Σενάρια τρόμου για το πετρέλαιο: Η JP Morgan βλέπει εκτίναξη έως τα 380 δολάρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα «στρατοσφαιρικά» 380 δολάρια το βαρέλι εάν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις ωθήσουν τη Ρωσία να προκαλέσει, σε αντίποινα, περικοπές στην παραγωγή αργού, προειδοποιούν οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών της Δύσης σχεδιάζει έναν περίπλοκο μηχανισμό για να περιορίσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ώστε να βάλει φρένο στην πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Όμως, δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της Μόσχας, το Κρεμλίνο μπορεί να αντέξει οικονομικά, ακόμη κι αν μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς να βλάψει υπερβολικά την οικονομία, τονίζουν οι αναλυτές της JPMorgan, σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας.

Για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ωστόσο, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά. Μια περικοπή κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια στις ημερήσιες προμήθειες θα ωθούσε τις τιμές αναφοράς του αργού στο Λονδίνο στα 190 δολάρια, ενώ το χειρότερο σενάριο της μείωσης κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια θα μπορούσε να σημαίνει «στρατοσφαιρικό» αργό με τιμή στα 380 δολάρια, τονίζουν οι αναλυτές.

«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος με ένα ανώτατο όριο τιμών είναι ότι η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να μην συμμετάσχει και αντ’ αυτού να απαντήσει, μειώνοντας τις εξαγωγές», σημειώνουν οι αναλυτές της JP Morgan και προειδοποιούν: «Είναι πιθανό η ρωσική κυβέρνηση να απαντήσει περικόπτοντας την παραγωγή για να καταφέρει πλήγμα στη Δύση. Η στενότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι με το μέρος της Ρωσίας».

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ