Τι σημαίνει το ευρωπαϊκό μπλόκο στο Καλίνινγκραντ και γιατί μπορεί να θεωρηθεί casus belli!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Λιθουανία εμπόδισε τη σιδηροδρομική διαμετακόμιση ορισμένων ρωσικών εμπορευμάτων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ και οι αρχές του Βίλνιους εξήγησαν την κίνηση, δηλώνοντας ότι στα εν λόγω αγαθά επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Βρυξέλλες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ως εκ τούτου δεν μπορούν πλέον να περάσουν από το έδαφος της ΕΕ, ακόμη και αν ταξιδεύουν από το ένα μέρος της Ρωσίας στο άλλο.

Η Περιφέρεια του Καλίνινγκραντ είναι ρωσικός θύλακας που βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στη Βαλτική Θάλασσα. Η περιοχή αυτή συνορεύει με εδάφη μελών του NATO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι γεωγραφικά αποκομμένη από την υπόλοιπη Ρωσία.

Μερικά στοιχεία για την καλύτερη κατανόηση της κατάστασης:

Γιατί είναι σημαντική η περιοχή του Καλίνινγκραντ;

Η περιοχή του Καλίνινγκραντ είναι ο δυτικότερος θύλακας της Ρωσίας στην Ευρώπη, ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία κατά μήκος της ακτής της Βαλτικής. Η θέση της στην καρδιά της Ευρώπης της επιτρέπει να παραδίδει εύκολα ρωσικά προϊόντα σε οποιοδήποτε μέρος του μπλοκ.

Ως θύλακας ή έδαφος που ανήκει στη Ρωσία, αλλά χωρίζεται γεωγραφικά από την ηπειρωτική της χώρα, θα πρέπει να του παραχωρηθεί πλήρης πρόσβαση προς και από την ηπειρωτική Ρωσία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ως εκ τούτου, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση της Λιθουανίας να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στο έδαφός της θα μπορούσε, σε κάποιο βαθμό, να θεωρηθεί casus belli – αιτία για την κήρυξη του πολέμου.

Γιατί η Λιθουανία εμπόδισε τη διέλευση;

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Λιθουανίας, η απόφαση ελήφθη μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του κύριου διοικητικού οργάνου της ΕΕ. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Το ευρωπαϊκό μπλοκ, μεταξύ άλλων, απαγόρευσε την είσοδο ορισμένων ρωσικών αγαθών στην Ε.Ε. Η κίνηση του Βίλνιους φέρεται να έχει σκοπό να επιβάλει αυτές τις απαγορεύσεις.

Είναι μπλοκαρισμένη η διαμετακόμιση όλων των εμπορευμάτων;
Όχι, μόνο στα εμπορεύματα που επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Βρυξέλλες απαγορεύτηκε η διέλευση. Μεταξύ αυτών είναι το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου, ο άνθρακας, μέταλλα, δομικά υλικά, προηγμένη τεχνολογία, γυάλινα σκεύη, ορισμένα τρόφιμα και λιπάσματα, αλκοόλ κ.λπ.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Καλίνινγκραντ, Αντόν Αλικχάνοφ, η απαγόρευση σημαίνει ότι έως και το 50% όλων των εμπορευμάτων που προορίζονται για το Καλίνινγκραντ θα μπορούσαν να μπλοκαριστούν.

Μπορεί το μπλόκο να οδηγήσει σε ελλείψεις εφοδιασμού στην περιοχή;
Όχι απαραίτητα, καθώς η δίοδος μέσω της Βαλτικής Θάλασσας είναι ακόμα ανοιχτή για χρήση από τη Ρωσία. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Καλίνινγκραντ, καθώς και τους επικεφαλής των περισσότερων αλυσίδων λιανικής, η περιοχή είναι καλά εφοδιασμένη με τρόφιμα και προμήθειες και δεν θα υποφέρει από καθυστερήσεις στην παράδοση για τρεις έως έξι μήνες.

Σημαντική μερίδα κρέατος, γαλακτοκομικών και ψαριών παράγεται στην περιοχή και σύμφωνα με την επικεφαλής του κύριου λιμανιού της περιοχής, Έλενα Ζάιτσεβα, το Καλίνινγκραντ έχει καταφέρει να εξάγει και λίγο καλαμπόκι, σιτάρι και ελαιοκράμβη τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει κίνδυνος για τον τουρισμό ή την επιβατική κίνηση;
Καμία απειλή προς το παρόν. Ενώ τα επιβατικά τρένα από την ηπειρωτική Ρωσία προς το Καλίνινγκραντ μέσω Λιθουανίας σταμάτησαν στις αρχές Απριλίου, τέσσερις μεγάλες ρωσικές αεροπορικές εταιρείες διατηρούν πτήσεις Μόσχας-Καλίνινγκραντ. Διατίθενται επίσης πλοία, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι Ρώσοι αξιωματούχοι εργάζονται επί του παρόντος για την έναρξη θαλάσσιων δρομολογίων επιβατών μέσω της Βαλτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ