Η Κ. Σακελλαροπούλου παραλλήλισε τον «σεβασμό στην διαφορετικότητα» με την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Θα μπορούσα να πω ότι η πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεωρεί ότι η αιτία της Γενοκτονίας των Ποντίων, είναι η έλλειψη σεβασμού των Τούρκων προς την «διαφορετικότητα». Δεν θα το κάνω, διότι απλούστατα η πρόεδρος πουθενά στην ανακοίνωση της δεν αναφέρει την λέξη «Τουρκία», την λέξη «Τούρκοι», ούτε καν το όνομα του σφαγέα των Ποντίων, Κεμάλ Ατατούρκ.

Μιλάει αόριστα για την διάρκεια της «οθωμανικής αυτοκρατορίας», αγνοώντας προφανώς ότι η σημερινή ημέρα μνήμης, ορίστηκε ακριβώς επειδή στις 19 Μαΐου του 1919, ο Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής δηλαδή του νεότερου τουρκικού κράτους και όχι της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Μένω λοιπόν στο τελικό συμπέρασμα της προέδρου, ότι η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, έγινε επειδή «κάποιοι» δεν σεβάστηκαν την διαφορετικότητα.

Αυτή λοιπόν η «διαφορετική» θεώρηση της ιστορίας, φαίνεται είναι επιταγή των καιρών μας. Που σε αντίθεση με κάτι άλλες «επιταγές», εξοφλείται κανονικότατα…

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Εκατόν τρία χρόνια μετά το ανηλεές πογκρόμ, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, σε βάρος του ελληνισμού του Πόντου, η μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων αθώων, που σφαγιάστηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, παραμένει ζωντανή. Η Ελληνική Πολιτεία έχει αναγνωρίσει την Ποντιακή Γενοκτονία και στις 19 Μαΐου αποτίει φόρο τιμής στους αδικοχαμένους Έλληνες της περιοχής αυτής. Αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, την καθοριστική συμβολή των ξεριζωμένων Ποντίων στην οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ανόρθωση της πατρίδας μας.

Η προάσπιση της ιστορικής γνώσης με την αναγνώριση του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος είναι αυτονόητο χρέος της διεθνούς κοινότητας. Ιδιαίτερα η σημερινή επέτειος, σε μια συγκυρία που ο αυταρχικός αναθεωρητισμός απειλεί ευθέως τη σταθερότητα του κόσμου μας, ενεργεί αποτρεπτικά, ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες θηριωδίες. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η διαρκής επαγρύπνηση απέναντι στις διακρίσεις και τη βία είναι ευθύνη όλων μας.

Πηγη: newsbreak.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ