18 Ιουνίου 1953: Το ελληνικό τάγμα “Σπάρτη” στην Κορέα, λαμβάνει εύφημο μνεία από τον Πρόεδρο Τρούμαν

Έχοντας αναλάβει υπηρεσία μόλις την ίδια μέρα, το τάγμα «Σπάρτη» του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδoς στην Κορέα δέχεται ισχυρή επίθεση από κινεζικές και κορεατικές δυνάμεις στο ύψωμα 440 («Χάρυ») υποστηριζόμενο από πυκνό μπαράζ πυροβολικού και όλμων.

Η μάχη του υψώματος «Χάρυ», κομβικής σημασίας στη γραμμή του μετώπου, λίγα χιλιόμετρα από την Σεούλ, μαινόταν από τις 10 Ιουνίου και το αμερικανικό 15ο ΣΠ και το Νοτιοκορεατικό 5ο ΣΠ παρουσίαζαν σημεία κατάρρευσης. Οι Έλληνες πέρασαν τη 16η και τη 17η Ιουνίου επιδιορθώνοντας χαρακώματα και θέσεις μάχης με τη βοήθεια λόχου μάχης του 10ου αμερικανικού τάγματος Μηχανικού. Οι Αμερικανοί αποσύρθηκαν με τη δύση του ηλίου.

2CFE6FC5 55A2 4472 BEC1 E8277EF6CB22

Tο πρωΐ οι Κινέζοι επιτέθηκαν από τα βορειοανατολικά και οι Βορειοκορεάτες από τα βορειοδυτικά πιέζοντας και φτάνοντας μέχρι τα χαρακώματα. Αν και αποκρούστηκαν, παρέμειναν στην περιοχή.

Στις 02:40 ο εχθρός επιτέθηκε ακόμα πιο ορμητικά. Λόγω του σκότους, οι μάχες έγιναν μέσα στα χαρακώματα και ήταν σκληρές ενώ η χρήση πυροβολικού αδύνατη. Τελικά, μέσω και μιας παραπλανητικής επίθεσης από ίλη βαρέων αρμάτων με την υποστήριξη ελληνική διμοιρίας στα νώτα του εχθρού, οι Κινέζοι απωθήθηκαν και εγκατέλειψαν την προσπάθεια περί τις 4. Οι ελληνικές απώλειες ήταν 15 νεκροί, 36 τραυματίες και ένας αγνοούμενος. Για τη δράση του στο ύψωμα «Χάρρυ» το ΕΚΣΕ έλαβε εύφημο μνεία από τον Πρόεδρο Τρούμαν.

military-history.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ