Έντσον Φέσεντεν Γκάλοντετ: Πρωτοπόρος της αεροπορίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Έντσον Φέσεντεν Γκάλοντετ (21 Απριλίου 1871, Ουάσινγκτον – 1 Ιουλίου 1945, Πάιν Όρκαρντ, Κονέκτικατ) ήταν πρωτοπόρος στο πεδίο της αεροπορίας, όντας ο πρώτος άνθρωπος που πειραματίστηκε με πτέρυγες σάρωσης το 1896.

Το 1898 κατασκεύασε έναν χαρταετό με πτέρυγες σάρωσης για να δοκιμάσει την εφεύρεση του μηχανισμού πτερύγων σάρωσης. Ο χαρταετός αυτός εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Αέρος και Διαστήματος στην Ουάσινγκτον.

Το 1911 απέκτησε άδεια πιλότου από την Αμερικανική Αερολέσχη πετώντας με ένα διπλάνο των Ράιτ στο Γκάρντεν Σίτι της Νέας Υόρκης. Επίσης το 1911 έλαβε τιμητικό βραβείο από την Αερολέσχη της Γαλλίας πετώντας με ένα μονοπλάνο Nieuport.

Ο Γκάλοντετ γεννήθηκε στην Ουάσινγκτον και πατέρας του ήταν ο Έντουαρντ Μάινερ Γκάλοντετ, γιος του Τόμας Χόπκινς Γκάλοντετ, ιδρυτή του Πανεπιστημίου Γκάλοντετ. Τόσο ο πατέρας του όσο και ο παππούς του ήταν διάσημοι εκπαιδευτικοί στον τομέα της εκπαίδευσης των κωφάλαλων.

Έλαβε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Γέιλ το 1893, και το Διδακτορικό δίπλωμα του στην Ηλεκτρολογία από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς το 1896. Εργάστηκε στην εταιρεία Westinghouse Electric & Manufacturing Company στο Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια από το 1896 έως το 1897, και έπειτα έγινε καθηγητής φυσικής στο Γέιλ, όπου δίδαξε την περίοδο από το 1897 έως το 1900.

Από το 1900 έως το 1903 εργάστηκε στην εταιρεία William Cramp & Sons’ Ship and Engine Building Company στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια και έπειτα από το 1903 εργάστηκε στην εταιρεία National Cash Register Company στο Ντέιτον του Οχάιο. Νυμφεύτηκε τη Μάριον Κόκρελ στις 14 Φεβρουαρίου 1903. Από το 1903 έως το 1908 εργάστηκε ως βοηθός προέδρου και γενικός επόπτης στην εταιρεία Stillwell Bierce & Smith Vaile Company του Ντέιτον. Το 1908 εργάστηκε στην εταιρεία New England Refrigerator Company στο Νόριτς του Κονέκτικατ.

Το 1908 ίδρυσε την εταιρεία Gallaudet Engineering Company στο Νόριτς, όπου, ως πρόεδρος, εργάστηκε ως μηχανολόγος και σύμβουλος, και το 1909 κατασκεύασε το πρώτο του αεροπλάνο. Η Gallaudet Engineering Company μετονομάστηκε σε Gallaudet Aircraft Corporation το 1917.

Υπήρξε συνεργάτης του Ινστιτούτου Αεροναυτικών Επιστημών, μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Αεροναυτικών Μηχανικών, της Διεθνούς Αεροναυτικής Ομοσπονδίας και μέλος της Αερολέσχης της Αμερικής. Ακόμη ήταν μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Κονέκτικατ.

Το 1923 ο Γκάλοντετ κατασκεύασε ένα πλήρως μεταλλικό αεροσκάφος το οποίο πέταξε στις 20 Ιουνίου 1923 στο Οχάιο.

Το 1924 ο Γκάλοντετ παραιτήθηκε από την εταιρεία που είχε ιδρύσει. Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας αποκτήθηκαν από τον στρατηγό Ρούμπεν Φλιτ, ο οποίος τα χρησιμοποίησε για την ίδρυση της δικής του εταιρείας, της Consolidated Aircraft Corporation.

Πέθανε το 1945 στο Πάιν Όρκαρντ του Κονέκτικατ και τάφηκε στο Κοιμητήριο Σένταρ Χιλ του Χάρτφορντ (Κονέκτικατ).

wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ