Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να σηκώσει το τηλέφωνο και να θέσει τον Ερντογάν προ των ευθυνών: Αρκετά με τις “ίσες αποστάσεις”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ασύστολα την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας είναι αυτές τις μέρες ένας άνθρωπος εκτός εαυτού. Και όσα λέει τα πιστεύει…

Πιστεύει, δηλαδή, ότι οι Αμερικανοί δημιούργησαν τις βάσεις στην Ελλάδα στοχεύοντας την Τουρκία. Είναι παράλογο και να το σκέφτεται εκτός αν γνωρίζει κάτι που όλοι οι υπόλοιποι, πολιτικοί, διπλωμάτες, διεθνείς αναλυτές και δημοσιογράφοι δεν το ξέρουν.

Πιστεύει, επίσης, ότι τα ελληνικά νησιά των οποίων αμφισβητεί την κυριαρχία τους, είναι δικά του. Έχει τίτλους ιδιοκτησίας, είναι πεπεισμένος περί αυτού.

  • Απ’ εκεί και πέρα, στο ταραγμένο του μυαλό, έχει συνδυάσει διάφορα πράγματα μεταξύ τους. Έχει «κολλήσει» στην επιτυχημένη, πράγματι, επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και ειδικά στην ομιλία του ενώπιον της κοινής συνεδρίασης της Βουλής και της Γερουσίας. Γι’ αυτόν είναι ένα άπιαστο όνειρο.

Προφανώς έχει πληροφορηθεί ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν θα επιτρέψει την αγορά των 40 μαχητικών F-16 που επιθυμεί να αγοράσει η Τουρκία, ούτε την αναβάθμιση των 80 αεροσκαφών ίδιου τύπου που έχει η κατοχική δύναμη στο οπλοστάσιο της.

Την ίδια στιγμή εκνευρίζεται με την ιδέα ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν τον έχει καλέσει στο Λευκό Οίκο. Τον θυμώνει ότι δεν του τηλεφωνεί. Βλέπετε είχε συνηθίσει διαφορετικά με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όποτε ήθελε σήκωνε το τηλέφωνο, του μιλούσε και τον …διέταζε. Ο σημερινός πρόεδρος της Αμερικής, έτσι κι αλλιώς, τον αντιπαθεί. Και ευελπιστεί ότι η τουρκική αντιπολίτευση θα νικήσει τον Ερντογάν στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.

Όμως, στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο κ. Μπάιντεν πρέπει να σηκώσει το τηλέφωνο. Ο Ερντογάν απειλεί να εισβάλει στη βόρεια Συρία και να σαρώσει τους μόνους συμμάχους της Αμερικής στην περιοχή, τους Κούρδους του YPG. Και επίσης έκανε γνωστό το σχέδιο του ότι θα κτυπήσει κάποιο ελληνικό νησί για να θέσει σε ισχύ τις παράνομες αμφισβητήσεις του. Μπορεί να κτυπήσει και στην Κύπρο.

Γι’ αυτό, ο Αμερικανός Πρόεδρος που σιωπά απέναντι στις άνευ προηγουμένου προκλήσεις του μικρού «Σουλτάνου», πρέπει να κινητοποιηθεί. Δεν αρκούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που άλλοτε είναι ισχυρές, και άλλες φορές τηρούν «ίσες αποστάσεις». Δεν είναι η εποχή για να δίνεται η εντύπωση στον Ερντογάν ότι η Αμερική δεν νοιάζεται εάν η Τουρκία κτυπήσει μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η στιγμή για να δείξει την πυγμή της η Αμερική.

  • Εάν ο Ερντογάν ξεκινήσει ένα πόλεμο στη βόρεια Συρία και ένα στο Αιγαίο ή στην Κύπρο, εξυπηρετείται μόνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν που οι δυτικοί τον έχουν βάλει στη γωνία. Πως είναι δυνατόν ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο να βλέπουν σαν θεατές τον «πολεμικό χορό» του Ερντογάν εναντίον των συμμάχων τους; Πότε θα αντιδράσουν; Όταν φτάσουμε στο σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή;

Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν και απαντούσε σε συγκεκριμένη ερώτηση για τις απειλές του Ερντογάν, δεν ήταν η αρμόζουσα. Είναι μία δήλωση που θα μπορούσε να παρεξηγηθεί από τον Ερντογάν ειδικά αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να δείξει την ισχύ της υπερδύναμης.

Και ας μην ξεχνάμε, ότι ένας Τραμπ, ο οποίος έκανε όλα τα χατίρια στον Ερντογάν, του επέβαλε κυρώσεις όταν αρνήθηκε να αφήσει ελεύθερο τον πάστορα Άντριου Μπράνσον και γονάτισε την τουρκική οικονομία. Τα ψέματα τελείωσαν και για την Αμερική και για τον κ. «Μπαϊντενόπουλο»…

Στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβάλαμε την εξής ερώτηση:

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε ξανά την Ελλάδα με πόλεμο. Ο εκπρόσωπος του κόμματός του ήταν ακόμη πιο απειλητικός: Είπε στους Έλληνες «θα μπορούσαμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Θα θέλατε να σχολιάσετε αυτές τις πολύ ανησυχητικές δηλώσεις;

Έδωσε στην Hellas Journal και στην ΕΡΤ την εξής απάντηση:

Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών τους μέσω της διπλωματίας. Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ.

Η απάντηση στα αγγλικά:

The sovereignty and territorial integrity of all countries should be respected and protected. We continue to encourage our NATO Allies, Greece and Turkey to work together to maintain peace and security in the region, and to resolve differences diplomatically. We urge our Allies to avoid rhetoric that could further raise tensions. Greece and Turkey are both strong partners and key NATO Allies to the United States. 

hellasjournal.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ