Fuel pass, fooling the people

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μ@λ@κες,

να δεις που κάποτε θα μας πούνε και χαζούς».

Μάλλον απαιτείται μεγάλη αφέλεια για ”καταπιείς” την επίσημη δικαιολογία για την μη μείωση του φόρου στα καύσιμα. Αντί θαρραλέα να παραδεχθούν ότι είναι τόσα τα έσοδα από το χαράτσι (ας είναι καλά οι νεοφιλελεύθεροι Μάνος και Ανδριανόπουλος) που πληρώνουμε για να γεμίζουμε τα ρεζερβουάρ, μας παραμυθιάζουν ότι σε αυτήν την περίπτωση θα επωφελούντο οι πλούσιοι. Και το υποστηρίζουν ανερυθρίαστα οι ίδιοι που πριν από μερικούς μήνες έδωσαν την δυνατότητα της εντελώς αφορολόγητης δωρεάς προς τα τέκνα και τα εγγόνια 800.000€ από έκαστον εκ των έξη ανιόντων. Τουτέστιν ένας νεαρός βλαστός πριν ακόμα τελειώσει το Κολέγιο και αναχωρήσει για το Χάρβαρντ –για να επιστρέψει εν συνεχεία ως ένας ακόμα ”άριστος” στη χώρα– μπορεί να βρεθεί με περιουσία 4.800.000€ δίχως να έχει κολλήσει ούτε μισό ένσημο.

Αντί γι αυτό προτιμήθηκε το προσωρινό και άδικο μέτρο της επιδότησης των καυσίμων. Προσωρινό γιατί είναι προφανές ότι μετά τις εκλογές που βρίσκονται ήδη επί θύρες το μέτρο θα εκμετρήσει το ζην, και άδικο γιατί ένα μεγάλο ποσοστό από τους ”ωφελούμενους” κάθε άλλα παρά στην εισοδηματική κατηγορία που ορίζει ο νόμος ανήκουν. Για παράδειγμα σύμφωνα με έρευνα του 2016 (διαΝΕΟσις) ”το ποσοστό των μη-δηλωθέντων εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων κυμαίνεται στο 57-58,6%, ενώ για τους μισθωτούς το αντίστοιχο ποσοστό είναι 0,5-1%”. Δηλαδή η κατηγορία στην οποία ανήκουν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί δεν δηλώνει το 60% περίπου των εισοδημάτων της. Το 64% από αυτούς δήλωσε μέσο ετήσιο εισόδημα 4.300€. Την ίδια χρονιά ένας εκπαιδευτικός με 30 χρόνια υπηρεσίας δήλωνε εισόδημα 20.000€.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα από τις 220.000 χιλιάδες επιχειρήσεις μόνο οι 900 (!) έχουν πάνω από 9 μισθωτούς. Οι υπόλοιπες –στις οποίες ανήκει προφανώς και η συντριπτική πλειονότητα των ασχολούμενων με τον τουρισμό, την «βαρειά βιομηχανία» μας- πλήρωσαν, κατά τον χρόνο της έρευνας, φόρο 5400€ κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες από αυτά τα νομικά πρόσωπα δεν πλήρωσαν καθόλου ή πλήρωσαν ελάχιστο φόρο όταν την ίδια χρονιά ο φόρος που πλήρωνε ο προαναφερόμενος εκπαιδευτικός ξεπερνούσε τις 2.000€. Ή για να γίνει πιο εναργές -και επώδυνο- τα 220.137 νομικά πρόσωπα (μικρομεσαίες) καταβάλουν το 39% των φόρων νομικών προσώπων ενώ οι 901 (0,4% του συνόλου των νομικών προσώπων) πληρώνει το υπόλοιπο 61%.

Δεν είναι, όμως, μόνον γι’ αυτό άδικο το μέτρο. Η αδικία επιτείνεται από το γεγονός ότι εκτός της φοροδιαφυγής οι πιο πάνω κατηγορίες, ως αποτέλεσμα της απόκρυψης εισοδήματος, καθίστανται και «δικαιούχοι» των διάφορων «ενισχύσεων» και «επιδοτήσεων». Λυμαίνονται δηλαδή σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές παροχές. Όταν δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η γενικότερη περιουσιακή κατάσταση ή οι διαφορετικές ανάγκες κάθε οικογένειας αλλά μόνο το εμφανιζόμενο εισόδημα τα κριτήρια είναι αναξιόπιστα. Έτσι το «κοινωνικό ταμείο» δημιουργεί νέες αδικίες ακραία έκφανση των οποίων υπήρξε ο περιώνυμος Φουρθιώτης. Μια έρευνα για αυτούς που απολαμβάνουν την θαλπωρή της κοινωνίας, από το «εξοικονομώ κατ’ οίκον», το στεγαστικό επίδομα φοιτητών, τις διάφορες ενισχύσεις της πανδημίας μέχρι το fuel pass θα ήταν αποκαλυπτική.

Είναι γνωστό ότι για να αντιμετωπιστούν, έστω και σε ελάχιστο βαθμό, τα εξοργιστικά φαινόμενα της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και της εισφοροδιαφυγής έχουν ληφθεί κατά καιρούς διάφορα μέτρα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι τα τεκμήρια διαβίωσης. Δεν μπορεί να διαμένεις σε βίλα 400τ.μ. με πισίνα, να κυκλοφορείς με Ferrari και να δηλώνεις εισόδημα λίγων χιλιάδων ευρώ. Ένα άλλο μέτρο ήταν η καθιέρωση τέλους επιτηδεύματος -προφανώς ασπιρίνη- μπροστά στην τεράστια όπως προαναφέρθηκε φοροδιαφυγή των αυτοαπασχολούμενων. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδη αναφορά σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα (ΤΑ ΝΕΑ) και τα δύο μέτρα είναι υπό κατάργηση. Βεβαίως, την ίδια στιγμή, για να μην αντιδράσουν και «αριστεροί λαϊκιστές» προαναγγέλλεται και η κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης» για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς του Δημοσίου.

Ακόμα και να μην θέλεις θυμάσαι τους στίχους του Μηλιώκα.

Αντωνάκος Αντώνης

07-07-2022

antonakosantonis@gmail.com

http://www.antonakos.edu.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ