Ρήτρα αναπροσαρμογής: Αναστέλλεται ή όχι; Θα δουμε τελικά ή όχι μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί να έγινε γνωστή η είδηση από το κυβερνητικό επιτελείο ότι αναμένεται αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023, ωστόσο άγνωστο παραμένει αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επαναφέρει τους λογαριασμούς στα επίπεδα που ήταν πριν από την ενεργειακή κρίση ή όχι.

Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται είναι, αν η συγκεκριμένη κατάργηση θα μειώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και αν ναι, πόσο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τόνισε ότι την τελευταία ημέρα του Ιουνίου η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργείται και οι πάροχοι θα πρέπει να ανακοινώσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα. Μάλιστα, εξήγησε ότι η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος θα φανεί από την 1η Αυγούστου. «Η ρήτρα μειώνεται από 1ης Ιουλίου. Η απεικόνιση στους λογαριασμούς θα εμφανιστεί από 1η Αυγούστου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα οι καταναλωτές θα μπορούν εύκολα, ξεκάθαρα και με διαφάνεια να διαλέγουν πλέον τον πάροχο με τη φθηνότερη τιμή. Η αλλαγή προμηθευτή θα γίνεται πλέον αζημίως, χωρίς πέναλτι και ρήτρες, με οριζόντια νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου όπως είπε ο υπουργός να δοθεί η απόλυτη ευελιξία στα νοικοκυριά. «Δίνουμε περίπου 300 με 400 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι Έλληνες καταναλωτές», σημείωσε.

Θα υπάρξει τελικά μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος;

Αν ίσχυε αυτό που υποστηρίζει η κυβέρνηση, τότε ένα τετραμελές νοικοκυριό που διαμένει σε διαμέρισμα 90 τ.μ. και το οποίο πλήρωνε προ κρίσης 80 ευρώ το μήνα για την κατανάλωση ενέργειας, θα πρέπει το Σεπτέμβριο να λάβει λογαριασμό ρεύματος μειωμένο κατά 43% σε σχέση με τα χρήματα που πληρώνει σήμερα. Το σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο νοικοκυριό θα πληρώσει μικρότερο λογαριασμό, αλλά όχι στα επίπεδα προ κρίσης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ρύθμιση, για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023 δεν θα εφαρμόζεται στα κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, είτε πρόκειται για τιμολόγια με διακριτή αναγραφή της ανωτέρω ρήτρας είτε για τιμολόγια χωρίς διακριτή αναγραφή αυτής.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές είναι ότι, η αναστολή της χρέωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής θα ισχύει για τις καταναλώσεις ρεύματος από 1η Αυγούστου και μετά και όχι για τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από 1/8/2022 και μετά. Αυτό απλά σημαίνει πως οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν μετά τον Αύγουστο και θα αφορούν σε καταναλώσεις πριν την 1η Αυγούστου 2022, θα εμπεριέχουν κανονικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ