Κάποιοι «σύμβουλοι» θέλουν την πλήρη καταστροφή της Ουκρανίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήταν και πρώην σύμβουλος του Ποροσένκο ο οποίος κατηγορείται για εσχάτη προδοσία!

Η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τη Ρωσία και να ανακτήσει ακόμη και τον έλεγχο της Ανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας, δήλωσε σύμφωνα με το EURACTIV ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος (φωτό), σημειώνοντας ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από τη στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας θα ήταν ένας επικίνδυνος συμβιβασμός.

Ο Μίκλος είναι πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Σήμερα συμβουλεύει την πρωθυπουργό της Μολδαβίας Νατάλια Γκαβριλίτσα και είναι μέλος του νέου Εθνικού Συμβουλίου για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας που συστάθηκε από τον πρόεδρο Ζελένσκι. Το περίεργο είναι ότι ο πρώην πρόεδρος Ποροσένκο αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για εσχάτη προδοσία, από το καθεστώς Ζελένσκι! Γιατί ο Ουκρανός πρόεδρος «ανακύκλωσε» με τέτοια ευκολία έναν σύμβουλο που από ότι φαίνεται δεν είχε δώσει και τόσο σωστές συμβουλές στον προκάτοχό του, είναι άξιο απορίας.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης θα έχει την πρώτη του διαδικτυακή συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα. Ο Μίκλος θα είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής των ξένων εμπειρογνωμόνων. Άλλα μέλη είναι ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία Μάικλ Μακφόλ, καθώς και ο Αμερικανός οικονομολόγος και φιλόσοφος Φράνσις Φουκουγιάμα. Η πρώτη συνάντηση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Μίκλος, η Ουκρανία πρέπει να νικήσει τη Ρωσία και μπορεί να το κάνει αν οι δυτικές χώρες συνεχίσουν τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. «Τα σύνορα πρέπει να επιστρέψουν στην κατάσταση που ήταν πριν από το 2014. Αν επιστρέψουν μόνο στην κατάσταση πριν από την εισβολή, θα είναι πάντα πηγή έντασης και αβεβαιότητας», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Denník N.

«Λύση για τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση είναι η ήττα της Ρωσίας. Οι ξένοι επενδυτές θα έρθουν στην Ουκρανία μόνο εάν είναι σίγουροι για την ειρήνη», πρόσθεσε.

Η ανάκτηση της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας θα είναι, ωστόσο, δύσκολη. «Θα χρειαστεί να επιτεθούν και η επίθεση είναι πάντα πιο δύσκολη από την άμυνα. Επί του παρόντος, είναι ζωτικής σημασίας ότι η Δύση δεν θα υποχωρήσει στη βοήθειά της».

Ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε την Κυριακή ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο για την αναστολή τους.

«Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», δήλωσε σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας ο Μεντίνσκι, σύμβουλος του Κρεμλίνου που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών δεν είναι υπόθεση του Κιέβου.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες το βράδυ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία».

«Θα είμαστε σε θέση να τη συζητήσουμε μόνο όταν ανακτήσουμε τα εδάφη που μας έχει πάρει η Ρωσία από την αρχή του πολέμου», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με την εφημερίδα του Μιλάνου.

«Ελπίζω η Ιταλία να συνεχίσει να μας στηρίζει, με τα αμυντικά συστήματα τα οποία μας είναι απαραίτητα για τον απελευθερωτικό μας αγώνα», υπογράμμισε ο Ζελέσκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ