Μετά το Ισραήλ και οι Ρώσοι ενεργοποίησαν αντιεροπορικό σύστημα με ακτίνα λέιζερ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε παρουσιάσει το ισραηλινό υπερόπλο το οποίο χρησιμοποιεί ακτίνα λέιζερ για να καταρρίπτει ιπτάμενα αντικείμενα αλλά και να πλήττει επίγειους στόχους. Ειδικά όμως για την κατάρριψη μη επανδρωμένων, ειδικά αυτά που είναι μικρού μεγέθους όπως ο τύπος που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, είναι ένα ιδανικό σύστημα διότι απλούστατα είναι εξαιρετικά φτηνό και δεν χρησιμοποιεί πολυδάπανους πυραύλους. Είχε δοθεί μάλιστα στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο με την χρήση του συγκεκριμένου υπερόπλου.

Βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας το υπερόπλο που παρουσίασε το Ισραήλ!

Όπως φαίνεται όμως και οι Ρώσοι ανέπτυξαν παρόμοιο σύστημα, το οποίο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό αφού ήδη συμμετέχει στον πόλεμο της Ουκρανίας. Το μόνο του μειονέκτημα είναι η μικρή του εμβέλεια που φτάνει τα 5 km.

Η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί το σύστημα λέιζερ «Zadira» στην Ουκρανία πριν από μερικές εβδομάδες. Όπως φαίνεται από την πρώτη ματιά, δεν έχει πολλά κοινά στοιχεία με το αντίστοιχο ισραηλινό σύστημα.

Το Zadira επικεντρώνεται στη φυσική καταστροφή ενός αντικειμένου σε απόσταση έως και 5 km και κυριολεκτικά το καίει με τη θερμική του πρόσκρουση. Αυτό το σύστημα είναι ικανό να καταρρίπτει εύκολα διάφορους τύπους drones, αποφεύγοντας δαπανηρούς πυραύλους των τύπων Pantsyr και Tor. Χρησιμοποιείται επίσης για να τυφλώνει δορυφόρους για να αποτρέπει επιχειρήσεις αναγνώρισης του εχθρού.

Ας ελπίσουμε ότι κάποτε η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα ασχοληθεί σοβαρά με αυτά τα συστήματα τα οποία μπορούν να εξοικονομήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μπορούν απλούστατα να αυτοχρηματοδοτήσουν την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή τέτοιων συστημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ