Κασιμάτη προς Κεραμέως: Επιτέλους πάψτε να εμπαίζετε τους μαθητές και τους καθηγητές των Καλλιτεχνικών Σχολείων!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίνα Κασιμάτη έφερε ξανά στη Βουλή το ζήτημα της ανάγκης έγκαιρης πρόσληψης καθηγητών χορού και κινηματογράφου στα Καλλιτεχνικά Σχολεία, όπως επαναλαμβάνεται αγωνιωδώς στην από 30/5/22 επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων, την οποίαν η Βουλευτής κατέθεσε ως Κοινοβουλευτική Αναφορά προς την αρμόδια Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, αναδεικνύοντας για πολλοστή φορά — δυστυχώς εις κυβερνητικά ώτα μη ακουόντων — ένα ζήτημα που χρονίζει και ταλαιπωρεί τους μαθητές και τους καθηγητές των Καλλιτεχνικών Σχολείων της χώρας.

Μάλιστα ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού σχολείου Κερατσινίου σε δικό του έγγραφο με ημερομηνία 24/5/2022 καταγγέλλει: «Η άμεση απόφαση των μελών της Επιτροπής είναι αναγκαία, προκειμένου να προχωρήσει εγκαίρως η προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων. Υπενθυμίζουμε ότι μόνο η αξιολόγηση (αιτήσεων και ενστάσεων) των υποψηφίων ωρομίσθιων εκπαιδευτικών χορού-κινηματογράφου από την προηγούμενη Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ ξεπέρασε τους 2 μήνες! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι καθηγητές των συγκεκριμένων ειδικοτήτων να αρχίσουν το εκπαιδευτικό έργο τους τον Ιανουάριο 2022 και τα 2/3 των μαθητών όλων των καλλιτεχνικών σχολείων της Ελλάδας να ΧΑΝΟΥΝ κάθε μέρα τις μισές διδακτικές ώρες, το μισό σχολικό έτος!».

Η Νίνα Κασιμάτη καλεί τη Νίκη Κεραμέως να σταματήσει ο κυβερνητικός εμπαιγμός εις βάρος των λειτουργών της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και να αναληφθεί άμεση πρωτοβουλία, ώστε 2.500 μαθητές να μη στερούνται κάθε χρόνο για τέσσερις μήνες τη διδασκαλία των μαθημάτων της καλλιτεχνικής κατεύθυνσης, στην οποίαν διαγωνίστηκαν προκειμένου να εισαχθούν στα Καλλιτεχνικά Σχολεία και να τη διδαχθούν. Να δοθεί λοιπόν άμεση, αλλά και μόνιμη λύση του ζητήματος, α) με την απόδοση ΠΕ Χορού και Κινηματογράφου στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι από ιδρύσεως των Καλλιτεχνικών Σχολείων στελεχώνουν με αυταπάρνηση τις εκπαιδευτικές μονάδες, και β) με τον ορισμό και την κάλυψη των αντίστοιχων οργανικών θέσεων με μόνιμους διορισμούς εγκαίρως!!!

Επισυνάπτεται η Αναφορά της Βουλευτού.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων ΑΝΑΦΟΡΑ
Για την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Έγκαιρη πρόσληψη καθηγητών χορού και κινηματογράφου στα Καλλιτεχνικά Σχολεία
Η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. ΝίναΚασιμάτη καταθέτει
Κοινοβουλευτική Αναφορά για
Θρησκευμάτων κ. Νίκη
27/5/2022 επιστολής της Πανελλήνιας
Καλλιτεχνικών Σχολείων με θέμα την έγκαιρη πρόσληψη καθηγητών χορού και κινηματογράφου στα Καλλιτεχνικά Σχολεία και καλεί την Υπουργό Παιδείας να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος και να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή.
Επισυνάπτεται η επιστολή. Αθήνα, 30/05/2022
Η καταθέτουσα Βουλευτής

ΠΡΟΣ:
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ www.mousikart.gr [email protected]
Τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες
Τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως
Την Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή
Τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής
Αγωγής, κ. Αλέξανδρο Κόπτση
Τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Καλλιτεχνικής Παιδείας του Ι.Ε.Π κ. Γεώργιο Μπαραλή.
Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Καλλιτεχνικής Παιδείας του Ι.Ε.Π
κ. Παναγιώτη Ματσούκα
κ. Ιωάννη Κονταράτο
κ. Χρήστο Γούσιο
κ. Παναγιώτη Τζαμαργιά
Κοιν/ση
Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας
ΑΝΑΦΟΡΑ
Με το παρόν έγγραφο η Πανελλήνια Ένωση επανέρχεται στο μείζον θέμα της έγκαιρης πρόσληψης καθηγητών χορού και κινηματογράφου στα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Σε απάντηση της αρμόδιας υφυπουργού κ. Ζέττας Μακρή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κ.Κ.Ε κ. Γιάννη Δελή για το θέμα των έγκαιρων προσλήψεων εκπαιδευτικών στα Καλλιτεχνικά Σχολεία, γνωστοποιήθηκε πως έχουν δοθεί από το ΥΠΑΙΘ οδηγίες στις αρμόδιες
27/5/2022

υπηρεσίες για την επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης των εκπαιδευτικών ώστε αυτή να γίνει έγκαιρα, από ενάρξεως του σχολικού έτους 2022 – 2023.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα με ημερομηνία 25/5/2022, «πρόκειται για ένα ζήτημα που χρονίζει και ταλαιπωρεί τους μαθητές» ενώ λίγο μετά τονίζεται πως «αυτό που εκκρεμεί είναι η γνωμοδότηση της Επιτροπής Καλλιτεχνικής Παιδείας, ώστε να γίνουν εγκαίρως – μέσα στον Μάιο – οι αιτήσεις και να βγει ο οριστικός πίνακας των προσλήψεων». Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού σχολείου Κερατσινίου σε δικό του έγγραφο με ημερομηνία 24/5/2022 σημειώνει: «Η άμεση απόφαση των μελών της Επιτροπής είναι αναγκαία, προκειμένου να προχωρήσει εγκαίρως η προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων. Υπενθυμίζουμε ότι μόνο η αξιολόγηση (αιτήσεων και ενστάσεων) των υποψηφίων ωρομίσθιων εκπαιδευτικών χορού- κινηματογράφου από την προηγούμενη Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ ξεπέρασε τους 2 μήνες! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι καθηγητές των συγκεκριμένων ειδικοτήτων να αρχίσουν το εκπαιδευτικό έργο τους τον Ιανουάριο 2022 και τα 2/3 των μαθητών όλων των καλλιτεχνικών σχολείων της Ελλάδας να ΧΑΝΟΥΝ κάθε μέρα τις μισές διδακτικές ώρες, το μισό σχολικό έτος!». Σε αντίστοιχο έγγραφο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου σημειώνεται πως «το θέμα του προσδιορισμού των κριτηρίων πρόσληψης των ωρομίσθιων καθώς και ο προσδιορισμός των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών ΠΕ κινηματογράφου ανά καλλιτεχνικό σχολείο με σκοπό τη δημιουργία εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ Κινηματογράφου απασχολεί το υπουργείο παιδείας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019. Η προηγούμενη Επιτροπή δεν γνωμοδότησε ποτέ, ενώ η νέα Επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ακόμα».
Σε ανοιχτή επιστολή – απάντηση σε δηλώσεις της Υφυπουργού Κας Ζέττας Μακρή της Ένωσης Καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου με ημερομηνία 24/5/2022, αναφέρεται: «Στην ισχύουσα διαδικασία προσλήψεων για τους εκπαιδευτικούς – καθηγητές Χορού και Κινηματογράφου στα Καλλιτεχνικά Σχολεία δεν μπορεί να ισχύσει η διαδικασία προτεραιοποίησης κατηγοριών πρόσληψης εκπαιδευτικών (μόνιμοι / αναπληρωτές / ωρομίσθιοι) καθώς δεν υπάρχουν μόνιμοι και αναπληρωτές στις ειδικότητες Χορού και Κινηματογράφου παρά υπάρχουν μόνον Ιδιώτες Εξειδικευμένοι στα Διδακτικά Αντικείμενα των Κατευθύνσεων Θεάτρου-Κινηματογράφου και Χορού. Οπότε, η διαδικασία είναι διαφορετική, η προκήρυξη των προσλήψεων για τους Καθηγητές Χορού και Κινηματογράφου για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία θα έπρεπε να γίνεται τον Μάιο, στη συνέχεια η Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης και μοριοδότησης των αιτήσεων όπως και την ανάρτηση των πινάκων πριν την έναρξη του σχολικού έτους, και όχι τον Ιανουάριο, 4 μήνες μετά την έναρξη του εκάστοτε σχολικού έτους, ως είθισται τα τελευταία χρόνια. Μολονότι κάνετε αναφορά για εντολή έναρξης των διαδικασιών προσλήψεων για το ερχόμενο σχολικό έτος 2022-23 δεν έχουμε καμία ενημέρωση από το ΙΕΠ ούτε από τα αρμόδια τμήματα προσλήψεων ότι μια τέτοια διαδικασία έχει αναγγελθεί».

Εκτός από τα έγγραφα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων και τις κινητοποιήσεις που έχουν διοργανωθεί για το θέμα με συμμετοχή του συνόλου των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας (γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών), έχουν συνολικά γίνει 30 αναφορές, ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων ενώ οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των Καλλιτεχνικών Σχολείων έχουν επίσης απευθύνει επιστολή στον πρωθυπουργό για το θέμα. Οι γονείς αλλά και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας των Καλλιτεχνικών Σχολείων απαιτούμε να σταματήσει ο εμπαιγμός και να αναληφθεί άμεση δράση ώστε να μην αγωνιούν οι 2.500 μαθητές που στερούνται κάθε χρόνο για τέσσερις μήνες τη διδασκαλία των μαθημάτων της κατεύθυνσης για την παρακολούθηση της οποίας διαγωνίστηκαν προκειμένου να εισαχθούν στα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Ζητάμε την άμεση αλλά και μόνιμη λύση του ζητήματος με την απόδοση ΠΕ στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι από ιδρύσεως των Καλλιτεχνικών Σχολείων στελεχώνουν τις εκπαιδευτικές μονάδες, και τον ορισμό και την κάλυψη αντίστοιχων οργανικών θέσεων με μόνιμους διορισμούς.

Για το Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων

Η Πρόεδρος Χρονοπούλου Άννα

Ο Γραμματέας Καραμπάτος Βασίλειος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ