Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η Πολιτεία να λάβει μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώπιον των ευθυνών της θέτει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων την Πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή το περιστατικό τραυματισμού από πέτρα δικαστικού υπαλλήλου που ήταν στην έδρα δικαστηρίου στην Κω.

Οι εκπρόσωποι των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καταγγέλλοντας πως η επίθεση «αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στα Δικαστικά Καταστήματα της Χώρας, τον κίνδυνο που διατρέχουν, δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι αλλά και απλοί πολίτες».

Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες νωρίτερα η ΕΔΕ είχε ζητήσει από την Πολιτεία να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης με αφορμή την επίθεση στην πολυκατοικία ανακρίτριας των Αθηνών.

Με αφορμή τη νέα επίθεση και μάλιστα μέσα σε δικαστήριο, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει σε ανακοίνωση της:

«Η επιθετική ενέργεια από διάδικο, στα Δικαστήρια της Κω, που έλαβε χώρα την προηγούμενη Παρασκευή σε βάρος της σύνθεσης του Δικαστηρίου κατά την εκφώνηση μη αρεστής στον ίδιο απόφασης, που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του Γραμματέα, συνιστά προσβολή του θεσμού της Δικαιοσύνης και ένδειξη έλλειψης πολιτισμού και σεβασμού των δικαστικών αποφάσεων, που εκδίδονται αμερόληπτα και με γνώμονα μόνο το Σύνταγμα, το νόμο και με βάση τα πραγματικά περιστατικά που εισφέρονται στο Δικαστήριο.

Οι διάδικοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Δικαστής αναζητεί μόνον την αλήθεια και η δικανική του κρίση είναι πλήρως αιτιολογημένη. Η δημόσια κριτική των δικαστικών αποφάσεων με κριτήρια μη επιστημονικά και η διάκριση αυτών, σε αρεστές ή μη, συμβάλλει στην απαξίωση της Δικαιοσύνης, κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και κατ΄ επέκταση καλλιεργεί βίαιες συμπεριφορές κατά των παραγόντων της δίκης.

Οι επιθέσεις σε βάρος των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών ουδέποτε έπληξαν και ουδέποτε πρόκειται να πλήξουν το ελεύθερο φρόνημα αυτών και τη Δικαστική Ανεξαρτησία.

Η εν λόγω επίθεση αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στα Δικαστικά Καταστήματα της Χώρας, τον κίνδυνο που διατρέχουν, δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι αλλά και απλοί πολίτες. Ζητούμε από την Πολιτεία την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Δικαστικοί υπάλληλοι: Λάβετε μέτρα πριν θρηνήσουμε θύματα…

Για την επίθεση σε βάρος του γραμματέα του δικαστηρίου στην Κω, έχει εκδώσει ανακοίνωση και η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ), ζητώντας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την λήψη των απαιτούμενων μέτρων φύλαξης και προστασίας κατά την εκδίκαση των υποθέσεων.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΟΔΥΕ:

“Την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 στο Πρωτοδικείο της Κω, συνέβη ένα πρωτοφανές περιστατικό, όταν ένας από τους διαδίκους αντέδρασε στην απορριπτική γι’ αυτόν απόφαση και έβγαλε από την τσέπη του μία μεγάλη πέτρα και την πέταξε προς την έδρα, με αποτέλεσμα να σπάσει το προστατευτικό πλαστικό και να τραυματιστεί στο μάτι ο γραμματέας του Δικαστηρίου.

Το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε. καταδικάζει απερίφραστα τέτοια περιστατικά ωμής βίας που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τόσο των εμπλεκομένων φορέων της δίκης, όσο και των πολιτών που προσέρχονται στα δικαστήρια.

Δυστυχώς παρόμοια περιστατικά, συμβαίνουν συχνά στις δικαστικές αίθουσες όλης της χώρας με εύκολα θύματα τους φορείς της απονομής της δικαιοσύνης και τις περισσότερες φορές τους Γραμματείς και τους Δικαστικούς Λειτουργούς, που λόγω του ρόλου τους, βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι στην πρώτη γραμμή.

Πέρα όμως από την απλή καταδίκη και την συμπαράστασή μας στον συνάδελφο μας Γραμματέα που δέχτηκε την επίθεση, το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την έλλειψη μέριμνας για τη στοιχειώδη ασφάλεια και προστασία των εμπλεκομένων φορέων της δικαστικής διαδικασίας, αφού στα περισσότερα μεγάλα δικαστήρια της χώρας είναι υποτυπώδεις ή ανύπαρκτες οι τεχνικές υποδομές ελέγχου της εισόδου, ελλείψει του απαραίτητου προσωπικού. Μάλιστα η προσωρινή όπως φάνηκε πρόσληψη υπηρεσιών security, που αποτελούσαν μια μορφή ελέγχου των εισερχομένων, σταμάτησε μόλις η πολιτεία έκρινε πως έφτασε η λήξη της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι πολλές μεγάλες δικαστικές υπηρεσίες της επαρχίας υπέβαλαν αιτήματα συνέχισης της φύλαξης.

Καλούμε λοιπόν την πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, αφενός μεν ελέγχου των εισερχομένων, αφετέρου δε φύλαξης και προστασίας κατά την εκδίκαση των υποθέσεων, σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, πριν φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα και για να μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια να επιτελούν το έργο τους χωρίς φόβο και ανασφάλεια”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ