Το Documento διαβίβασε στην εισαγγελία Αθηνών το βούλευμα ως νέο στοιχείο για να μην συγκαλυφθεί η υπόθεση Λοβέρδου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Documento και ο εκδότης του Κώστας Βαξεβάνης δια του νομικού συμβούλου της εφημερίδας, διαβίβασαν σήμερα στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το βούλευμα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, ζητώντας από την εισαγγελία να εκτιμηθεί ως νέο στοιχείο, βάσει του οποίου θα γίνει επανεξέταση της υπόθεσης του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για τη Novartis.

Η κίνηση αυτή εκ μέρους του Documento, έγινε, γιατί μετά το πέρας της ανάκρισης που αφορούσε τη δίωξη του Ανδρέα Λοβέρδου για τη Novartis και το πώς έβαλε σε κυκλοφορία φάρμακα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της πολυεθνικής, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρία Κάψου, εισηγήθηκε προς το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών την απαλλαγή του πρώην υπουργού υγείας.

Όπως έγραψε σε δημοσίευμά του το Documento, το οποίο διαβιβάστηκε μαζί με το βούλευμα στην εισαγγελία, η Μ. Κάψου στηρίχθηκε σε μια προβληματική ανακριτική διαδικασία, ενδεχομένως και μεθοδευμένη από την ανακρίτρια Μαρία Λουίζα Ιωαννίδου.

Η ανακρίτρια Μαρία Λουίζα Ιωαννίδου, μετά από την δίωξη που είχε ασκηθεί στον Α. Λοβέρδο, είχε αναλάβει την ανάκριση και επί δύο και πλέον χρόνια δεν έκανε καμία ανακριτική πράξη. Λίγο όμως πριν ο Α. Λοβέρδος θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, η ανακρίτρια απεφάνθη ότι η υπόθεση έχει παραγραφεί. Η «γνωμοδότηση» της ανακρίτριας ήταν παράνομη, αφού όπως έκρινε το Δικαστικό Συμβούλιο που την εξέταση δεν είχε παραγραφεί, αλλά αντιθέτως είχε δοθεί εντολή από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη να ξεκινήσει την ανάκριση.

Ως αποτέλεσμα, η δικογραφία επέστρεψε στην ανακρίτρια Μαρία Λουίζα Ιωαννίδου, η οποία συνέχισε να μην κάνει κάποια ανακριτική πράξη. Λίγο καιρό μετά την περάτωσε μέσα από μια τυπική κλήση, απεφάνθη δηλαδή ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αδικήματος.

Μετά το πέρας της ανάκρισης με τον τρόπο αυτό, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρία Κάψου έκανε απαλλακτική εισαγγελική πρόταση για τον Α. Λοβέρδο προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, στηριζόμενη προφανώς σε αυτά τα ανύπαρκτα στοιχεία.

Ένα από τα επίμαχα στοιχεία που χρησιμοποιείται για την απαλλαγή του Α. Λοβέρδου είναι ότι ι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι αναξιόπιστοι σε όσα λένε. Όπως προκύπτει όμως από το βούλευμα που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (αποτελείται από αρεοπαγίτες και δικαστές του ΣτΕ) προκύπτει ότι οι προστατευομενοι μάρτυρες, όχι απλά δεν είναι αναξιόπιστοι αλλά ήταν αυτοί που κατέθεσαν στο FBI. Ήταν αυτοί δηλαδή που προσκόμισαν τέτοια στοιχεία στις αμερικανικές αρχές, τα οποία εξανάγκασαν τη Novartis να καταβάλει στο αμερικανικό δημόσιο 350 εκατομμύρια δολάρια μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Συνεπώς, το βούλευμα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, στο σύνολό του, με τις παραδοχές που κάνει για την ύπαρξη σκανδάλου, τις απειλές των προστατευόμενων μαρτύρων από τον Γιάννη Στουρνάρα και άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση πολιτικούς, για μεθοδεύσεις που έγιναν προκειμένου να καλυφθεί το σκάνδαλο, αλλά κυρίως με τη σωρεία στοιχείων που αποδεδειγμένα πλέον προσκόμισαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, αποτελεί νέο, αδιαμφισβήτητο στοιχεί.

Αυτός είναι και ο λόγος που διαβιβαστικό που κατατέθηκε σήμερα στην εισαγγελία, από το Documento και τον εκδότη του Κώστα Βαξεβάνη, αναφέρεται ότι η «κατά πάσα πιθανότητα εξαπατηθείσα» εισαγγελέας Μ. Κάψου και ζητά από την εισαγγελέα Πρωτοδικών να διατυπώσει όπως οφείλει νέα πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, μετά από τη συνέχιση της ανακριτικής διαδικασίας.

Το Documento και ο εκδότης του Κώστας Βαξεβάνης έχουν προαναγγείλει τις επόμενες ημέρες ότι θα προχωρήσουν σε νέα νομικά μέτρα, προκειμένου να ανοίξει η υπόθεση και να αποδοθεί Δικαιοσύνη. documentonews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ