Ο «ήρωας της ουκρανικής αντίστασης», αποδείχτηκε απατεώνας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρισκόταν πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Έκανε καταδρομικές αποστολές στις πόλεις που είχαν καταληφθεί από τους ρώσους. Έκανε εράνους για να μαζέψει λεφτά ώστε να ενισχύσει την ουκρανική αντίσταση. Είχε εξελιχθεί σε ίνδαλμα για δεκάδες χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου και τις ιστορίες του αναδημοσίευαν ακόμα και οι Ουκρανοί.
Τον ξεσκέπασε η βρετανική Τέλεγκραφ…

Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς ξένους εθελοντές που μάχονταν στην Ουκρανία, εντυπωσιάζοντας τους χιλιάδες θαυμαστές του στο Twitter με ιστορίες για τολμηρές αποστολές σε εχθρικό έδαφος.

Αλλά οι επικές περιγραφές του Καναδού εθελοντή για τη δράση του στην πρώτη γραμμή, κατέρρευσαν από την έρευνα της βρετανικής Telegraph η οποία επικαλούμενη εμπειρογνώμονες του Διαδικτύου διαπίστωσε ότι τα όπλα του «Καναδού Ράμπο» δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ψεύτικα, αεροβόλα όπλα.

Η ιστορία του «Καναδού Εθελοντή στην Ουκρανία» υπογραμμίζει τον πόλεμο προπαγάνδας που διεξάγεται στα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πώς οι «διαδικτυακοί  ντετέκτιβ» συνέλαβαν έναν απατεώνα κατηγορώντας τον μάλιστα ότι έθετε σε κίνδυνο ζωές.

Στο απόγειο της φήμης του, ο Καναδός Ουκρανός Εθελοντής δημοσίευε δεκάδες tweets την ημέρα στους 120.000 ακόλουθούς του. Ήταν συνήθως ηρωικά, με πρωταγωνιστή τον ίδιο σε «Επικίνδυνες αποστολές πίσω από τις γραμμές του εχθρού»!

Σε μια αξιομνημόνευτη σειρά Tweets από τον Απρίλιο, ο Καναδός Ουκρανός Εθελοντής καυχιόταν ότι είχε διεισδύσει στη Ρωσοκρατούμενη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία με ένα ποδήλατο μεταμφιεσμένος σε Ρώσο στρατιώτη!

«Η επαφή μας μας είχε προειδοποιήσει να παραμείνουμε στη σκιά και να μην εκτεθούμε στα μάτια του εχθρού». «Ένα παράθυρο που άνοιγε από πάνω μας ή ένα τρεμόπαιγμα της κάφτρας ενός τσιγάρου κάποιου από το μπαλκόνι, ένα σκυλί που γαβγίζει στο βάθος, όλα ήταν αρκετά για να κολλήσουμε στους τοίχους στο σκοτάδι και να κρατήσουμε την αναπνοή μας».

Αλλά εξετάζοντας τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικοί εντόπισαν μια σειρά από ενδείξεις, που οδήγησαν σε μια εκπληκτική ανακάλυψη σχετικά με την πραγματική τοποθεσία του φερόμενου μαχητή.

Ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναγνώρισε ότι το τουφέκι του ήταν ψεύτικο συγκρίνοντας προσεκτικά το όπλο με αντίγραφα στο διαδίκτυο. Η έρευνα των πληροφοριών από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε, αποδείκνυαν ότι δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι τους στην Ουκρανία, αλλά έκανε τις αναρτήσεις από το Οντάριο του Καναδά!

Παρά την αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας, αρκετοί ουκρανοί χρήστες βγήκαν να υπερασπιστούν τον απατεώνα, διότι «βοηθούσε στην δημιουργία κλίματος υπέρ της Ουκρανίας με τις αναρτήσεις του».

Ο ίδιος πάντως εξαφάνισε τον λογαριασμό του έπειτα από την αποκάλυψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ