Βιβλιο: Το γνώθι σαυτόν στη μεταγονιδιωματική εποχή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρουσίαση Κριτική στην εφημερίδα των Πατρών /Γνώμη/
Της Δημοσιογράφου-Συγγραφέως Τουρισμού κ Θεοδώρας-Μαρούδα Ανεστοπούλου για το βιβλίο του Παγκοσμίου φήμης καθηγητή Γενετικής κ Στυλιανού Αντωναράκη

«Το γνώθι σαυτόν
στη μεταγονιδιωματική εποχή»

Ένα βιβλίο πολύ αξιόλογο από τον εκλεκτό συγγραφέα, Στυλιανό Αντωναράκη, που έχει σχέση με την ίδια μας την ζωή, από το Α έως το Ω.

64C7B718 5800 4C99 A751 20F80C13A5E5

«Το γνώθι σαυτόν» είναι το κλειδί του μυστικού θησαυρού μας. Σύγγραμμα υψίστης επιστημονικής σημασίας που με απλότητα και αλήθεια ο συγγραφέας Σ.Α. μας κάνει κοινωνούς στο φανταστικό πόνημά του, κατόπιν εξονυχιστικής έρευνας γύρω από το γονιοδίωμά μας. Το γονιοδιωμά του ατόμου αντικατοπτρίζει τις λειτουργίες του ίδιου του ατόμου όπως λέει ο συγγραφέας και φιλόσοφος Σωκράτης. «Το γνώθι σαυτόν σημαίνει τι είμαστε, από τι είμαστε και σε τι καταλήγουμε» μέσα σε τρισεκατομμύρια κύτταρα κρύβεται το μυστικό μας.
Το γονίδιό μας είναι ξεχωριστό στα διάφορα είδη ζώντων οργανισμών. Τo DNA μας, δομικός λίθος της ύπαρξής μας καθορίζει ό,τι γόνο πήραμε από τον πατέρα και τη μητέρα (γεννήτορες) και από ό,τι κληρονομήσαμε από το χθες και συμπληρώσαμε πάνω σε αυτό το ανεκτίμητο «Γνώθι σαυτόν» που ο άνθρωπος ανέκαθεν έψαχνε και ψάχνει να βρει την αλήθεια και την επιστημονική γνώση (παραθέτει 4 στοιχεία με γράμματα αλφαβήτου). Το γονιδίωμα είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό κάθε ατόμου που κατά την βίωση μπορεί να διαφοροποιηθεί και να δείξει την υγεία και την ασθένεια δηλ. την αλληλούχιση (αλληλουχία) ή διαφορετικές παραλλαγές. Ο συγγραφέας Σ.Α. αναφέρει 50 ιστορίες που μας διαφωτίζουν πάνω σε διάφορους επιστημονικούς όρους. Αισθανόμαστε συγκίνηση διαβάζοντας τούτο το σύγγραμμα που μας ανοίγει μια θυρίδα γνώσης. Όσα ευχαριστώ και να πούμε για τις έρευνες και τις επιστημονικές επιτεύξεις της επιστήμης κλείνουμε το γόνυ με σεβασμό και θρησκευτική ευλάβεια για τα όσα καλά προσφέρονται στον άνθρωπο σήμερα και ιδιαίτερα στον εξαίρετο καθηγητή πληροφοριών για το γονιδίωμά μας με το «Γνώθι σαυτόν» ο οποίος είναι εξέχουσα προσωπικότητα και έχει πάρει επαίνους και βραβεία. Πιστεύω ότι το «Γνώθι σαυτόν» πρέπει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη. Νιώθω ιδιαίτερη υποχρέωση στο συμπολίτη μας Αχ. Παπαδιονυσίου, δημοσιογράφο τηλεπαραγωγό και οπτικό του καναλιού «Αχελώος» που μου έδωσε και διάβασα με μεγάλη συγκίνηση το «Γνώθι σαυτόν» κλείνοντας παραθέτω τα εξής:
Η Ζωή μας μια άβυσσος
με χαρές και με πόνο
ό,τι μένει αξεδιάλυτο
το χρωστάμε στο χρόνο…
Κάθε ευχή για περεταίρω έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ