Ιρανοί στρατιωτικοί κατέλαβαν δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένοπλοι που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φορούσαν στολές των ιρανικών ΕΔ, κατέλαβαν ελληνικό τάνκερ στον Περσικό. Υπάρχουν πληροφορίες και για δεύτερο ελληνικό πλοίο. Δεν πρόκειται για πειρατεία αλλά μάλλον για αντίποινα του Ιράν για την υπόθεση του ρωσικού δεξαμενόπλοιου Pegus, το οποίο από τις 22 Απριλίου είχε μπλοκαριστεί από τις ελληνικές αρχές στην Κάρυστο.

Προχθές έγινε  μεταφόρτωση του φορτίου ιρανικού πετρελαίου από το ρωσικό δεξαμενόπλοιο . Την απόφαση δέσμευσης είχε εκδώσει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καθώς η  ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει ΕΕ και ΝΑΤΟ σε πλοία ρωσικών συμφερόντων. Επέβαιναν σε αυτό 19 Ρώσοι ναυτικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πετρέλαιο μεταφορτώθηκε στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο Ice Energy χωρητικότητας 70.377 τόνων της Dynacom Tankers Management του Γιώργου Προκοπίου, με προορισμό το Τέξας των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα αρχίζει να αντιμετωπίζει αντίποινα που προκύπτουν από τον πόλεμο Ρωσίας -Ουκρανίας και την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η δέσμευση ρωσικού τάνκερ και η μεταφόρτωση του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε στην Κάρυστο, απαντήθηκε σήμερα από την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.  Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

militaire.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ