Ρεσιτάλ αναίδειας απο τον Ζοραν Ζαεφ για τις Πρεσπες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεσιτάλ αναίδειας έδωσε χθες ο τέως πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ από την Αθήνα.

Από το συνέδριο του «Economist» μίλησε σαν φτασμένος ηγέτης διεθνούς βεληνεκούς και με αχαρακτήριστο θράσος, έφτασε στο σημείο να απευθύνει υποδείξεις στο εσωτερικό της χώρας του να κινηθεί στα χνάρια της κατάπτυστης και εθνικώς επιζήμιας για την Ελλάδα Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας: «Συμβουλεύω την κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις, όπως κάναμε εμείς με τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έφερε σταθερότητα, ένα καλό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι εδώ στα Βαλκάνια, με τον ευρωπαϊκό τρόπο, μπορούμε να βρούμε λύσεις σε δύσκολα θέματα μέσω της διπλωματίας και μπορούμε να αποτελέσουμε ένα καλό παράδειγμα για την Ε.Ε.».

Αξιος συμπαραστάτης του ο πρώην ΥΠΕΞ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, πιστός στην ανιστόρητη και άκρως προβληματική γραμμή του κόμματός του, σύμφωνα με την οποία οι «Πρέσπες» αποτελούν τυφλοσούρτη επίλυσης όλων των χρονιζόντων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, δήλωσε στο ίδιο πλαίσιο: «Οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών υπολογίζοντας το μακροχρόνιο όφελος για τη χώρα τους και όχι την προσωπική καριέρα τους. Η συμφωνία έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα στους λαούς της περιοχής ότι με τη διπλωματία και τον διάλογο μπορούν να επιλυθούν ακόμη και μακροχρόνιες και δύσκολες διαφορές». Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν χρησιμοποίησε τη συμφωνία αυτή με τον τρόπο που θα έπρεπε, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν εύλογα διαμορφωθεί».

Είχε προηγηθεί στο βήμα ο Ζ. Ζάεφ, ο οποίος χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο» της χώρας του την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστηρίζοντας ότι η ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. θα φέρει περισσότερο όφελος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που λιμνάζουν για χρόνια.

Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε δεν είναι απλά αναγκαία για τις χώρες της περιοχής, είναι απαραίτητη για το πολιτικό μέλλον της Ενωσης, τόνισε σιγοντάροντας ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο ίδιο πάνελ όπου συμμετείχαν ακόμα οι πρωθυπουργοί του Μαυροβουνίου Ντριτάν Αμπάζοβιτς και του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι. Οπως επισήμανε, τα συμφέροντα της Ευρώπης δεν ταυτίζονται με των ΗΠΑ, την ώρα που στην περιοχή παρεμβαίνουν παίκτες με αναθεωρητική ατζέντα όπως η Τουρκία, και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θέλει να διευκολύνει την εισδοχή και θέλω να πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες και όχι χρόνια στην Ευρώπη θα αντιμετωπίσουμε και θα αναθεωρήσουμε τα λάθη του παρελθόντος. Η Ελλάδα είναι εδώ για να βοηθήσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ