Ερντογάν στη φιέστα για το 1453: Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, εμείς θα θάψουμε τους σύγχρονους Βυζαντινούς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εμείς θα θάψουμε τους σύγχρονους Βυζαντινούς», δήλωσε μέσες άκρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο σημερινό παραλήρημά του ενώπιων χιλιάδων συγκεντρωμένων πολιτών που τον επευφημούσαν, στο πλαίσιο της φιέστας για την 569η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

F7E3A93A 9DD3 44C3 82A2 CA9F3C7A9479 3C3926BF 718B 4FA5 9A31 A72B9AF47AC2 616AEA75 6F4C 4306 A673 56BD26CC6882

Ο Τούρκος Πρόεδρος παραβρέθηκε στους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ και στην τελετή πρώτης φύτευσης δενδρυλλίων στον Εθνικό Κήπο του αεροδρομίου. «Μπροστά μου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «στέκονται περισσότεροι από 500 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως της νέας γενιάς», για την οποία τόνισε πως είναι «ιδιαίτερα περήφανος».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους εθνικούς στόχουςπου έχει βάλει για το όραμα του 2053, για μια ισχυρή και ενωμένη Τουρκία, καθώς, όπως είπε, «πρέπει να είναι ενωμένοι οι Τούρκοι» και ότι «τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική». «Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα, χτίζοντας το όραμα μας για το 2053, θα καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας», τόνισε σε προκλητικό ύφος.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει. Διερωτήθηκε τι πρέπει να κάνει η Τουρκία απέναντι σε αυτό και απάντησε ότι πρέπει να σταματήσει την αιματοχυσία. Μίλησε και για την Λωρίδα της Γάζας όπου γίνονται και εκεί, όπως είπε αιματοχυσίες. «Λέμε στοπ στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο», συνέχισε στο ίδιο ύφος ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι «λέμε στοπ στην Κριμαία».

Αξίζει να σημειωθεί πως, μπροστά από το βήμα στο οποίο απεύθυνε την ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, στέκονταν άντρες, οι οποίοι φορούσαν παραδοσιακές στρατιωτικές στολές της Οθωμανικής περιόδου. Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, η Κωνσταντινούπολη ήταν η αγαπημένη πόλη του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή και για αυτό κατακτήθηκε και «έπεσε» από τα χέρια των Βυζαντινών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ