Ένας διαγραμμένος για προπαγάνδα και ένας μετακλητός του Μαξίμου, αμφισβητούν την έρευνα για την κατρακύλα του τύπου στην Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αμφισβήτηση της έκθεσης για την ελευθερία του Τυπου απο καποιον ο οποιος διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ για προπαγάνδα & από έναν μετακλητό ο οποίος παρουσιάζεται από το κανάλι που τον φιλοξενεί ως δημοσιογράφος, είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα ορθώς κατατάσσεται τελευταία στην Ε.

Σε άρθρο του με τίτλο «Οι καυγάδες για την ελευθερία του Τύπου επισκιάζουν τα πρόσφατα επιτεύγματα της Ελλάδας» και υπότιτλο «Φυλακή για ‘ψευδείς ειδήσεις’ και δολοφονία ενός ρεπόρτερ», το βρετανικό περιοδικό The Economist ραπίζει την Κυβέρνηση Μητσοτάκη για το τοπίο που έχει διαμορφώσει στα ΜΜΕ.

Από τον πρόλογο κιόλας, διακρίνεται στο άρθρο ένας ξεκάθαρα αιχμηρός χαρακτήρας: «Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας έχει κάνει καλή δουλειά για να… γυαλίσει την εικόνα της στους τουρίστες και τους επενδυτές, από τότε που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός το 2019. Η αρχαία κληρονομιά της χώρας, κυρίως η εφεύρεση της δημοκρατίας, παίζει σημαντικό ρόλο στα μηνύματα. Αλλά όπως και τον πέμπτο αιώνα π.Χ., η ελευθερία του λόγου έχει επίσης σημασία».

Άφωνοι στον Σκαι οι παρουσιαστές άκουγαν την είδηση για τα προβλήματα με την Ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια το βρετανικό περιοδικό κάνει αναφορά στην έκθεση-κόλαφο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, που έχει την Ελλάδα σχεδόν στον πάτο του βαρελιού σε ότι αφορά την ελευθερία του Τύπου:

«Η Ελλάδα έπεσε 38 θέσεις φέτος στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύτηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), μια ΜΚΟ με έδρα το Παρίσι. Ευρισκόμενη στην 108η θέση (σε 180 χώρες), οι Έλληνες για πρώτη φορά υστερούσαν σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ καθώς και σε σχέση με τους Βαλκάνιους γείτονές τους».

Ο Economist κάνει αναφορά και στην αλλαγή του ποινικού κώδικα που έκανε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία μπορεί πλέον να διώκει κατά το δοκούν όποιον δημοσιογράφο θέλει, αλλά και στην ανεξιχνίαστη ακόμα, δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ:

«Μια προσαρμογή στον ποινικό κώδικα πέρυσι, με την οποία οι δημοσιογράφοι, οι συντάκτες και οι εκδότες υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης για διάδοση ψευδών ειδήσεων, είναι ένας λόγος για την πτώση που μοιάζει με αυτήν του Ίκαρου. Ένας άλλος λόγος, είναι η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ενός ερευνητή ρεπόρτερ που πυροβολήθηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο έξω από το σπίτι του».

Κατά το δημοσίευμα υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για την ελληνική κατρακύλα και αφού κάνει αναφορά σε παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, προσθέτει και τη ροή των κρατικών χρημάτων στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ:

«Υπάρχουν άλλες ανησυχίες. Οι κρατικές επιδοτήσεις σε ιστοσελίδες και εφημερίδες περιορίζονται στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, λέει η RSF … Δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται για τηλεφωνικό εκφοβισμό από βοηθούς στο γραφείο του πρωθυπουργού».

Καταλήγοντας, στο άρθρο γίνεται λόγος για τα έσοδα του τουρισμού, για τις επενδύσεις της Amazon και της Microsoft στη χώρα μας, αλλά και για τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το σχόλιο:

«Ένας ανεμπόδιστος Τύπος έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει στο να διασφαλιστεί ότι όλα αυτά τα μετρητά δαπανώνται δίκαια και σωστά».

Ο Ψαριανός σχολιάζοντας την έκθεση των @RSF_inter για την ελευθερία του Τύπου, τους αναφέρει ως «Ρεπόρτερ Χωρίς Τσίνορα» (με γέλια @ArisPortosalte) για να υποβαθμίσει προφανώς την αξιοπιστία τους.
Ο μετακλητός Ψαριανός που παρουσιάζεται από τα Πετσωμένα ΜΜΕ ως δημοσιογράφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ