Η Νορβηγία δικαιώνει τον Πανο Καμμένο και ζητά αποζημίωση για τα “αναξιόπιστα” NH-90

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Reuters μεταδίδει ότι Η Νορβηγία «βάζει στην άκρη», τα ελικόπτερα NH90 και θα ζητήσει επιστροφή χρημάτων από την κοινοπραξία υπό την ηγεσία της ευρωπαϊκής Airbus (AIR.PA), η οποία απαντά ότι αυτή η κίνηση είναι «νομικά αβάσιμη». Για να είμαστε σωστοί και να κάνουμε και την αυτοκριτική μας φαίνεται ότι ο πρώην ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος δικαιώνεται. Είχε δεχτεί κριτική -και από το Militaire.gr– για το γεγονός ότι θεωρούσε ότι τα NH-90 είναι προβληματικά.

Σύμφωνα με το Reuters «η Νορβηγία θα επιστρέψει τα στρατιωτικά ελικόπτερα NH90 που παρήγγειλε από την κοινοπραξία NHIndustries επειδή είναι αναξιόπιστα και παραδόθηκαν καθυστερημένα, δήλωσαν ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του στρατού.
Το Όσλο είπε ότι θα ζητήσει επίσης την αποπληρωμή 5 δισεκατομμυρίων κορωνών (523 εκατομμύρια δολάρια) συν τόκους και άλλα έξοδα από την NHIndustries, η οποία ανήκει στην Airbus Helicopters (AIR.PA), την ιταλική Leonardo (LDOF.MI) και την Fokker Aerostructures της Ολλανδίας.

Με πληροφορίες απο το militaire.gr

«Ανεξάρτητα από το πόσες ώρες εργάζονται οι τεχνικοί μας και πόσα ανταλλακτικά παραγγέλνουμε, τα NH90 δεν θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Bjoern Arild Gram σε συνέντευξη Τύπου.
Η κοινοπραξία ελικοπτέρων δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένη» από την απόφαση.
«Η NHIndustries θεωρεί ότι αυτή η καταγγελία είναι νομικά αβάσιμη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Είπε ότι δεν της προσφέρθηκε η δυνατότητα να συζητήσει την τελευταία πρόταση που έγινε για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας του NH90 στη Νορβηγία ή την αντιμετώπιση συγκεκριμένων νορβηγικών απαιτήσεων.

Οι μετοχές της Airbus υποχώρησαν λίγο περισσότερο από 1%.
Η αρχική σύμβαση για 14 ελικόπτερα υπογράφηκε το 2001, αλλά η Νορβηγία έχει λάβει μόνο οκτώ, ανέφερε το υπουργείο.

«Έχουμε ένα ελικόπτερο που δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε», δήλωσε ο στρατηγός Eirik Kristoffersen, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Νορβηγίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ