Η Μαρω Κοντού που την καμαρώνουμε στην Γη της Ελιάς, εγινε 88 ετων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μάρω Κοντού γεννήθηκε στην Αθήνα, 21 Ιουνίου 1934 (88 ετών), με καταγωγή από τα Ψαρά και με πραγματικό όνομα Μαριάνθη Κοντού. Είναι ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, έχοντας επίσης και πολιτική σταδιοδρομία διατελώντας Δημοτική σύμβουλος Αθηνών και Βουλευτής στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Η ίδια έχει πει: “Η Βουλή για μένα ήταν μια απογοήτευση, λόγω της εσωστρέφειας των πολιτικών. Νόμιζα ότι το να είσαι πολιτικός σήμαινε να κάνεις ό,τι μπορείς για τους άλλους. Στη Βουλή ένιωθα ξένο σώμα»”

Μάρω Κοντού, στριμμένη, Maro Kontou, ithopoios, Ellinikos kinimatografos, ηθοποιός, Ελληνικός κινηματογράφος, nikosonline.gr

Στο ξεκίνημα

Σε ηλικία δύο ετών έχασε τον πατέρα της από φυματίωση και έτσι τη φροντίδα της ανέλαβαν οι γυναίκες της οικογένειας. Μεγάλωσε στο Κουκάκι με τη μητέρα, την αδελφή και τη γιαγιά της που ήταν Σμυρνιά, αυστηρή και συντηρητική. Αποφοίτησε από το Γ’ Γυμνάσιο Θηλέων Μακρυγιάννη και παράλληλα ολοκλήρωσε τη σχολή χορού, σημερινή Κρατική Σχολή Χορού, εξασφαλίζοντας και μια υποτροφία για τη σχολή HLADEK στη Γερμανία, αλλά που δεν μπόρεσε να πάει. Δεν της άρεσε το σχολείο, βιαζόταν να τελειώσει για να ασχοληθεί με τον χορό, μέχρι που βρέθηκε το 1954 (20 ετών) σ’ ένα άλλο χορό. Στον χορό αρχαίας τραγωδίας του Εθνικού θεάτρου.

Κατόπιν ξεκίνησε μαθήματα υποκριτικής και πήρε την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, ως εξαιρετικό ταλέντο, από την Ανώτατη Κρατική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η γιαγιά της όταν πληροφορήθηκε ότι η εγγονή της ήταν επίσημο μέλος του Εθνικού Θεάτρου της είπε οργισμένη: «Φτου σου»! (την έφτυσε).

Μάρω Κοντού, στριμμένη, Maro Kontou, ithopoios, Ellinikos kinimatografos, ηθοποιός, Ελληνικός κινηματογράφος, nikosonline.gr

Το 1959 πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο, δίπλα στο Δημήτρη Χόρν, με το έργο “Ρομανσέρο”. Με τον Δημήτρη Χορν έπαιξε και στον κινηματογράφο το 1961 στην ταινία “Αλίμονο στους νέους”, όπου τραγούδησαν μαζί και το “Πες μου μια λέξη” των Χατζιδάκι – Σακελλάριου.

Σε διάστημα μεγαλύτερο των 35 ετών θεατρικής και κινηματογραφικής καριέρας, πρωταγωνίστησε σε πάνω από 60 ταινίες μεγάλου μήκους και σε 100 περίπου Θεατρικά έργα, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.

Μάρω Κοντού, στριμμένη, Maro Kontou, ithopoios, Ellinikos kinimatografos, ηθοποιός, Ελληνικός κινηματογράφος, nikosonline.gr

ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ: Με τον Μάνο Χατζιδάκι και την Ζωή Φυτούση.

Από την θρυλική παράσταση «Οδός Ονείρων», λίγο έλειψε να αποχωρήσει την τελευταία στιγμή, αφού στη γενική πρόβα ένιωσε αδικημένη και ζήτησε πέρα από τα ομαδικά, να λέει και ένα τραγούδι μόνη της. Ο Μάνος Χατζιδάκις της έδωσε τη “Μαύρη Φορντ”, αλλά εκείνη δεν το ήθελε – ντρεπόταν λόγω στίχων – και έκλαιγε συνέχεια. Την κατάσταση έσωσε ο Χορν που της είπε: “Μην τρελαίνεσαι, όταν τελειώσει η παράσταση 2 τραγούδια θα θυμάται ο κόσμος. Το “Ηθοποιός σημαίνει φως” και την “Μαύρη Φορντ”. Όπως και έγινε.

Επίσης, έχει πει ότι ο Φίνος την έπεισε να κάνει πλαστική επέμβαση στην μύτη της, γιατί ήθελε να την κάνει δεύτερη Βουγιουκλάκη, αλλά ο Χορν της είπε: “Ευχή και κατάρα σου δίνω να μη γίνεις λαϊκό είδωλο. Μπορείς να παίζεις μέχρι τα 80 σου σε ωραίες δουλειές; Αυτό είναι ηθοποιός!”

Η επέμβαση στην μύτη δεν ήταν η μόνη πλαστική που έκανε. Έχει διορθώσει επίσης το πηγούνι της και έχει κάνει και βλεφαροπλαστική. Όσο για τον Φίνο, μετά την “Ιταλίδα στην Κυψέλη” δεν είχε ποτέ πρόταση από την Φίνος Φιλμ για άλλη ταινία, πράγμα που την παραξένεψε. Μετά από χρόνια – το έχει πει η ίδια – έμαθε από κάποιο σκηνοθέτη, ότι η Βουγιουκλάκη είχε βάλει βέτο για την παρουσία της στην εταιρία.

Μάρω Κοντού, στριμμένη, Maro Kontou, ithopoios, Ellinikos kinimatografos, ηθοποιός, Ελληνικός κινηματογράφος, nikosonline.gr

Με την Αλίκη στην “Σωφερίνα”. Το ύφος της Αλίκης στην φωτό, δεν είναι λόγω ρόλου. Είναι το ύφος της σταρ που δεν έχει συνηθίσει να μοιράζεται με άλλη το κινηματογραφικό πλάνο. Δεν ήθελε καμία νέα ηθοποιό δίπλα της.

Προσωπική ζωή

Στην προσωπική της ζωή, ενώ η μάνα της την είχε αρραβωνιάσει με έναν εφοπλιστή, εκείνη ερωτεύτηκε τον διευθυντή φωτογραφίας του Ελληνικού κινηματογράφου, Αριστείδη Καρύδη – Φουκς, τον οποίο και παντρεύτηκε στα 25 της: “Ο άντρας μου δεν ήταν ούτε όμορφος, ούτε ψηλός, αλλά είχε αυτό το κάτι. Είχε χιούμορ, μόρφωση, τσαχπινιά, ήταν παιχνιδιάρης, ήξερε να σε ανάβει και να σε κρατάει. Με κυνήγησε με έξυπνο τρόπο.”, έχει πει κάποια συνέντευξη της. Ο δεύτερος γάμος της – όταν ήταν 45 ετών πια – ήταν με τον διαφημιστή Γιώργο Δόξα.

Παιδιά δεν απέκτησε: “Ήξερα από πολύ νέα ότι δεν θα κάνω παιδιά και δεν με απασχόλησε το θέμα. Ξέρει τελικά τι κάνει η φύση και σου δίνει αυτό που πραγματικά επιθυμείς. Τα λατρεύω τα παιδιά, αλλά δικά μου δεν έχω. Δεν μου λείπουν όμως. Όταν έχεις ανίψια, όπως έχω εγώ από την αδελφή μου, τώρα είναι σαν να έχω και εγγόνια”, είχε πει.

FA035279 C439 43FB 95BB 4872303A3D68

Με πληροφορίες απο το nikosonline.gr του Νίκου Μουρατιδη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ