Η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με τη Σάρα μέικερ, CEO της Gro Intelligence, μιας διεθνούς εταιρείας που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και δημόσια και ιδιωτικά δεδομένα, για να προβλέψει τις τάσεις της προσφοράς τροφίμων.
Βάσει αυτών, είπε στον ΟΗΕ ότι ο κόσμος έχει διαθέσιμο σιτάρι περίπου για 10 εβδομάδες!
« … τα παγκόσμια αποθέματα σίτου είναι στην πραγματικότητα πιο κοντά στο 20% (σ.σ. σε σχέση με τις εκτιμήσεις επίσημων κρατικών υπηρεσιών από όλο τον που κόσμο ανεβάζουν τα αποθέματα σιταριού στο 33% της ετήσιας κατανάλωσης), ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από την οικονομική και εμπορευματική κρίση του 2007 και 2008. Αυτήν τη στιγμή έχουμε μόνο 10 εβδομάδες παγκόσμιας κατανάλωσης σε απόθεμα σε όλο τον κόσμο. Οι συνθήκες σήμερα είναι χειρότερες από αυτές του 2007 και του 2008. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αποθέματος σιτηρών που έχει δει ποτέ ο κόσμος εμφανίζονται τώρα, ενώ η πρόσβαση σε λιπάσματα είναι πολύ περιορισμένη και η ξηρασία στις περιοχές καλλιέργειας σιταριού σε όλο τον κόσμο είναι η πιο ακραία που υπήρξε εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με τα αποθέματα ισχύουν επίσης για το καλαμπόκι και άλλα σιτηρά».
https://twitter.com/bbgneweconomy/status/1529123230719541249?s=21&t=dqwsUQo2Fo4VyNju9ftINQ
Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας το περασμένο Σάββατο, είπε το προφανές, ότι δηλαδή η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας δεν ήταν η αιτία της κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά «απλώς έβαλε λάδι σε μια φωτιά που έκαιγε από καιρό».
Η ειδικός επεσήμανε τις εκτεταμένες ελλείψεις λιπασμάτων, τα προβλήματατης εφοδιαστικής αλυσίδας και τις ξηρασίες-ρεκόρ, ως τους κύριους λόγους πίσω από την κρίση:
«Υπάρχουν πέντε μεγάλες προκλήσεις που συμβαίνουν ταυτόχρονα και η κάθε μία ξεχωριστά είναι ασυνήθιστη. Έλλειψη λιπασμάτων, κλιματικές διαταραχές, ρεκόρ χαμηλών αποθεμάτων μαγειρικών ελαίων, ρεκόρ χαμηλών αποθεμάτων σιτηρών και υλικοτεχνική συμφόρηση, που έχουν ήδη αρχίσει να αποκαλύπτουν δεκαετίες παγκόσμιας οικονομικής προόδου. Χωρίς ουσιαστικές, άμεσες και επιθετικές συντονισμένες παγκόσμιες ενέργειες, διατρέχουμε τον κίνδυνο ενός ασυνήθιστου όγκου τόσο ανθρώπινου πόνου όσο και οικονομικών ζημιών. Αυτό δεν είναι κυκλικό, αυτό είναι σεισμικό. Είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να αναδιαμορφώσει δραματικά τη γεωπολιτική εποχή».
Η Σάρα Μένκερ συνέχισε λέγοντας: «Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι οι μέχρι σήμερα αλλαγές στις τιμές των γεωργικών προϊόντων έχουν ήδη επηρεάσει ορισμένες οικονομίες κατά 3 έως 5% του ΑΕΠ τους. Οι χώρες που πλήττονται δυσανάλογα βρίσκονται σε περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή, το Κέρας της Αφρικής και η Δυτική και Κεντρική Ασία. Και μπορεί να γίνει πολύ χειρότερο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι προκλήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια που αντιμετωπίζουμε θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια».
https://youtu.be/xMrNgcPcD6Q
Η κρίση των σιτηρών γίνεται αισθητή σε όλο τον κόσμο καθώς οι τιμές του σιταριού έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους δύο μήνες. Μεγάλοι παραγωγοί όπως η Ρωσία, το Καζακστάν και η Ινδία διέκοψαν τις εξαγωγές τους για να προστατεύσουν τις εγχώριες αγορές τους, ενώ οι προμήθειες της Ουκρανίας βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Αυτό έχει πυροδοτήσει φόβους για επισιτιστική ανασφάλεια και πείνα σε όλο τον κόσμο.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, είχε πει νωρίτερα ότι 49 εκατομμύρια άνθρωποι σε 43 χώρες ήδη «χτυπούν την πόρτα του λιμού».