Θερμή χειραψία και τετ α τετ Παναγιωτόπουλου-Ακάρ στις Βρυξέλλες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγο πριν την… κανονική τους συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ένα σύντομο και θερμό (δια χειραψίας) τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, μετά την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.

Τα φωτογραφικά ενσταντανέ μπορεί να λένε πολλά για το κλίμα, ιδίως τα όσα δείχνουν τον Τούρκο να έχει υψώσει το δάχτυλό του προς τον Έλληνα ΥΕΘΑ. Μπορεί όμως να μη λένε και τίποτα και εμείς να είμαστε υπερβολικοί. Αλλά…

4B3DE58D C5A8 448F AE53 B8BF18F1F772

E5391B0A 6133 4BFB 8D5E 31D508CD34B20DE4C257 66C1 4E44 9629 6B46BDB4815BFB481C21 FA5D 4BDD AE41 9AA882A72FA64B0F2787 F8D4 4D45 83D5 B4AEEFB14F4A

Την ώρα που κορυφώνονται οι τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα δεν λέει όχι στη συνάντηση των δύο Υπουργών, η οποία σύμφωνα με το OPEN ζητήθηκε από την πλευρά της Άγκυρας, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι που η ίδια ανεβάζει κατά το δοκούν.

Όπως μεταφέρθηκε με επίκληση σε πηγές του ΓΕΕΘΑ, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα μεταφέρει στον Χουλουσί Ακάρ μήνυμα για «αποκλιμάκωση και συγκράτηση της έντασης».

«Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί ή να ενισχύσει την ένταση στην περιοχή»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, δήλωσε πως η Ελλάδα εκπέμπει καθαρά και σαφή μηνύματα:

«Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί ή να ενισχύσει την ένταση στην περιοχή. Οι θέσεις μας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Τις επικοινωνούμε στη διεθνή κοινότητα και βλέπουμε με ικανοποίηση την απήχηση να διευρύνεται. Η χώρα είναι ανυποχώρητη στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας, έχουμε τη δυνατότητα και την αποτρεπτική ικανότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα σε Τούρκους αξιωματούχους και τους συμβούλους ασφαλείας των μεγάλων δυνάμεων αλλά και για το ενδεχόμενο οι σύμμαχοι μας ζητήσουν να τα βρούμε, ο κ. Οικονόμου έκανε τον… Κινέζο:

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη ικανοποίηση την πλήρη κατανόηση από την πλευρά των συμμάχων και των εταίρων μας όσων συνιστούν το αυτονόητο. Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες υπερτερούν κάθε προσπάθειας κατασκευής μιας πραγματικότητας της Τουρκίας στα δικά της μέτρα. Οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί και τα έωλα επιχειρήματα της άλλης πλευράς δεν μπορούν να σταθούν στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες».

Για τη δήλωση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους δια της διπλωματικής οδού, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «πάντοτε είμαστε ανοικτοί στη διαδικασία διαλόγου. Έχουμε ξεκαθαρίσει ποια είναι τα ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαλόγου, πάντα στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ