Επιστρέφει στο Ιράν το τάνκερ Lana που είχε κατασχεθεί στην Κάρυστο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανέκτησε όλο το φορτίο πετρελαίου που του είχε αφαιρεθεί με αμερικανική εντολή.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν (PMO) Αλί Ακμπάρ Σαφαγιέ δήλωσε ότι το (ρωσικό) δεξαμενόπλοιο Lana (πρώην Pegas – υπό ιρανική σημαία) που μετέφερε πετρέλαιο και κατασχέθηκε από την Ελλάδα πριν από δύο μήνες στην Κάρυστο, αφέθηκε ελεύθερο.

Ο Σαφαγιέ είπε ότι το πλοίο θα επιστρέψει στην πατρίδα του μετά την πλήρη ανάκτηση του φορτίου πετρελαίου.

Η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε την Κυριακή την απελευθέρωση του πετρελαιοφόρου, που κατασχέθηκε από τις ελληνικές αρχές στις νότιες ακτές της Εύβοιας στις 19 Απριλίου, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας πίεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Ο Σαφαγιέ είπε ότι το τάνκερ απέπλευσε νωρίτερα προς ένα ελληνικό λιμάνι για να ανακτήσει το φορτίο πετρελαίου του σε μια «επιχείρηση από πλοίο σε πλοίο». Πρόσθεσε ότι το τάνκερ θα επιστρέψει στο Ιράν μόλις ανακτήσει πλήρως το «κλεμμένο», κατά τους Ιρανούς, φορτίο πετρελαίου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 115.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου. Στα τέλη Απριλίου, αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε κατασχέσει 700.000 βαρέλια του ιρανικού φορτίου πετρελαίου.

Το Ιράν καταδίκασε την κατάσχεση ως «πράξη πειρατείας» που «παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα». Ως αντίποινα κατάσχεσε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο τον περασμένο μήνα, σε μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ