Μύθοι των Αστερισμών: Αργώ και Κάνωβος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αργώ ναυπηγήθηκε για τον Ιάσονα, τον αρχηγό της Αργοναυτικής εκστρατείας και ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Κολχίδα, για να βρει το χρυσόμαλλο δέρας. Η θεά Αθηνά συμμετείχε στην ναυπήγηση του πλοίου βάζοντας στην πλώρη του ένα κομμάτι ξύλου από την ομιλούσα δρυ της Δωδώνης, το οποίο οδηγούσε και έδινε συμβουλές στους τολμηρούς αρχηγούς του πληρώματος.

Ένα από τα δυσκολότερα σημεία του ταξιδιού ήταν το πέρασμα από τις Συμπληγάδες Πέτρες. Αυτές φύλαγαν την είσοδο του Εύξεινου Πόντου και συγκρούονταν μεταξύ τους καταστρέφοντας όποιο πλοίο δοκίμαζε να περάσει ανάμεσά τους. Μετά από συμβουλή του Φινέα, οι Αργοναύτες έστειλαν ένα περιστέρι να πετάξει ανάμεσα τους, το οποίο πέρασε τα στενά χάνοντας μόνο λίγα φτερά από την ουρά του.

Επωφελούμενοι από αυτήν την ανακάλυψη οι Αργοναύτες, ότι δηλαδή θα μπορούσαν να διασχίσουν τις Συμπληγάδες Πέτρες με ταχύ και συντονισμένο ρυθμό, όπως το πέταγμα του περιστεριού, κάνοντας μια υπεράνθρωπη προσπάθεια τα κατάφεραν. Όμως ένα κομμάτι της πρύμνης της Αργούς καταστράφηκε, και γι’ αυτό απεικονίζεται έτσι ο αστερισμός στους ουράνιους χάρτες. Μετά από την επιτυχία του ταξιδιού της, η Αργώ τοποθετήθηκε στους ουρανούς από την Αθηνά.

Ο Κάνωβος, το λαμπρότερο αστέρι του αστερισμού αυτού, δεν ανεβαίνει πάνω από τον ορίζοντα της Ελλάδας, και είναι, μετά τον Σείριο, το λαμπρότερο αστέρι στο ουράνιο στερέωμα. Ο Κάνωβος ήταν ο κύριος κυβερνήτης του στόλου του Μενέλαου. Κατά την επιστροφή του από την Τροία, αποβιβάστηκε στην Αίγυπτο, όπου έζησε και πέθανε. Το όνομά του δόθηκε στην πόλη που χτίστηκε στο σημείο εκείνο αλλά και στο άστρο που ανατέλλει ακριβώς πάνω από τον ορίζοντα της πόλης.

Αυτή είναι τουλάχιστον η εξήγηση της ονομασίας της πόλης από τον Πλούταρχο. Όμως πολύ πριν από το πέρασμα των Ελλήνων από τις ακτές της Αιγύπτου, το άστρο αυτό ήταν γνωστό και ιερό για τους Αιγυπτίους. Ο Lockyer αναφέρει ότι πολλοί ναοί της Άνω Αιγύπτου, πριν 8.000 χρόνια περίπου, δεν ήταν τυχαία στραμμένοι στο σημείο που έδυε ο Κάνωβος, επειδή από τότε οι Αιγύπτιοι γνώριζαν την ύπαρξή του.

[nea-acropoli-athens.gr]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ