Ενεργειακός στραγγαλισμός της Ευρώπης! Η φωτιά στο Freeport κόβει το αμερικανικό LNG

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υφιστάμενη ανισορροπία προσφοράς / ζήτησης στην αγορά LNG αναμένεται να συνεχιστεί αμείωτη τους επόμενους μήνες, με τους παραγωγούς να αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις για να διατηρήσουν την ικανοποιητική προσφορά.

Στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεσή της, η ναυλομεσίτης Intermodal είπε ότι «η αγορά LNG παραμένει σφιχτή αυτή τη στιγμή, κυρίως λόγω της διακοπής παροχής του LNG των ΗΠΑ από την πρόσφατη πυρκαγιά στον τερματικό σταθμό Freeport LNG μαζί με την πρόσφατη πτώση των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα την εκτόξευση  στις τιμές του φυσικού αερίου.

Η Task Force ΕΕ/ΗΠΑ για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο πραγματοποίησε συνάντηση στις 14 Ιουνίου, σχεδιάζοντας περαιτέρω εξαγωγές LNG των ΗΠΑ στην ΕΕ, εν μέσω αναταραχής της εμπορικής δραστηριότητας λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς στον τερματικό σταθμό εξαγωγής LNG στο Freeport στο Τέξας, που ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η ζημιά από τη φωτιά στο εργοστάσιό της στο Τέξας θα το κρατήσει πλήρως εκτός λειτουργίας μέχρι τον Σεπτέμβριο με μερική μόνο λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους. Μετά την είδηση ​​της παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκτινάχθηκαν στα ύψη στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με την κα Χαρά Γεωργούση της Intermodal, «το κλείσιμο του Freeport ήρθε καθώς οι προμήθειες αγωγών από τους κορυφαίους παρόχους της Ευρώπης έχουν επίσης περιοριστεί. Για παράδειγμα, βασικές εγκαταστάσεις στη Νορβηγία υπόκεινται σε ετήσια συντήρηση, ενώ οι προμήθειες της Ρωσίας είναι κάτω από τη χωρητικότητα, αφού αρκετοί Ευρωπαίοι αγοραστές διέκοψαν τις αγορές επειδή αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Μόσχας να πληρωθούν τελικά σε ρούβλια για τα καύσιμα του αγωγού.

Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μειώθηκε περαιτέρω στις 16 Ιουνίου και η Μόσχα είπε ότι περισσότερες καθυστερήσεις στις επισκευές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναστολή όλων των ροών, θέτοντας φρένο στον αγώνα της Ευρώπης να ξαναγεμίσει τα αποθέματά της φυσικού αερίου. Η Ρωσία σαφώς εντείνει τη χρήση της ενέργειας ως όπλο, ωθώντας τη Γερμανία να κατηγορήσει το Κρεμλίνο ότι προσπαθεί να αυξήσει τις τιμές. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η ευρωπαϊκή διαδικασία  αποθήκευσης να ξεκινήσει ξανά τη νέα περίοδο με χαμηλά αποθέματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η στεγανότητα στις αγορές LNG και φυσικού αερίου θα διαρκέσει αρκετά μέχρι το 2023».

Πληροφορίες από Hellenic Shipping News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ