Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Τέλος εποχής: Έφυγε απο της ζωη ο εκδότης των κορυφαίων περιοδικών Βαβούρα, Μανίνα, Αγορι, Νικόλαος Δεληγιώργης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλό Ταξίδι πατέρα 🥲🥲🥲🥲

Παρακαταθήκη για όλο τον κόσμο τα περιοδικά σου ΜΑΝΙΝΑ, ΑΓΟΡΙ, ΒΑΒΟΥΡΑ, ΠΑΤΤΥ, ΤΡΟΥΕΝΟ, ΓΚΟΛ, ΓΚΑΡΦΙΛΝΤ.
Για εμάς η φροντίδα σου, η αγάπη σου και το ανεπανάληπτο σου χιούμορ.
Θα τα λέτε με τους φίλους σου εκεί ψηλά και θα μας πειράζετε ❤
Νίκος Δεληγιώργης
#μανινα #αγόρι #ελληνικοπεριοδικο #manina #agori

Με αυτά τα λόγια ο γιος του Νικολαου Δεληγιώργη, Αλέξανδρος, αποχαιρετά τον πατέρα του που έφυγε απο τη ζωη, σε ηλικια 85 ετων.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ – ”ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 85 ΕΤΩΝ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΩΝ ΘΡΥΛΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΜΑΝΙΝΑ, ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΓΟΡΙ, ΒΑΒΟΥΡΑ, ΤΡΟΥΕΝΟ, ΠΑΤΤΥ, ΓΚΑΡΦΙΛΝΤ ΚΑΙ ΓΚΟΛ”…Ο Νίκος Δεληγιώργης, εκδότης πολλών δημοφιλών περιοδικών (κόμικς) των δεκαετιών ’70 – ’90.. Γεννημένος στον Πειραιά στις 14 Μαΐου του 1937, πέρασε δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια, καθώς ήταν αναγκασμένος να εργασθεί από μικρή ηλικία προκειμένου να εξασφαλίζει τα προς το ζην. Το εμπορικό του δαιμόνιο, ωστόσο, γρήγορα του έδειξε το δρόμο της επιτυχίας και μαζί με το δημοσιογράφο Κώστα Μπαζαίο, δημιούργησαν τον Ιούνιο του 1972 το κοριτσίστικο εβδομαδιαίο έντυπο «Μανίνα» που έμελλε να καταστεί εμβληματικό για μια ολόκληρη 20ετία και να φτάσει να πουλάει περισσότερα από 100.000 αντίτυπα εβδομαδιαίως. Άλλα, εξαιρετικά κόμικς που εξέδωσε είναι τα «Γκολ», «Δυναμικό Αγόρι», «Βαβούρα», «Τρουένο», «Πάττυ» και «Γκάρφιλντ». Ηταν νυμφευμένος με τη Λίνα Δεληγιώργη – Ματσούκη και έχουν δυο παιδιά, τη Ναταλία και τον Αλέξανδρο. Με το κλείσιμο του τελευταίου του περιοδικού («Γκάρφιλντ») το 2004, ο Νίκος Δεληγιώργης αποσύρθηκε οριστικά από τη βιομηχανία των κόμικς.
*Καλό Ταξίδι πατέρα…Παρακαταθήκη για όλο τον κόσμο τα περιοδικά σου ΜΑΝΙΝΑ, ΑΓΟΡΙ, ΒΑΒΟΥΡΑ, ΠΑΤΤΥ, ΤΡΟΥΕΝΟ, ΓΚΟΛ. Για εμάς η φροντίδα σου, η αγάπη σου και το ανεπανάληπτο σου χιούμορ. Θα τα λέτε με τους φίλους σου εκεί ψηλά και θα μας πειράζετε ❤

Alexandros Deligiorgis……

Η ζωή του Νικόλαου Δεληγιώργη

Ο Νικόλαος Δεληγιώργης είχε γεννηθεί στον Πειραιά στις 14 Μαΐου 1937 και ήταν εκδότης περιοδικών και συν-δημιουργός, μαζί με τον δημοσιογράφο Κώστα Μπαζαίο, δύο εκ των πιο δημοφιλών κόμικς στις δεκαετίες του ’70 και ’80, των Μανίνα (για κορίτσια) και Δυναμικό Αγόρι (αργότερα έγινε σκέτο… Αγόρι).

Το 1971 ο Νικόλαος Δεληγιώργης εξασφάλισε από την «Ελλάς Πρες» του κ. Γιώργου Σγούρα (που διέθετε δικαιώματα εικονογραφημένων) βρετανικές ποδοσφαιρικές σειρές και συνδημιούργησε το «Γκολ» (που επανεκδόθηκε και πολύ αργότερα). Τον Ιούνιο του 1972 εξέδωσε μαζί με τον δημοσιογράφο Κώστα Μπαζαίο τη Μανίνα, αρχικά σε μεγάλο σχήμα, που έφθασε να πουλάει περισσότερα από 100.000 φύλλα εβδομαδιαίως.

94EE465F AAC4 43D8 B687 7D1CB96C0938

Ακολούθησαν το εβδομαδιαίο Αγόρι και τα 15θήμερα Τρουένο και Πάττυ. Επίσης, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 εξέδωσε τη Βαβούρα, (εβδομαδιαίο για παιδιά με ανεπτυγμένο χιούμορ) και τη δεκαετία του 1990 το Γκάρφιλντ.

Η Βαβούρα

Το περιοδικό πρωτοκυκλοφόρησε το 1981 και ήταν αρχικά δεκαπενθήμερο, στη συνέχεια όμως έγινε εβδομαδιαίο και κυκλοφορούσε κάθε Παρασκευή. Είχε σαν υπότιτλο το «εβδομαδιαίο περιοδικό της πλάκας» και περιείχε ένα πλήθος από μικρές χιουμοριστικές ιστορίες συνήθως μιας ή δύο σελίδων, οι οποίες ήταν κυρίως αγγλικής προέλευσης. Το εξώφυλλο ήταν έγχρωμο και το εσωτερικό του ασπρόμαυρο.

CD635108 354E 4B7A B997 10673262680A

Οι ιστορίες ήταν μεταφράσεις από τα Αγγλικά περιοδικά Beano, Buster και άλλα. Δεν έλειπαν και αναδημοσιεύσεις από Ισπανικά κόμικς, όπως οι Zippy y Zappe και εξώφυλλα με τους Αντιρίξ και Συμφωνίξ, και η Οδός Τρέλλας 13 Μεγάλο χαμόγελο (13, Rue del Percebe) του Francisco Ibáñez Talavera, που βρισκόταν στο οπισθόφυλλο κάθε τεύχους.

Η «Βαβούρα» σημείωσε τεράστια επιτυχία στο νεαρό κόσμο της εποχής και ξεχώριζε από τα άλλα περιοδικά για το παρανοϊκό χιούμορ του. Η κυκλοφορία του συνέχισε μέχρι που πλησίασε τα 400 τεύχη (σε δύο περιόδους έκδοσης).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ