Δίωξη κατά του συνδικαλιστή Σάββα Σεληθωμά για αναρτήσεις σε βάρος Μητσοτάκη στα social media

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Βουλή το μείζον θέμα από 27 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητούν απαντήσεις από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Δίωξη και πειθαρχική ποινή επιβλήθηκε σε συνδικαλιστικό στέλεχος του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες στρέφονταν εναντίον του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της πολιτικής κριτικής και αντιπαράθεσης. 

Πρόκειται για  συνδικαλιστή πού ανήκει στο Πολιτικό Προσωπικό του Υπουργείου, είναι Τεχνικός Μηχανολογίας ΔΕ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού είναι έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Τεχνικών Πολεμικού Ναυτικού της οποίας είχε διατελέσει Μέλος-Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης παραμένει Γενικός Γραμματέας στο Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τεχνικών Κλάδων Εργαζομένων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ).

Ο συνδικαλιστής, όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους οι 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  διώκεται με το Άρθρο 107 παρ. 1 περ. ε’ Υπαλληλικού Κώδικα, που ως γνωστόν συνιστά ένα από τα βαρύτερα πειθαρχικά παραπτώματα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, αφού, σύμφωνα με το άρθρο 109 παρ. 1 περ. η’ του ίδιου νομοθετήματος, περιλαμβάνεται σε εκείνα τα αδικήματα που επισύρουν ακόμη και την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης. Με το συγκεκριμένο άρθρο έχουν κατηγορηθεί και διωχθεί ιστορικά ελάχιστοι υπάλληλοι της Δημόσιας Διοίκησης, υπάλληλοι που έχουν προβεί σε σοβαρή απρέπεια, που πλαστογράφησαν και που έχουν κατηγορηθεί για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο συνδικαλιστής, ταυτόχρονα με την πειθαρχική δίωξη του, υπήρξαν επιπλοκές και εμπόδια στην από Αυγούστου 2021 αποφασισμένη μετάθεση του στον Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ ΔΤ) η οποία ανακλήθηκε αλλά μετέπειτα, κατόπιν ενεργειών του ενδιαφερόμενου, ίσχυσε επειδή αφορούσε σοβαρότατο θέμα υγείας. Επίσης από τον συνδικαλιστικό χώρο υπάρχουν μομφές για συστηματική παρακολούθηση λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης και άλλων δραστηριοτήτων συνδικαλιστών του αντιπολιτευτικού χώρου.

Για τον διωκόμενο πειθαρχικά συνδικαλιστή έχουν υπάρξει εξ αρχής υποστηρικτικές ανακοινώσεις της ΠΟΤΚΕ ΥΕΘΑ, της Ένωσης Τεχνικών Πολεμικού Ναυτικού καθώς και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ οι οποίες στο πρόσωπο του:
•    Υπερασπίζονται την  ελεύθερη δημόσια διατύπωση των απόψεων, 
•    Προασπίζουν το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης
•    Με αφορμή τη δίωξη του επικαλούνται τη στοιχειώδη δημοκρατική προϋπόθεση που  δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση από τα διοικητικά όργανα
Και 
•    Υπογραμμίζουν ότι είναι απαράδεκτο η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση να προσλαμβάνουν προσωπικό χαρακτήρα

Η δίωξη στο πρόσωπο του συνδικαλιστή για μεμονωμένες αναρτήσεις που είναι δήθεν υβριστικές για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της δημοσιοποιημένης πολιτικής και συνδικαλιστικής του δράσης δεν περιποιεί τιμή στη Δημοκρατία. Είναι δε πρωτοφανής για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και για το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης. 

Ο διωκόμενος έχει καταθέσει ένσταση μετά από ποινή και που του επιβλήθηκε με πειθαρχική απόφαση του Αρχηγού ΓΕΝ τον Φεβρουάριο του 2022 και από το 1995 μέχρι σήμερα είναι διαπιστωμένο ότι δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα. Έχει κληθεί να καταθέσει στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη συζήτηση της ένστασης του αυτές τις ημέρες.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.    Έχει υπάρξει ποτέ πειθαρχική δίωξη εν γένει στον Δημόσιο Τομέα και ειδικά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί ποινής απόλυσης για αναρτήσεις υπαλλήλου και δη συνδικαλιστή στα κοινωνικής δικτύωσης; 
2.    Ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες Υπαλληλικού Κώδικα στο πλαίσιο της πειθαρχικής διαδικασίας που προβλέπουν την προκαταρκτική Εξέταση, την ένορκη Διοικητική Εξέταση και την ένορκη εξέταση μαρτύρων όπως προβλέπεται στα Άρθρα 125 έως 130 του 3528/2007;
3.    Έχει ληφθεί παρόμοια απόφαση από τον πειθαρχικό προϊστάμενο, τον Αρχηγό ΓΕΝ, για πειθαρχικά παραπτώματα συνδικαλιστή που αφορούν την αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας με βάση τις αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης;

πηγή: https://www.avgi.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ