Ευρωβουλευτές αποχωρούν από τα βραβεία της Novartis μιλώντας για δωροδοκίες πολιτικών!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυο Ευρωβουλευτές, ο Δανός της Ομάδας της Αριστεράς Νικολάι Βίλουμσεν και η Γαλλίδα Βερονίκ Τρίιλετ‑Λενουάρ, αποσύρονται από βραβεία επειδή είναι χορηγός η Novartis:
«Έχει κατηγορηθεί για δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα» γράφουν στις επιστολές απόσυρσης της υποψηφιότητάς τους!

O Δανός Ευρωβουλευτής @nvillumsen απέσυρε την υποψηφιότητά του για τα βραβεία #MEPAward όταν διαπίστωσε ότι χορηγός είναι η #Novartis. Όσοι δώσαμε μάχη για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο της #Novartis στην Ελλάδα και βρεθήκαμε κατηγορούμενοι, του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ

Γιατί αποσύρω το όνομά μου από το #MEPAward λόγω της συμπερίληψης αμφιλεγόμενων χορηγών, που κατηγορούνται για δωροδοκία αξιωματούχων των κρατών μελών της ΕΕ.

4178F6CE ADF7 49E0 A4CB 18D2FD0B4ECB

Ανοικτή επιστολή προς το περιοδικό The Parliament και τα Βραβεία MEP

Αγαπητή ομάδα πίσω από τα βραβεία MEP και το The Parliament Magazine

Σας γράφω αυτήν την ανοιχτή επιστολή σχετικά με τα φετινά βραβεία MEP και την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία Υγεία και ευεξία.

Για να είμαι ειλικρινής, εγώ, όπως πολλοί άλλοι προοδευτικοί ευρωβουλευτές διαχρονικά, είχα τις αμφιβολίες μου όταν προτάθηκα για πρώτη φορά στα φετινά βραβεία MEP. Με τις σαφείς συνδέσεις με το εταιρικό λόμπι, είναι, νομίζω, φυσικό για πολλούς από εμάς να έχουμε τέτοιους δισταγμούς.

Ωστόσο, θεώρησα επίσης ωραίο που είχα οριστεί και αναγνωριστεί για το έργο που επιτελέστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ναι, υπήρχε ματαιοδοξία, αλλά ποιος, τελικά, μπορεί να πει ότι δεν υποκύπτει σε αυτό κατά καιρούς.

Επιπλέον, σκέφτηκα, και πάλι μπορεί να ήταν η ματαιοδοξία, ότι αν κέρδιζα στην κατηγορία μου, ίσως θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για να τραβήξω την προσοχή σε σημαντικά θέματα με τα οποία αισθάνομαι πολύ πάθος: κυρίως η καταπολέμηση του αμιάντου και η προστασία εργαζόμενοι από καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες. Αυτό, σκέφτηκα, θα ξεπερνούσε τις ανησυχίες, ειδικά από τη στιγμή που η κατηγορία στην οποία προτάθηκα δεν είχε εταιρικό χορηγό.

Δυστυχώς, αυτό άλλαξε και βρίσκομαι πλέον σε μια κατηγορία που ορίστηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis – μια εταιρεία που έχει κατηγορηθεί για δωροδοκία πολιτικών σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, την Ελλάδα. Μια υπόθεση που σήμαινε κατά συνέπεια ότι η εταιρεία δέχθηκε να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε ποινές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να επιλύσει παραβιάσεις του Νόμου περί Διαφθοράς στο εξωτερικό (FCPA). Η υπόθεση, μάλιστα, εξακολουθεί να προκαλεί κύματα και σκάνδαλα στην Ελλάδα, όπως τόνισαν τόσο κάποιοι καλοί μου συνάδελφοι όσο και ο Τύπος. Όλα τα πράγματα που θα έπρεπε φυσικά να τους είχαν αποκλειστεί ως χορηγός.

Δεν ξέρω σε ποια χρονική στιγμή αυτός ο αμφιλεγόμενος χορηγός προστέθηκε στην κατηγορία. Αυτό που ξέρω είναι ότι όταν το γραφείο μου έλαβε για πρώτη φορά ειδοποίηση σχετικά με την υποψηφιότητα, οι χορηγοί αναφέρθηκαν για μερικές από τις πολλές κατηγορίες, αλλά όχι για την κατηγορία Υγεία και ευεξία. Όταν λίγο αργότερα ελέγξαμε ξανά, δεν υπήρχε ακόμη κανένας χορηγός και για να είμαστε ειλικρινείς το αφήσαμε. Όπως έδειξαν τα γεγονότα, έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί.

Γιατί σας το γράφω σε μια ανοιχτή επιστολή, θα ρωτήσετε; Είναι μια καλή ερώτηση και για να είμαι ειλικρινής, κανονικά δεν θα το έκανα με αυτόν τον τρόπο. Αλλά και πάλι, κανονικά δεν θα περίμενα να επιβληθεί ξαφνικά ένας χορηγός σε μια κατηγορία στην οποία είμαι υποψήφιος, και ακόμη λιγότερο σε έναν τόσο αμφιλεγόμενο χορηγό, που έχει επικριθεί για ένα σκάνδαλο δωροδοκίας, στο οποίο εμπλέκονται πολιτικοί από μια χώρα της ΕΕ.

Θα μπορούσα να μην είχα αντιδράσει πριν, μπορείτε επίσης να ρωτήσετε; Ναι, μάλλον θα μπορούσα, και αν το ήξερα πριν, θα το έκανα. Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, όπως οι περισσότεροι άλλοι άνθρωποι στη λεγόμενη φούσκα των Βρυξελλών, δεν ελέγχω ακριβώς τον ιστότοπο των βραβείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πολύ συχνά και σίγουρα δεν περιμέναμε ότι θα προστεθεί ένας χορηγός, πόσο μάλλον ένας αμφιλεγόμενος – ειδικά χωρίς πρώτα να ελέγξουμε με τους υποψηφίους αν θα μας οδηγούσε σε απόσυρση.

Εκ των υστέρων, ομολογώ ότι έπρεπε να εμπιστευτώ το ένστικτό μου και από την αρχή να σου έλεγα «όχι ευχαριστώ», ότι μέρος της ευθύνης το φέρω εγώ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή σίγουρα δεν θα πρέπει να επιβάλλετε χορηγούς μετά τη δημοσίευση υποψηφιοτήτων και χωρίς αμφιβολία δεν πρέπει να αποδεχτείτε υποψηφιότητες από εταιρείες που εμπλέκονται σε τέτοια σκάνδαλα. Αυτό το μέρος της ευθύνης πρέπει να πάει απευθείας στα βραβεία MEP.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, σας γράφω για να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:

Με τον ίδιο τρόπο που δεν θέλω να υποστηρίξω εταιρείες που εμπλέκονται σε τέτοια σκάνδαλα ή με τέτοιους ισχυρισμούς εναντίον τους, δεν επιθυμώ επίσης να είμαι μέρος μιας υποψηφιότητας που τις εμπλέκει.

Ως εκ τούτου, πρέπει να σας πω ότι δεν θα δεχτώ τον τίτλο εάν κερδίσω, ότι δεν θα λάβω μέρος στην ίδια τη διοργάνωση και ότι θα ήθελα να ζητήσω να αποσυρθεί το όνομά μου από τα βραβεία του ΕΚ του 2022.

Σας εμπιστεύομαι να ενεργήσετε γρήγορα σε αυτό.

Θερμούς χαιρετισμούς

Nikolaj Villumsen

ΔΗΜΟΦΙΛΗ