Το σύνδρομο της Τρίτης Εβδομάδας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

Πτολεμαΐδα 23-5-2022

Πέρασαν 40 ημέρες από την ημέρα πληρωμής των προ του ΠΑΣΧΑ καταβληθέντων συντάξεων και οι η τρίτη ηλικία βιώνει έναν πραγματικό «Γολγοθά». Οι μικρομεσαίοι νοικοκυραίοι χωρίς να έχουν πτυχία Οικονομικών Επιστημών, έγιναν πρακτικοί οικονομικοί αναλυτές. Εφαρμόζουν μαθηματικούς υπολογισμούς πως να ξεπεράσουν τη «νηστεία» της τρίτης εβδομάδας, στην οποίαν εξαντλήθηκαν ήδη οι συντάξεις τους. Φαινόμενο συνηθισμένο και με τους μεσαίους και χαμηλούς μισθοσυντήρητους. Ο φετινός «αδυσώπητος» 40ήμερος μήνας Μάης δεν λέει να τελειώσει ….
Πολύ πριν τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο (24/2/22) ξεκίνησαν οι μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια. Η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο 2021 άρχισε να επιδοτεί τα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ακολούθησαν κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Η μεγάλη όμως ακρίβεια και ο πληθωρισμός εξαϋλώνουν διαπιστωμένα κάθε κυβερνητικό μέτρο.
Οι αρχικές προβλέψεις στατιστικών υπηρεσιών και μεγαλοτραπεζιτών για ανάπτυξη και πληθωρισμό πέφτουν συνεχώς έξω. Οι τράπεζες για να περιορίσουν τον πληθωρισμό ανεβάζουν τα επιτόκια με αποτέλεσμα την μείωση επενδυτικού ενδιαφέροντος, τη μείωση της ζήτησης εργατικού δυναμικού, άρα την αύξηση της ανεργίας και συνεπώς τη μείωση της ανάπτυξης.
Η εξέλιξη του πολέμου μοιάζει να μην έχει σύντομο τέλος, ο φαύλος κύκλος θα συνεχισθεί. Οι αυξήσεις τιμών στην ενέργεια ανεβάζουν τις τιμές των παραγόμενων προϊόντων. Η βενζίνη και το πετρελαίου κίνησης ακριβαίνουν ασταμάτητα και θα αυξάνουν τις τιμές σε ότι μεταφέρεται.
Οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης στην προστατευμένη Ρωσική οικονομία που έχει επάρκεια πρώτων υλών, ενέργειας & τροφίμων, δεν επιφέρουν μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι εξαγωγές της σε ενέργεια προς Κίνα, Ινδία κ.α. αυξάνονται αλματωδώς. Από την άλλη οι ΗΠΑ χρυσοπουλούν το Υ.Φ.Α. (LNG) με υπερδιπλάσιες τιμές στους Ευρωπαίους, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη! Και η οικονομία της ΕΕ που δεν έχει σε τίποτα επάρκεια καταστρέφεται. Και οι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν ακριβά την ανυπαρξία πολιτικών ηγετών και την υποτακτική πολιτική τους.
Η κυβέρνηση αντί να καταργήσει μονίμως τη ρήτρα αναπροσαρμογής από την πρώτη στιγμή, την αναστέλλει για ένα χρόνο. Δίνει απλόχερα προθεσμία μέχρι την 1η Ιουλίου στους προμηθευτές, να αποκτήσουν μυθικά κέρδη, καταληστεύοντας τους Έλληνες.
Χάθηκε η ελπίδα … Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝ.Ε./ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Alco του περασμένου Φθινοπώρου πάνω από το 82% μισθοσυντήρητων, (σε αντίθεση με το 14%) φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν (πολύ) μεγάλες αυξήσεις παντού. Και δυστυχώς δεν διαψεύδονται. Το επιβεβαίωσε και η πρόεδρος της ΕΚΤ κ Λαγκάρντ λέγοντας ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αργήσει να αποκλιμακωθεί.
Έρχονται μαύρες ημέρες, ισχυρίζονται πολλοί ειδήμονες. Στις κοινωνίες των διαφορετικών ταχυτήτων οι ανισότητες συνεχώς θα αυξάνονται. Οι συνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι και οι φτωχοί, αγωνιούν για την ίδια την επιβίωσή τους. Προσδοκούν το «ΠΑΣΧΑ» χωρίς τον Μάη των 40ημερών ….

ΔΗΜΟΦΙΛΗ