Ρωσία: Ενδέχεται να διακοπούν οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Nord Stream 1

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία, επικαλούμενη προβλήματα στην επισκευή των τουρμπίνων, προειδοποίησε ότι οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα μπορούσαν να διακοπούν.

Ειδικότερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλάντιμιρ Τσιζόφ, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria ότι η πλήρης διακοπή των ροών φυσικού αερίου στον αγωγό, ο οποίος προμηθεύει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, θα ήταν «καταστροφή» για τη Γερμανία.

Οι ροές φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία διακόπηκαν δύο φορές αυτή την εβδομάδα, μια κίνηση που ο υπουργός Οικονομίας της χώρας είπε ότι είχε στόχο να σπείρει την αβεβαιότητα και να ανεβάσει τις τιμές των καυσίμων.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, δήλωσε χθες ότι οι παραδόσεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο από τους συμφωνημένους όγκους.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του φορέα διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας, Σέργι Μακογκόν είπε ότι οι περικοπές φυσικού αερίου ισοδυναμούν με «εκβιασμό της ΕΕ».

Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν μετά την επιτάχυνση του ενεργειακού πολέμου της Ρωσίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν περισσότερο από 12%, προσθέτοντας στην άνοδο 44% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Οι περικοπές κλονίζουν την Ευρώπη με την Engie, την Uniper και την OMV να λένε ότι έχουν λιγότερη προσφορά.

Η Γερμανία θεωρεί πως οι μειώσεις μέσω του αγωγού Nord Stream έχουν «πολιτικά κίνητρα» και στοχεύουν στην αναταραχή των αγορών, αμφισβητώντας τη δήλωση της Gazprom ότι η διακοπή οφειλόταν σε τεχνικά ζητήματα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται εδώ και μήνες τις περικοπές της ρωσικής προμήθειας ως αντίποινα για τις κυρώσεις που στοχεύουν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ