Ακυρώθηκαν πρόστιμα σε τρεις υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ!

Οι υποψήφιοι βουλευτές μπορούν να στέλνουν κανονικά στους ψηφοφόρους τους διαφημιστικά sms και e-mails, όπως αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας ακύρωσε πρόστιμα ύψους 3.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε τρεις υποψήφιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχαν προσφύγει πολίτες, οι οποίοι κατήγγειλαν πως κατά την προεκλογική περίοδο του 2019, τρεις βουλευτές έστειλαν σε πολίτες SMS ή/και email, με σκοπό την πολιτική επικοινωνία τους με πολίτες στην εκλογική τους περιφέρεια.

Η ανεξάρτητη αρχή έκρινε ότι τα επίμαχα μηνύματα εστάλησαν χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των παραληπτών, κατά παράβαση της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του Νόμου 3471/2006 για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Για το λόγο αυτό επέβαλε τα πρόστιμα των 3.000 ευρώ στους τρεις πολιτευτές οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση τους.

Δεκτές οι προσφυγές των τριών

Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτές τις προσφυγές και ακύρωσε τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κρίνοντας ότι στερούνται νόμιμου ερείσματος. Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας έκριναν πως υπάρχει νομοθετικό κενό και για το λόγο αυτό ακύρωσαν τα πρόστιμα.

Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται πως δεν μπορεί να εξομοιωθεί η πολιτική επικοινωνία των βουλευτών με τους πολίτες με μια διαφήμιση μιας εταιρείας προς καταναλωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ