Τα κρούσματα αυξάνονται, αλλά τα νοσοκομεία παραμένουν με ελλιπές προσωπικό

Με τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση το τελευταίο διάστημα, ιδίως από τη στιγμή που μπήκαμε επίσημα στην τουριστική περίοδο και οι μάσκες, με εντολή της κυβέρνησης, θεωρούνται «μη απαραίτητες» ακόμη και στους εσωτερικούς χώρους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων αποφάσισε να προβεί σε μια ανακεφαλαίωση των Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων που -εξακολουθούν να- παρουσιάζουν ορισμένα από τα πλέον πολυάσχολα νοσοκομεία της χώρας.

Όπως σημειώνουν πηγές της ΠΟΕΔΗΝ, η αύξηση των εισαγωγών περιστατικών νέου κορωνοϊού στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, με μόνο θετικό στοιχείο το ότι η εν λόγω κατάσταση παρουσιάζει αυξομειώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, «προχθές Σάββατο στο Νοσοκομείο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ εισήχθησαν 16 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι δύο διασωληνώθηκαν και διακομίσθηκαν σε ΜΕΘ κορωνοϊού. Από ένα με δύο ασθενείς που εισάγονταν σε προηγούμενες εφημερίες. Συνολικά νοσηλεύονται 22 ασθενείς με κορωνοϊό.

Στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ που εφημέρευε χθες εισήχθησαν 11 θετικά περιστατικά και 3 ύποπτα όταν τις προηγούμενες εφημερίες εισάγονταν 6 με 7 ασθενείς με κορωνοϊό. Στο ΣΩΤΗΡΙΑ την περασμένη Παρασκευή εισήχθησαν 31 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ την περασμένη Δευτέρα είχαν κάνει εισαγωγή 19 και τη τελευταία Παρασκευή 13 ασθενείς.

Στο ΤΖΑΝΕΙΟ, αντίθετα, υπάρχει σταθερότητα. Χθες εισήχθησαν 7 ασθενείς, όσοι και σε προηγούμενες εφημερίες. Στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ χθες εισήχθησαν 6 ασθενείς με κορωνοϊό και στο σύνολο νοσηλεύονται 25».

Ως εκ τούτου, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει τα εξής: «Ανησυχία προκαλεί η σημαντική μείωση του προσωπικού. Δουλεύουμε εφέτος το καλοκαίρι με 10.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι το καλοκαίρι λόγω συνταξιοδοτήσεων, παραιτήσεων, νοσήσεις προσωπικού και των άδικων, χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος αναστολών εργασίας. Το νοσηλευτικό προσωπικό αποδεκατίσθηκε. Στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ παραιτήθηκαν, συνταξιοδοτήθηκαν 22 γιατροί χωρίς να αναπληρωθούν με μεγάλο πρόβλημα στις παθολογικές κλινικές. Στο Νοσοκομείο ΛΑΜΙΑΣ ξεσηκώθηκαν οι φορείς γιατί κινδυνεύουν με λουκέτο βασικές κλινικές.

»Τα τελευταία δύο χρόνια παραιτήθηκαν 40 γιατροί χωρίς να αναπληρωθούν. Τώρα παραιτείται ο ένας εκ των δύο ενεργών πνευμονολόγων, ο ένας εκ των δύο παιδιάτρων, ο ένας εκ των δύο ουρολόγων. Στις Κυκλάδες αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. Και όμως το Κέντρο Υγείας Τήνου δεν διαθέτει κανέναν παθολόγο, κανέναν Γενικό Ιατρό. Το Κέντρο Υγείας καλύπτεται μόνο από δύο παιδιάτρους, από ένα καρδιολόγο και από έναν ορθοπεδικό. Ποιος εξετάζει τα περιστατικά κορωνοϊού;».

Και καταλήγουν, σημειώνοντας πως «στο Υπουργείο Υγείας θα μας πουν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον γιατρών για τα νησιά. Εάν υπήρχαν όμως κίνητρα και πολιτική βούληση θα είχαν γίνει προσλήψεις. Στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΌ της Λαμίας που υπάρχει ενδιαφέρον γιατί δεν γίνονται προσλήψεις; Ολοταχώς προς ιδιωτικοποίηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ