Βούλιαξαν τα σύνορα στον Εβρο απο αυτοκίνητα που πηγαίνουν για φτηνή βενζίνη στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φθηνή βενζίνη στην Τουρκία αναζητούν ολοένα περισσότεροι κάτοικοι του Εβρου, προκαλώντας απόγνωση στους πρατηριούχους του νομού, αρκετοί εκ των οποίων αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο. Η εκτόξευση της τιμής των καυσίμων στην Ελλάδα, αλλά και το γενικότερο κλίμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά έχουν οδηγήσει σε ασφυξία τους πολίτες, που εξορμούν πλέον στη γειτονική χώρα για φθηνότερα καύσιμα και άλλα φθηνά προϊόντα (ποτά, τρόφιμα, ρούχα κ.ά.).

Αυτή τη στιγμή, η τιμή της αμόλυβδης στις περιοχές του βόρειου Εβρου κυμαίνεται περίπου στα 2,30 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου από 1,79 ως 1,96 ευρώ, όταν στην Τουρκία η τιμή της βενζίνης είναι περίπου 1,20 ευρώ το λίτρο.

Εκατοντάδες πολίτες ταξιδεύουν καθημερινά από την πόλη της Ορεστιάδας αλλά και από τα γειτονικά χωριά, όπως η Βύσσα και τα Ρίζια, προς την κοντινή πόλη της Τουρκίας, την Αδριανούπολη, που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα. Πολλοί αποφασίζουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία ακόμη και από την Αλεξανδρούπολη, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι αρκετοί καταναλωτές βάζουν 5-10 ευρώ βενζίνη για να περάσουν τα σύνορα και να γεμίσουν εκεί το ρεζερβουάρ. Η κατάσταση αυτή έχει επιφέρει καίριο πλήγμα στην τοπική οικονομία, με τα λουκέτα να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Μέσα σε μία δεκαετία έχουν κλείσει παραπάνω από τα μισά πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ λειτουργούσαν συνολικά 120. Οπως επισημαίνει η πρόεδρος των πρατηριούχων στον βόρειο Εβρο Βάσω Καλαϊτζή, το 2021 απέμειναν μόνο 42, ενώ τώρα, λόγω της ακρίβειας αλλά και της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων, λειτουργούν περίπου 30, που όμως αδυνατούν να επιβιώσουν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ