρου. Η αποκομιδή των οστών του νεκρού ακολουθείται -σύμφωνα με την επιθυμία της οικογενείας- από το πρωτόκολλο ή την εθιμοτυπία που ορίζει η θρησκευτική, πνευματική και πολιτιστική παράδοση, παραμένοντας πάντα στα νόμιμα πλαίσια, όπως προβλέπονται στον ελληνικό χώρο.