Κατέρρευσε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ κατηγόρησε τη Ρωσία και την ισχυρή μαφία της χώρας του, αφού η κυβέρνησή του έχασε την ψήφο μομφής την Τετάρτη.

Ο Πέτκοφ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία μόλις πριν από έξι μήνες, ψηφίστηκε με τη δέσμευση να καταπολεμήσει την αχαλίνωτη διαφθορά της χώρας και ώθησε τη Σόφια να υιοθετήσει μια ασυνήθιστα ισχυρή γραμμή κατά της Ρωσίας από την εισβολή στην Ουκρανία.

Στην ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης, περίπου 123 βουλευτές από τους 239 στο κοινοβούλιο ψήφισαν κατά του υπουργικού συμβουλίου του.

«Αυτή η ψηφοφορία είναι ένα μικρό βήμα στον πολύ μακρύ δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε τη μάχη για να ξανακερδίσουμε τη χώρα και, μια μέρα, θα έχουμε μια Βουλγαρία χωρίς μαριονείστες, χωρίς μαφία — μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», είπε σε μια ευγενική ομιλία ενώπιον της εθνοσυνέλευσης.

Δίνοντας μια λίστα με τα άτομα που συνέβαλαν στην κατάρριψη της κυβέρνησής του, ο Πέτκοφ όρισε τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σόφια και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι άσκησε την επιρροή της στην απομάκρυνσή του μέσω νομοθετών από το ακροδεξιό κόμμα Revival.

Η ψηφοφορία μομφής την Τετάρτη επισπεύστηκε από τον πρώην παρουσιαστή τηλεοπτικού talk show που έγινε πολιτικός Σλάβι Τριφόνοφ, ο οποίος έβγαλε απότομα το κόμμα του «Υπάρχει τέτοιος λαός» από έναν εύθραυστο τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Τριφόνοφ λέει ότι έχει διαφωνίες σχετικά με τον προϋπολογισμό και κατηγορεί τον Πέτκοφ ότι υιοθέτησε πολύ ήπια στάση επιτρέποντας στη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ.

Τις προηγούμενες μέρες, μεγάλο μέρος της πολιτικής συζήτησης επικεντρώθηκε στο αν ο Τριφόνοφ έβγαζε το βύσμα στην κυβέρνηση για λόγους που σχετίζονταν με την ισχυρή ολιγαρχική μαφία της Βουλγαρίας, η οποία θα έχανε στην υποσχεθείσα καταστολή του μοσχεύματος από τον Πέτκοφ. Αυτή η ερμηνεία ενισχύθηκε από μια χούφτα νομοθέτες από το κόμμα του Τριφόνοφ, οι οποίοι αυτομόλησαν στον Πέτκοφ ακριβώς επειδή είπαν ότι το δικό τους κόμμα συμπαρατάσσεται με τη μαφία. Ο Τριφόνοφ απάντησε ότι οι ισχυρισμοί για τη μαφία ήταν παράλογοι.

Το κόμμα του Πέτκοφ, ακολουθούμενο από την αντιπολίτευση, θα έχει τώρα την ευκαιρία να προσπαθήσει να συγκεντρώσει υποστήριξη για μια λειτουργική πλειοψηφία. Εάν αυτό αποτύχει – όπως φαίνεται πιθανό – η χώρα θα οριστεί για τις τέταρτες γενικές εκλογές από τον Απρίλιο του 2021.

Με πληροφορίες απο το politico.eu

ΔΗΜΟΦΙΛΗ