Μία άβολη πραγματικότητα του πολέμου στην Ουκρανία που δεν λαμβάνει την δημοσιότητα που θα έπρεπε, είναι το πώς οι Ρώσοι καταρρίπτουν συστηματικά τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και ακόμη και πυραύλους πυροβολικού με τα «κανονικά» συστήματα αεράμυνας τους.
Αυτό είναι κάτι στο οποίο η Δύση έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να επιτύχει, με απογοητευτικά όμως αποτελέσματα.
Για παράδειγμα, χθες το βράδυ οι ρωσικές αντιαεροπορικές συστοιχίες κατέρριψαν μεγάλο αριθμό πυραύλων Tochka-U TBM που εκτοξεύτηκαν στο Belgorod, με θραύσματα από κατεστραμμένο πύραυλο να πέφτουν σε κατοικημένη περιοχή. Αυτοί οι πύραυλοι πιθανότατα κατερριφθησαν είτε από αμυντικούς πυραύλους περιοχής Buk είτε από S-300, όχι από εξειδικευμένα ABM.
Ενδεικτικά, το σύστημα Patriot PAC-2 πάλεψε να νικήσει τους λιγότερο ικανούς ιρακινούς Scuds το 1991, οδηγώντας στην ανάπτυξη των Patriot PAC-3 και THAAD – και τα δύο εξειδικευμένα αντιβαλλιστικά πυραυλικά συστήματα.
Τα Patriot συνέχισαν να έχουν ανάμεικτες επιδόσεις, ακόμη και απέναντι σε απλές απειλές πυραύλων.
Ομοίως, οι Ρώσοι αναφέρουν συστηματικά την κατάρριψη ουκρανικών ρουκετών πυροβολικού μέχρι βλήματα Uragan των 220 mm, πιθανώς με ελαφρύτερα συστήματα SAM όπως τα Tor και Pantsir. Δεν έχουν κάτι πιο εξειδικευμένο για τέτοιου είδους αναχαιτίσεις.
Το μόνο δυτικό σύστημα με επιχειρησιακή εφαρμογή που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο είναι ο Ισραηλινός «Σιδερένιος Θόλος», (Iron Dome), ο οποίος σχεδιάστηκε ειδικά για την αντιμετώπιση ρουκετών πυροβολικού σε ένα κατά τα άλλα ασφαλές περιβάλλον επιχειρησιακά. Καθώς πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο προστατεύει μία συγκεκριμένη περιοχή, από βλήματα που εκτοξεύονται επίσης από συγκεκριμένες περιοχές. Σε αντίθεση με την Ουκρανία όπου τα αντιαεροπορικά συστήματα αντιμετωπίζουν πολλαπλές απειλές και μετακινούνται συνέχεια.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης αναπτύξει επίγεια πυροβόλα Phalanx CIWS ως άμυνα πολύ μικρής εμβέλειας για επιχειρησιακές βάσεις στο εξωτερικό, ικανά να καταρρίπτουν ελαφρούς πυραύλους και όλμους.
Το γεγονός ότι οι Ρώσοι μπορούν απλά να αναχαιτίζουν κάθε είδους εναέριας απειλής με τα γνωστά τους συστήματα (και να το κάνουν καλά) όταν η Δύση έχει αναπτύξει μια ολόκληρη σειρά εξειδικευμένων όπλων για αυτό, δείχνει ότι το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα εδώ μάλλον δεν είναι τόσο έντονο όσο νομίζουμε .
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το έγκυρο Foreign Policy σε ένα αφιέρωμα – σοκ, αποδομεί πλήρως την ικανότητα των Patriot. Δίνοντας μάλιστα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτυχίας τους στην Σαουδική Αραβία! Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα έχει στείλει μία συστοιχία για να προστατεύσει τους Σαουδάραβες από τις επιθέσεις των Σιιτων ανταρτών…