Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια – Εφιαλτική η νύχτα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενισχύονται από όλη τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην περιοχή της Εύβοιας, η οποία καίει χωρίς σταματημό τις τελευταίες ώρες.

Ήδη, το μέτωπο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μετά την απόσυρση των εναέριων μέσων και οι επίγειες δυνάμεις είναι αδύνατο να προσεγγίσουν τα σημεία για να το περιορίσουν.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συντονιστικού στην Κύμη για να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα ενισχυθούν οι δυνάμεις και κάτω από ποια διάταξη θα προσεγγίσουν το μέτωπο καθώς οι φλόγες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και ο άνεμος στην περιοχή είναι ισχυρός.

Παράλληλα, ενεργοποιούνται και νέες δυνάμεις για να φτάσουν στην περιοχή από τους 5 νομούς της Περιφέρειας ενώ παράλληλα υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες της ευρύτερης περιοχής, υδροφόρες από τους δήμους και την Περιφέρεια, όπως επίσης και μηχανήματα έργων, που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία αλλά και να ανοίξουν διαβάσεις για να προσεγγίσουν περισσότερο τα πυροσβεστικά οχήματα στο μέτωπό της φωτιάς.

Όπως έχει γίνει γνωστό το χωριό Κρεμαστός του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου έχει ήδη εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στο χωριό Τραχήλι, ενώ με εντολή της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή όλο το προσωπικό των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά Ελλάδα και αρκετές δυνάμεις ακόμη και από τη Λαμία μεταφέρονται στη συγκεκριμένη πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το evima.gr, κατά την προσπάθεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης, όταν γύρισε το πόδι του σε δύσβατο σημείο με αποτέλεσμα να πάθει διάστρεμμα.

Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου Κώστας Δήμας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε πως η φωτιά καίει σε τρία μέτωπα και πως τους περιμένει μια εφιαλτική νύχτα.

«Τις δυνάμεις από το έδαφος είναι δύσκολο να πλησιάσουν το σημείο που μαίνεται η φωτιά γι’ αυτό όλοι μας κοιτάμε προς τον ουρανό», είπε αναφερόμενος στις επίγειες δυνάμεις, καθώς οι εναέριες σταμάτησαν τις ρίψεις με το που νύχτωσε και αναμένεται να ξεκινήσουν πάλι με το πρώτο φως της ημέρας.

Η φωτιά έχει δημιουργήσει τρία μέτωπα, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί: «Συνήθως τις βραδινές ώρες η ένταση των ανέμων πέφτει. Σήμερα βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και μας περιμένει μία εφιαλτική νύχτα. Η φωτιά είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές και προληπτικά προωθήθηκε η εκκένωση στο χωριό Κρεμαστός».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε νωρίτερα στο evima.gr πως δεν κινδυνεύουν ως στιγμής κατοικίες, όμως απαιτείται η προσοχή όλων:

«Η φωτιά στον Κρεμαστό έχει μεγάλο μέτωπο και ο αέρας παραμένει δυνατός. Επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν από όλες τις πλευρές του μετώπου και υποστηρίζονται από υδροφόρες και χωματουργικά της Περιφέρειας και του Δήμου.
Δεν κινδυνεύουν ως στιγμής κατοικίες, όμως απαιτείται η προσοχή όλων μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ