Λυσσαλέες μάχες στο Ντόνμπας – χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες κινδυνεύουν να αποκοπούν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ενημέρωση που ακολουθεί είναι από τον Αυστριακό στρατιωτικό αναλυτή Tom Cooper, Ο οποίος έχει αποδειχτεί από τους πλέον έγκυρους αναφορικά με την κάλυψη των μαχών στην Ουκρανία.

(Τι σημαίνει BTG: Το Battalion Tactical Group είναι μία προσωρινή μονάδα που έχει δημιουργηθεί για πραγματική μάχη. Το BTG δημιουργείται γύρω από ένα μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού ή ένα τάγμα τεθωρακισμένων εντάσσοντας σε αυτό πυροβολικό, αντιαεροπορικά ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, μηχανικό και άλλες ειδικές μονάδες που είναι απαραίτητες για την εκτέλεση της αποστολής μάχης που του έχει ανατεθεί).

Ολόκληρη η προσοχή για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στη Μάχη του Ντονμπάς — επειδή η κατάσταση στην περιοχή της Ποπάσνα παραμένει η πλεον κρίσιμη: Υπάρχει μια σημαντική ρωσική επέλαση σε αυτόν τον τομέα και οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα μισά του δρόμου για την πλήρη αποκοπή των Ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Severodonetsk-Lysychansk. Μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει για το Κίεβο μεγαλύτερη ήττα ακόμα και από την πτώση του Αζοφστάλ.

Βόρεια του Χάρκοβο, η ρωσική αντεπίθεση ανέκτησε το Ternova – ένα μέρος  κατά μήκος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων – και στη συνέχεια το Rubizhne στο Siversky Donets, ωθώντας έτσι τις ουκρανικές δυνάμεις μακριά από το Vovchansk. Στη συνέχεια, οι Ουκρανοί προσπάθησαν να ανακόψουν αυτήν την αντεπίθεση αλλά – προφανώς – χωρίς μεγάλη επιτυχία μέχρι τώρα. Να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες επιτυχίες των Ουκρανών στην περιοχή είχαν αναπτερώσει το ηθικό σε ολόκληρο τον ουκρανικό στρατό.

68A0EE1E 9E20 4DE1 9475 9AB7E5FFDD0F
Ο χάρτης των μαχών στην ανατολική Ουκρανία

Αυτή η ρωσική αντεπίθεση δεν προκάλεσε έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, και στη διαδικασία ανάκαμψης από τις ήττες που υπέστησαν στη βόρεια Ουκρανία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο – λαμβάνοντας υπόψη και  τη σημασία του Vovchansk για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας των Ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή Izium. Εάν ο συγκεκριμένος άξονας έπεφτε στα χέρια των Ουκρανών, τότε οι ρωσικές δυνάμεις θα είχαν αποκοπεί.

Η εξέλιξη αυτή είναι μία ήττα για τους Ουκρανούς: Το Ternova προστατευόταν από ένα τάγμα της Ουκρανικής Εδαφικής Άμυνας, που δεν ήταν σε θέση να αντικρούσει την αντεπίθεση των ανακατασκευασμένων BTG της 200ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητου πεζικού, υποστηριζόμενη από την ισχυρή κάλυψη του Ρωσικού πυροβολικού. Ωστόσο, ο Αυστριακός αναλυτής δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί οι Ουκρανοί αντέταξαν μία τόσο μικρή δύναμη σε μία τόσο σημαντική περιοχή, δίνοντας την ευκαιρία στους Ρώσους να την ανακαταλάβουν.

Περιοχή Izium

Ο ρωσικός στρατός φαίνεται να έχει κατασκευάσει μια πλωτή γέφυρα στο Siversky Donets κοντά στην τοποθεσία που ονομάζεται Yaremivka, περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ Izium και Svyatohirsk, και η πληροφορία είναι ότι επιστρέφει στην προσπάθεια να διασχίσει το Siversky Donets στην περιοχή Bilohorivka, για άλλη μια φορά…. Λαμβάνοντας υπόψη το τι συμβαίνει στην περιοχή Πόπασνα. Εκεί ακριβώς οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα προσπαθώντας να διασχίσουν τον ποταμό, αφού οι ουκρανοί είχαν καταστρέψει την γέφυρα της περιοχής.

Οι Ρώσοι έφεραν ένα από τα συστήματα S-300 στην περιοχή Izium. Γεγονός που αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τον αυστριακό αναλυτή, καθώς καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των Ρώσων ότι «έχουν καταστρέψει πλήρως την ουκρανική πολεμική αεροπορία».

https://youtu.be/bzGgdMDfQXM

Η ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΠΑΣΝΑ

Το χειρότερο από όλα για το Κίεβο παραμένει η κατάληψη αυτού του στρατηγικού υψώματος  από τις ρωσικές δυνάμεις που συνέχισαν την προέλασή της δυτικά και νότια της Πόπασνα. Αφού κατέλαβαν την Τρυπίλια, την Πέμπτη, 19 Μαΐου, εγκλώβισαν Ουκρανούς που κρατούσαν έναν οχυρωμένο λόφο κοντά στη Volodymyrivka, ενώ κατέλαβαν αυτό το χωριό και μετά συνέχισαν ευθεία για τη Nova Kamyanka.

Η συγκεκριμένη περιοχή που πλέον κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις μόλις χθες, βρίσκεται  1–2 χιλιόμετρα ανατολικά του Soledar και του Bakhmutske, και επομένως του κρίσιμου δρόμου T1302, της κύριας γραμμής ανεφοδιασμού για τα Ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Severodonetsk-Lysychansk. Ο κίνδυνος της περικύκλωσης των ουκρανών είναι τεράστιος.

Επιπλέον, οι Ρώσοι διεύρυναν αυτή τη διείσδυση παίρνοντας το Lypove και το Vasylivka, βόρεια της Trypillya και δυτικά της Vrubivka. Από σήμερα το πρωί, βρίσκονταν μέσα στη νότια πλευρά της τελευταίας πόλης.

Με άλλα λόγια: οι Ρώσοι προελαύνουν από την Πόπασνα προς τα βόρεια παρακάμπτοντας τις ουκρανικές δυνάμεις που κρατούν τα χωριά Komyshuvakha, Khram Svyatoho, Katerynika και Hirske, και το κάνουν χωρίς να κάνουν διακοπές για ξεκούραση και ανασυγκρότηση, αφήνοντας με τη σειρά τους πολύ λίγο χρόνο στους Ουκρανούς για να αντιδράσουν.

Οι Ουκρανοί έχουν πλημμυρίσει τον ποταμό Λούναν, αλλά αυτό δεν είχε καμία επίδραση στη ρωσική προέλαση: αντ’ αυτού, ο Ρωσικός στρατός έφερε δύο επιπλέον BTG – ένα από την 40η Ναυτική Ταξιαρχία Πεζικού και την 336η Ναυτική Ταξιαρχία Πεζικού – και ένα από αυτά διευρύνει την παραβίαση της ουκρανικής πρώτης γραμμής προχωρώντας προς τα νότια: χθες, πήρε το χωριό Βίσκριβα.

0B6A31CC 544A 4EAD AD35 A5D6CF0B113D
Τα οπλικά συστήματα των ρώσων σε δράση

Η εξήγηση των τελευταίων ρωσικών επιτυχιών

Η ανάλυση από τον αυστριακό αναλυτή Cooper: Πολλοί αναρωτιούνται πώς οι Ρώσοι πολεμούν τόσο καλά στην περιοχή της Πόπασνα και πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν μια τέτοια επιχείρηση;

Προφανώς, δεν έχω ιδέα για όλες τις λεπτομέρειες και την κατάσταση των ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων και τι ακριβώς αντιμετωπίζουν και πού. και, το γεγονός ότι ο Ρωσικός στρατός έφερε τουλάχιστον ένα BTG, αν όχι δύο, εξοπλισμένο με BMPT Terminators, είναι κάτι που μπορεί να αναλυθεί εκτενώς.

Ωστόσο, μια προσεκτική ματιά σε οποιονδήποτε αξιοπρεπή χάρτη αυτής της περιοχής εξηγεί τα πάντα — πέρα ​​από κάθε αμφιβολία.

Γιατί; Επειδή εξηγεί την κατάσταση εφοδιασμού του Ρωσικού στρατού.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις μάχονται σε τακτικές ομάδες τάγματος, και αυτά τα BTG έχουν μια ελάχιστη ικανότητα να τροφοδοτούνται. Για το σκοπό αυτό, καθένας από τους τακτικούς στρατούς (κάθε τακτικός στρατός ελέγχει μεταξύ 2 και 20 BTG) έχει τη δική του ταξιαρχία ανεφοδιασμού. Ο αριθμός τέτοιων εξαιρετικά εξειδικευμένων μονάδων είναι πολύ περιορισμένος: νομίζω ότι υπάρχουν μόνο 10–12 σε όλες τις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και βασίζονται κυρίως σε φορτηγά.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό όσο φαίνεται, επειδή ο Ρωσικός στρατός εξαρτάται ακόμη περισσότερο στη χρήση των σιδηροδρόμων για να διατηρεί τον εφοδιασμό των στρατευμάτων. Δεν είμαι σίγουρος για τον συνολικό αριθμό των σιδηροδρομικών ταξιαρχιών του ρωσικού στρατού, αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν περίπου 20 από αυτές.

Σε αυτόν τον πόλεμο μέχρι στιγμής, η έλλειψη ταξιαρχιών ανεφοδιασμού οδήγησε σε μια κατάσταση όπου κάθε τακτικός στρατός ήταν ικανός να υποστηρίξει ταυτόχρονα την προέλαση μόνο με ένα BTG. Όμως, στην περιοχή Ποπάσνα, ο ρωσικός στρατός διεξάγει μια επίθεση που περιλαμβάνει περίπου 5-6 BTG.

Πως το καταφέρνει;

Είναι απλό. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ουκρανία, εκεί υπάρχει ένα εξαιρετικό σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή Kadiivka-Alchevsk, μόλις 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Ποπάσνα — δηλαδή στην περιοχή που ελέγχεται από τους Ρώσους αυτονομιστές ήδη από το 2014.

Επιπλέον, καταλαμβάνοντας την Ποπάσνα και μετά τη Βολοντιμύριβκα, οι Ρώσοι εξασφάλισαν έναν επιπλέον δίκτυο σιδηροδρόμων, το οποίο μπορούν τώρα να συνδέσουν στο υφιστάμενο σύστημα στην περιοχή Kadiivka-Alchevsk.

Η προέλαση του ρωσικού στρατού από την Ποπάσνα στη Βρουβίβκα εκτελείται και κατά μήκος ενός άλλου δικτύου σιδηροδρόμων.

Με απλά λόγια: Με τον τρόπο που εκτελείται αυτή η επιχείρηση, οι Ρώσοι μπορούν να φέρουν τις προμήθειες τους με τρένο κατευθείαν στην πρώτη γραμμή. Δεν χρειάζεται να προσπαθούν να το κάνουν με κονβόι φορτηγών, διότι οι Ρώσικες αργοκίνητες αυτοκινητοπομπές παραμένουν ένας από τους κύριους στόχους για το ουκρανικό πυροβολικό.

Το πρόβλημα της γραμμής ανεφοδιασμού λοιπόν επιλύθηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσική πολεμική μηχανή αποδεικνύεται ικανή για επιτυχημένες επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Πόπασνα: Το πυροβολικό της μπορεί να συνεχίσει να ανατινάζει τις ουκρανικές θέσεις μέρα και νύχτα, τα Terminators (φωτό) δεν μπορούν να ξεμείνουν από πυρομαχικά για τα πυροβόλα 30 χιλιοστών τους…

(Εάν υπάρχουν αμφιβολίες, συγκρίνετε το με την κατάσταση — για παράδειγμα — βόρεια του Σεβεροντόνετσκ, όπου υπάρχει μόνο μία σιδηροδρομική γραμμή — μέσω της Κρεμίνας, που βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης. Εκεί ο ρωσικός στρατός χρειάστηκε 3 ολόκληρους μήνες για να εισέλθει στα προάστια του Severodonetsk — κάνοντας επίθεση από βορειοανατολικά…)

Αυτό που ακόμα δεν καταλαβαίνω είναι η συμπεριφορά του Ουκρανικού  Γενικού επιτελείου  σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις. Φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι η ταλαιπωρημένη 24η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητου Πεζικού και το Τάγμα Donbass που προσπαθούν να επιβραδύνουν ή ακόμα και να σταματήσουν τη ρωσική επίθεση βόρεια και δυτικά της Ποπάσνα.

Σίγουρα, οι συγκεκριμένες ουκρανικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από πολλά τάγματα από άλλες μονάδες. και, αναμφίβολα, πολλές από τις ουκρανικές ταξιαρχίες εν τω μεταξύ έχουν 4–5, ακόμη και 6 τάγματα — και αρκετά τάγματα από διάφορες άλλες ταξιαρχίες έχουν σπεύσει στο μέτωπο.

Αλλά, περιμένοντας από μια και μόνο ταξιαρχία —όσο ενισχυμένη κι αν είναι— να συγκρατήσει αυτή την επίθεση, δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι καλή ιδέα, ακόμη περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι όσο προχωρούν οι Ρώσοι, τόσο μεγαλύτερη σε εύρος γίνεται η πρώτη γραμμή που πρέπει να υπερασπιστεί αυτή η μοναχική ουκρανική ταξιαρχία.

Αυτό είναι ιδιαίτερη έκπληξη για μένα, δεδομένου ότι ο ουκρανικός στρατός έχει τουλάχιστον δύο ταξιαρχίες που ασφαλίζουν την περιοχή Σίβερσκ και άλλες δύο που ασφαλίζουν μόνο το Μπαχμούτ. Λοιπόν, τέσσερις ταξιαρχίες εξασφαλίζουν δύο θέσεις πολύ πίσω από την πρώτη γραμμή, και κάθονται και περιμένουν εκεί — ενώ η πρώτη γραμμή παραβιάζεται και βρίσκεται σε διαδικασία κατάρρευσης…;

Αυτό το ερώτημα που θέτει σήμερα ο αυστριακός αναλυτής, σίγουρα θα απασχολήσει τον στρατιωτικό αναλυτή του μέλλοντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ