Μάχη των Εθνών: Η μάχη που έσωσε τη δυτική ρωμαϊκή αυτοκρατορία προσωρινά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μάχη των Εθνών είναι μία μάχη που διεξήχθη το 451 μ.Χ. μεταξύ των Ούννων με ηγέτη τον Αττίλα και πολυεθνικών στρατευμάτων υπό την ηγεσία του Ρωμαίου στρατηγού Αέτιου και επί αυτοκρατορίας του Βαλεντινιανού Γ΄.

Η αφορμή για την μάχη δόθηκε όταν ο Αττίλας ζήτησε για γυναίκα του την Ονωρία, αδελφή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Βαλεντινιανού Γ΄, ελπίζοντας να πάρει ως προίκα μεγάλο μέρος της Δυτικής Αυτοκρατορίας. Η πρόταση απορρίπτεται και ο Αττίλας εισβάλει στη δύση με αμέτρητες ορδές κατευθυνόμενος στον Ρήνο. Από όπου περνά σπέρνει την καταστροφή. Τον αποκαλούν «Η μάστιγα του θεού».

Για την αντιμετώπιση της απειλής δημιουργείται συνασπισμός από Ρωμαίους και γερμανόφωνα φύλα. Σε αυτόν συμμετείχαν Αλεμάνοι, Βουργουνδοί, Σουηβοί, Έρουλοι, Γέπιδοι, Θουρίγγιοι, Βησιγότθοι και Ρωμαίοι. Επικεφαλής αυτού του συνασπισμού ήταν ο Φλάβιος Αέτιος. Ο Αττίλας πολέμησε έχοντας στο πλευρό του τους Οστρογότθους.

Η μάχη έλαβε χώρα στις 20 Ιουνίου 451 μ.Χ. και έγινε γνωστή ως Μάχη των Εθνών ή Μάχη των Καταλανικών πεδίων λόγω της τοποθεσίας που διεξήχθη στη Γαλλία. Η σύγκρουση ήταν πολύνεκρη και οι Ούνοι ηττώνται. Ο Αττίλας όμως απτόητος ανασυντάσσεται και φτάνει έξω από τα τείχη της Ρώμης.

H «Mάχη των Eθνών» δεν είχε κοσμοϊστορική σημασία, όπως σημειώνουν οι σύγχρονοι ιστορικοί, καθώς απλώς ανέβαλε (και μάλιστα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα) την πτώση της Pώμης. Oύτως ή άλλως, η αυτοκρατορία του Aττίλα δύσκολα θα επιβίωνε του θανάτου του και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη.

Oι Oύννοι αποτέλεσαν μία βραχύβια απειλή για τον πολιτισμένο κόσμο, όμως οι συνέπειες της μετακίνησής τους προς τα δυτικά ήταν κοσμοϊστορικές. Oι γερμανικοί λαοί τους οποίους ξερίζωσαν από τις εστίες τους μετακινήθηκαν μαζικά προς δυσμάς, παρασύροντας και άλλους λαούς στο διάβα τους. H Pώμη βρισκόταν σε παρακμή ήδη από τον 3ο αιώνα μ.X., αλλά η «μετανάστευση των λαών» ήταν πολύ περισσότερο απ’ όσο μπορούσε να αντέξει.

H πτώση της Pώμης και η άνοδος των κρατών που δημιούργησαν οι φύλαρχοι των γερμανικών φυλών στα εδάφη της δυτικής αυτοκρατορίας ήταν μία από τις πιο κρίσιμες καμπές της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η μάχη στα Kαταλαυνικά Πεδία κατέχει μία ξεχωριστή θέση.

wikipedia, militaryhistory

ΔΗΜΟΦΙΛΗ