Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Θησαυρίζει η Ρωσια: Έσοδα 93 δις ευρώ τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρανή απόδειξη πως οι κυρώσεις που επιβάλει η Δύση στη Ρωσία βλάπτουν περισσότερο τους… δυτικούς παρά τους Ρώσους, αποτελεί το γεγονός ότι η Μόσχα συσσώρευσε έσοδα 93 δισεκατομμυρίων ευρώ, μόνο χάρη στις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τις πρώτες εκατό ημέρες του πολέμου που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας!

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε έκθεση του ανεξάρτητου κέντρου μελετών CREA (Centre for Research on Energy and clean Air – «Κέντρο έρευνας για την ενέργεια και τον καθαρό αέρα»), με έδρα τη Φινλανδία, το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου ποσού προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εν λόγω έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα και φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τη Γαλλία, την ώρα που το Κίεβο ασκεί συνεχή πίεση στους δυτικούς να διακόψουν κάθε εμπορική συναλλαγή με τη Μόσχα, για να σταματήσουν να τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CREA, η Ε.Ε. αντιπροσώπευε το 61% των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων με αξία περίπου 57 δισ. ευρώ, τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου (24η Φεβρουαρίου – 3η Ιουνίου), με την Κίνα (12,6 δισ. ευρώ), τη Γερμανία (12,1 δισ.) και την Ιταλία (7,8 δισ.) να αποτελούν τους κυριότερους εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου κατά το  συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε πρόσφατα να επιβάλει προοδευτικό εμπάργκο –με εξαιρέσεις– στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Το ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται σε καίριο βαθμό, δεν αναμένεται, προς το παρόν, να μετατραπεί σε αντικείμενο παρόμοιου μέτρου.

Ωφελήθηκε από την παγκόσμια αύξηση των τιμών της ενέργειας

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα έσοδα της Ρωσίας προέρχονται κυρίως από την πώληση αργού πετρελαίου (46 δισ. ευρώ), του αερίου που διαμετακομίζεται μέσω αγωγών (24 δισ.), των πετρελαϊκών προϊόντων, του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), καθώς και του άνθρακα. Το… μάννα αυτό δεν στέρεψε, παρότι οι εξαγωγές της Ρωσίας μειώθηκαν το Μάιο και παρότι η Μόσχα υποχρεώθηκε να πουλήσει σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της αγοράς. Ως εκ τούτου, παρά τις εκπτώσεις, η Ρωσία ωφελήθηκε τα μάλα από την παγκόσμια αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Μολονότι ορισμένες χώρες (Πολωνία, Φινλανδία, τα κράτη της Βαλτικής) κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να μειώσουν τις εισαγωγές τους, άλλες αντίθετα αύξησαν τις αγορές τους: η Κίνα, η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και… η Γαλλία, σύμφωνα με το CREA. «Ενώ η Ε.Ε. προβλέπει πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η Γαλλία αύξησε τις εισαγωγές της και έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού ΥΦΑ στον κόσμο», τονίζει ο Λάουρι Μιλιβίρτα, αναλυτής του CREA.

Επρόκειτο για αγορές σποτ (άμεσα πληρωτέες στην παράδοση με ρευστό) και όχι στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων, κάτι που σημαίνει ότι η Γαλλία αποφάσισε εν γνώσει της να αγοράσει περισσότερη ρωσική ενέργεια, παρά την εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνει ο ειδικός. Η Γαλλία «οφείλει να ευθυγραμμίσει τα λόγια με τις πράξεις της: εάν υποστηρίζει αληθινά την Ουκρανία, πρέπει να εφαρμόσει άμεσα εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να αναπτύξει το ταχύτερο καθαρές μορφές ενέργειας και λύσεις για την ενεργειακή αποδοτικότητα», κρίνει ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ