Φορολογικές δηλώσεις: Ολοταχώς προς παράταση

Έξι στους δέκα φορολογούμενους δεν έχουν «πατήσει το κουμπί» για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις λίγες ημέρες για τη λήξη της προθεσμίας.

Η αντίστροφη μέτρηση για να σταματήσει το Taxisnet να δέχεται την υποβολή φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη ξεκινήσει, με την καταληκτική ημερομηνία να είναι η 30η Ιουνίου. Μέχρι τώρα η υποβολή των δηλώσεων γίνεται με σχετικά αργούς ρυθμούς κάτι που φέρνει πιο κοντά το σενάριο της παράτασης. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, και σχεδόν 15 ημέρες πριν πέσει η αυλαία μέχρι τώρα έχουν γίνει 2.788.448 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,5 εκατομμυρίων, που υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν φέτος.

Ο αργός ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέρνει όλο και πιο κοντά την παράταση της περιόδου υποβολής, ίσως και μέχρι το τέλος Ιουλίου ώστε όσοι δεν έχουν υποβάλλει δήλωση να αποφύγουν το πρόστιμο της εκπρόθεσμης υποβολής. Αυτό βέβαια, δεν θα αλλάξει την πληρωμή της πρώτης δόσης η οποία θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου.

Φέτος, ο φόρος θα μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023. Όσοι φορολογούμενοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Επιπλέον εκτός των οκτώ δόσεων, στους οφειλέτες θα δοθεί η δυνατότητα, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ