Άνοιξε επιτέλους, με ωρα Πασοκ, η πλατφόρμα για το Power Pass!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν από λίγη ώρα άνοιξε, τελικά, η πλατφόρμα για το πολυπόθητο Power Pass και, πλέον, οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να εισπράξουν την αποζημίωση που δικαιούνται, για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος που πλήρωσαν από την 1η Δεκεμβρίου του 2021, έως και την 31η Μαΐου του 2022.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στο τμήμα «Συχνές Ερωτήσεις» της αρχικής σελίδας της πλατφόρμας, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να λάβουν υπόψη τα παρακάτω:

Τα φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β 2827/06.06.2022 μπορείτε να υποβάλετε αίτηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους ενέργειας, επιλέγοντας το voucher PowerPass.

Απαραίτητες προϋποθέσεις υποβολής της αίτησης:

  • να είστε φορολογικός κάτοικος Ελλάδας
  • το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2020, να μην ξεπερνά τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ (σε περίπτωση που είστε υπόχρεοι να υποβάλετε για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021)
  • το ΑΦΜ που χρησιμοποιείται κατά το login, να μην έχει δηλωθεί, ως εξαρτώμενο μέλος από κάποιο άλλο ΑΦΜ

Κατά την υποβολή της αίτησης θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  • να επιλέξετε το ΑΦΜ για το οποίο θέλετε να κάνετε την αίτηση, από μια σχετική λίστα με τα εξαρτώμενα μέλη, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στη δήλωση του ΑΦΜ που έχει κάνει login και έχουν δηλωθεί με το ΑΦΜ τους
  • να ελέγξετε τα στοιχεία της Κύριας κατοικίας (Διεύθυνση, Αριθμός, ΤΚ, Αριθμός Παροχής), σύμφωνα με την πιο πρόσφατη φορολογική δήλωση
  • να συμπληρώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας και ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  • να συμπληρώσετε το IBAN του προσωπικού τραπεζικού σας λογαριασμού ή λογαριασμού, που είστε συνδικαιούχος
  • να επιβεβαιώσετε την τράπεζα κατάθεσης

Κατά τη διάρκεια περιόδου υποβολής των αιτήσεων, το φυσικό πρόσωπο θα μπορεί να συνδεθεί στο PowerPass, να κάνει τις κατάλληλες διορθώσεις στην πληροφορία της αίτησης, καθώς και να δηλώσει τη διεύθυνση κατοικίας για ένα μήνα ή ένα σύνολο μηνών για την κύρια κατοικία του ή την κατοικία των εξαρτώμενων τέκνων του που σπουδάζουν στο εσωτερικό, από την πλατφόρμα Δήλωσης Κύριας Κατοικίας για Powerpass (εδώ).

Μετά την εκκαθάριση της αίτησης, το φυσικό πρόσωπο θα έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί στο PowerPass και να ενημερωθεί για την κατάσταση της αίτησης (αν εγκρίθηκε ή απορρίφθηκε), όπως και για το χρηματικό ποσό που καταλογίστηκε τελικά.

Η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ψηφία του ΑΦΜ, με το οποίο θα κάνει το κάθε φυσικό πρόσωπο login στο PowerPass, καθώς και με βάση το σχετικό πρόγραμμα υποβολών, που θα ανακτάται, για τη διευκόλυνση των πολιτών.

Θυμίζουμε πως το ποσό της έκτακτης επιδότησης κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ, με την αποζημίωση να καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, αφού πρώτα αφαιρεθούν από αυτές επιδοτήσεις του κράτους και πιθανές επιδοτήσεις από τους παρόχους.

Η πλατφόρμα για το Power Pass θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 30 Ιουνίου, ενώ τα ποσά των αποζημιώσεων αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως και τις 15 Ιουλίου 2022.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ερωτώμενος σήμερα για την καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας, παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί πως θα άνοιγε σήμερα Παρασκευή, δικαιολογήθηκε πως «αυτές οι πλατφόρμες απαιτούν πολύ μεγάλη τεχνική προετοιμασία και προτιμούμε να είναι απολύτως λειτουργικές, παρά να είναι πρόωρα τα βήματα και να υπάρχουν διάφορες αρρυθμίες, για τη διόρθωση των οποίων θα χρειαστεί χρόνος. Μέχρι το βράδυ θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα».

Το Power Pass αφορά μόνο την πρώτη κατοικία και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία θα αντλούνται από την ΑΑΔΕ απευθείας, ενώ οι χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος θα αντλούνται απευθείας από τους παρόχους.

Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

Μεγάλη προσοχή ωστόσο θα πρέπει να δείξουν οι καταναλωτές σχετικά με τους ποιους λογαριασμούς αφορά η επιδότηση ρεύματος, καθώς θα πρέπει να κοιτάξουν προσεκτικά τον λογαριασμό τους, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι η ημερομηνία έκδοσης και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

Ο λόγος αφορά στην υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 3, για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαϊου 2022. Συνεπώς, ό,τι εκδίδεται μετά τον Μάιο, ακόμα και εάν αφορά στο επίμαχο τετράμηνο των αυξήσεων, είναι εκτός επιδότησης.

  • Μπείτε εδώ για να εισέλθετε στην πλατφόρμα του Power Pass.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ