Δεν εχει ανέμους – Ειναι ήρεμη βραδιά – Εχουν καεί 15 κτίσματα μεταδιδει η ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να γιατί απέφευγε τα έκτακτα η ΕΡΤ. Η δημοσιογράφος μεταδιδει πως ειναι μια ήρεμη βραδιά χωρίς να εχει ανέμους αλλα παρολαυτα εχουν καεί 15 κτίσματα απο το ξενοδοχείο.

Τι φταιει λοιπόν;

https://twitter.com/marka2_/status/1544081674614579200?s=21&t=3vd-N_i0SeQ1d677EXru2w

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ερτ:

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε αρκετά πύρινα μέτωπα στη χώρα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Εκκενώθηκε η βόρεια πλευρά της Ιτέας, καθώς η φωτιά έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη Φωκίδα, χωρίς να απειλείται κάποιος οικισμός. Στην Ιτέα επιχειρούν δύο ομάδες του Πυροσβεστικού Σώματος ανατολικά και δυτικά, ενώ υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα και μέσα στον ελαιώνα. Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται και στην περιοχή Κορακιά Κρανιδίου. Η φωτιά ξέσπασε σε χώρο ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία εκκενώθηκε. 

Η πυρκαγιά στο Κρανίδι Αργολίδας εντοπίστηκε στην πρώτη είσοδο τουριστικού συγκροτήματος και στο σημείο επιχειρούν οχήματα και προσωπικό από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρανιδίου καθώς από Ναύπλιο και Άργος. Από την πυρκαγιά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τουλάχιστον 15 τουριστικές κατοικίες.

Πολλές είναι οι εστίες βορειοανατολικά της ξενοδοχειακής μονάδας. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 63 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα, ενώ συνδράμουν υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ.

Η ίδια περιοχή είχε καεί το 2016 και είχε αναδασωθεί.

Δύσκολη νύχτα για την Ιτέα, με ενεργό μέτωπο περίπου 1-1,5 χιλιομέτρου. Λόγω της φωτιάς, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική Ιτέας – Γαλαξιδίου.

Η βόρεια πλευρά της Ικέας έχει εκκενωθεί. Με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος και η Περιφέρεια οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς. Η φωτιά παραμένει ακόμη σε απόσταση από τον οικισμό, ενώ υπάρχει ανησυχία για εξάπλωσή της κυρίως σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και ποιμνιοστάσια.

Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι η δεύτερη περιοχή που εκκενώθηκε μετά το χωριό Σερνικάκι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και δίνουν μάχη με τις φλόγες στα κρίσιμα σημεία, στο μέτωπο προς την Ιτέα και το μέτωπο προς το Σερνικάκι και τον Χρισσό που βρίσκεται σε ύφεση.

Στην περιοχή μεταβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Κεντρική Ελλάδα και με απόφαση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις της Κεντρικής Ελλάδας.  Επιχειρούν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ στην περιοχή είναι και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Νωρίτερα, εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία.

Amfisa 1
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σε ύφεση είναι η φωτιά σε Αχαΐα και Ηλεία, όπου είχε αναζωπυρωθεί νωρίτερα η πυρκαγιά στο ανατολικό μέτωπο της Βάλμης. Καθώς οι φλόγες κινούνταν προς το χωριό Λάττα, εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων.

«Η εικόνα που παρουσιάζει απόψε η φωτιά στην Ηλεία είναι καλύτερη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική. Ανέφερε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα “καντηλάκια”, στις περιοχές Βάλμη, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή και Απιδούλα, ώστε να μην υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις».

Μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε δασική έκταση στο Άγιο Όρος, στην περιοχή Ακρωτήριο Αράπης. Επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 16 οχήματα. Η περιοχή είναι δύσβατη, κοντά στο σημείο όπου είχε ξεσπάσει φωτιά στις 24 Ιουνίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής, δεν απειλούνται μοναστήρια.

Στην περιοχή Βρυσούλα Σχηματαρίου Βοιωτίας, έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας και πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των δυνατών ανέμων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενώ εστάλη μήνυμα από το 112 για αποφυγή μετακινήσεων. Ο δήμος Τανάγρας έδωσε εντολή προληπτικής εκκένωσης για το Δήλεσι. Χάρη στις προσπάθειες των εναέριων και επίγειων μέσων, η φωτιά μέσα σε 4 ώρες τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Καμπί στη Ζάκυνθο. Στο σημείο θα παραμείνουν όλη τη νύχτα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Πενήντα δύο δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – Πολύ υψηλός κίνδυνος για 5 περιφέρειες την Τρίτη

«Στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 52 δασικές πυρκαγιές (…)» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός. Ανέφερε ότι την Τρίτη «θα πνέουν δυνατοί άνεμοι. Όλες οι δυνάμες παραμένουν σε επιφυλακή. Παρακαλούμε πάρα πολύ προσοχή. Η φωτιά έχει δύναμη».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για την Τρίτη στις περιφέρειες Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ