Εν κρυπτώ η νέα αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την αποκάλυψη του Αμερικανού ΥΠΑΜ Λόιντ Όστιν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες που στέλνουν ξανά όπλα στην Ουκρανία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μετά από μια ημέρα εκκωφαντικής σιωπής, παραδέχτηκε το γεγονός με ανακοίνωσή του.

«Η Ελλάδα, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία», ομολόγησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι: «Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της». Ωστόσο ο ίδιος δεν αποκάλυψε τι περιλαμβάνει το αμυντικό υλικό που στείλαμε.

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του ο Λόιντ Όστιν ανέφερε χθες: «Περίπου 20 χώρες ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας και πολλές χώρες δίνουν πυρομαχικά πυροβολικού, συστήματα παράκτιας άμυνας, άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που είναι κρίσιμης σημασίας. Άλλες δεσμεύτηκαν για την εκπαίδευση των δυνάμεων της Ουκρανίας και τη διατήρηση των στρατιωτικών της συστημάτων».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διέψευσε τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς μόλις πριν από περίπου ένα μήνα, δήλωνε από το βήμα της Βουλής ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να στείλει άλλα όπλα! «Ό,τι στείλαμε, από αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, διότι δεν υπάρχει θέμα εκ νέου αποστολής, τα πήραμε από τα αποθέματά μας» διαβεβαίωνε τότε ο Παναγιωτόπουλος και τόνιζε «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδυναμώσουμε οποιοδήποτε σύστημα άμυνας, ιδίως στα νησιά για να το πάρουμε από εκεί και να το στείλουμε στην Ουκρανία. Δεν θα αποδυναμώσουμε την άμυνα του ελληνικού εδάφους για να το στείλουμε στην Ουκρανία».

Να λοιπόν που η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη για μια ακόμα φορά, την ώρα που αποκαλύπτεται ότι λαμβάνει αποφάσεις χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες και τις εκτελεί εν κρυπτώ. Δηλαδή εάν δεν το είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Λόιντ Όστιν, οι Έλληνες πολίτες θα είχαν πλήρη άγνοια. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση για νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία, έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά από το ταξίδι του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ…

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις για το πότε και πως ελήφθη μια τέτοια απόφαση, με ποιες διαδικασίες και γιατί δεν συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ.

Από την πλευρά τους οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι «ενδεχόμενη αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρας μας σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ