Μύθοι των Αστερισμών: Βόρειο Στέμμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι το Βόρειο Στέμμα αποτελείται από τα άστρα που οι αρχαίοι αποκαλούσαν αριστερό βραχίονα του Βοώτη. Αλλά η Dr. Halen παρατηρεί ότι η ιστορία του στέμματος της Αριάδνης είναι καταγεγραμμένη από πολύ παλιά. Έχουμε τη γραπτή μαρτυρία του Φερεκύδη, ο οποίος έζησε τον 5ο αι. π.Χ.

Τον καιρό του Πλούταρχου, πολλοί θρύλοι περιέβαλαν την ιστορία του Θησέα και του ταξιδιού του στην Κρήτη, όπου συνάντησε την Αριάδνη, κόρη του βασιλιά Μίνωα.

Η πιο συναρπαστική απόδοση του μύθου είναι εκείνη που η Αριάδνη βοήθησε τον ήρωα δίνοντάς του το κουβάρι με το νήμα με το οποίο βγήκε από το λαβύρινθο. Σύμφωνα μ’ αυτήν την απόδοση, ο Θησέας μετά το θάνατο του Μινώταυρου πήρε τις νεαρές Ατθίδες και την Αριάδνη και μπήκε στο πλοίο του γυρισμού. Όμως, αθέτησε το λόγο του να παντρευτεί την Αριάδνη και την εγκατέλειψε στη Νάξο την ώρα που αυτή κοιμόταν. Ο Διόνυσος είδε τη θλιμμένη πριγκίπισσα και την ερωτεύτηκε.

Στο γάμο τους, για να της αποδείξει την αγάπη του, της χάρισε ένα θαυμάσιο στέμμα. Το στέμμα αυτό το είχε αποκτήσει από τη Θέτιδα, μητέρα του Αχιλλέα ή από την Αμφιτρίτη, γυναίκα του Ποσειδώνα. Και στις δύο αποδόσεις ο Ήφαιστος είχε φτιάξει αυτό το στέμμα από «πύρινο χρυσάφι και κόκκινους ινδικούς πολύτιμους λίθους τοποθετημένους σε σχήμα ρόδου».

Μια άλλη απόδοση του μύθου μάς λέει ότι μετά από μια ευτυχισμένη ζωή, η Αριάδνη πέθανε και μεταφέρθηκε στον ουρανό. Τότε, ο Διόνυσος πέταξε μαζί με το στέμμα στον ουρανό και το τοποθέτησε εκεί, για να φωτίζει παντοτινά για χάρη της.

ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΟΥΑΛΛΩΝ

Στη μυθολογία των Ουαλλών, το Βόρειο Στέμμα ήταν το Καέρ Αριάνχορντ. Η ομοιότητα των ονομάτων Αριάδνη και Αριάνχορντ είναι εκπληκτική. Η Αριάνχορντ, που σημαίνει «ασημένιος κύκλος», σχετίζεται με το μύθο της Στρογγυλής Τραπέζης και ίσως ταυτίζεται με την αδελφή του βασιλιά Αρθούρου, τη Μοργκάνα.

Το κάστρο Καέρ Αριάνχορντ ήταν ένα είδος καθαρτηρίου για τις χαμένες ψυχές. Μερικές φορές, ταυτίζεται με το περιστρεφόμενο κάστρο, το οποίο πάντα προστατεύεται από τοξότες, το Καέρ Σίντι. Μύθους γύρω από το Βόρειο Στέμμα συναντάμε σε όλο τον κόσμο, αλλά οι πιο ενδιαφέροντες είναι οι ινδιάνικοι.

ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ PAWNEE

Ένας μύθος των Ινδιάνων Pawnee μιλάει για τις Δώδεκα Ουράνιες Αδελφές, οι οποίες κατέβηκαν στη γη πάνω σ’ ένα μαγικό καλάθι, για να χορέψουν στη χλόη. Ένας κυνηγός με το όνομα Άλγκον (Λευκό Γεράκι), τις είδε και πηδώντας, έπιασε τη νεότερη και ομορφότερη. Οι άλλες πέταξαν ξανά στον ουρανό χωρίς τη μικρή αδελφή τους, η οποία αγάπησε τον Άλγκον και δέχτηκε να γίνει γυναίκα του.

Μετά από μερικά χρόνια, απέκτησαν ένα γιο, αλλά στην καρδιά της κοπέλας είχε φουντώσει η επιθυμία να ξαναδεί τις αδελφές της και την ουράνια πατρίδα της. Ο Άλγκον επιστρέφοντας από το κυνήγι είδε τη γυναίκα του και το γιο του να πετάνε προς τον ουρανό μέσα σ’ ένα μαγικό καλάθι. Η νέα, αν και ζούσε ευτυχισμένη στην ουράνια πατρίδα της, στενοχωριόταν που ο άντρας της ήταν μακριά. Έτσι, ο πατέρας της επέτρεψε στον Άλγκον να πηγαίνει σαν λευκό γεράκι και να επισκέπτεται ελεύθερα τη γυναίκα του, διασχίζοντας το ενδιάμεσο διάστημα από τη Γη στον Ουρανό.

Στην ιστορία αυτή, ο Άλγκον είναι ο Αρκτούρος και οι αδελφές είναι τ’ αστέρια του Βορείου Στέμματος. Ο χορός τους όμως δεν είναι πλήρης, γιατί η νεότερη και ομορφότερη τριγυρνάει με τον Άλγκον.

[nea-acropoli-athens.gr]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ