Washington Times : Ο Μπάιντεν κάνει το ΝΑΤΟ να φαίνεται αδύναμο με τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αντέστρεψε την πορεία την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας την πώληση αναβαθμισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Αμερικανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι, η απόφαση του κ. Μπάιντεν ήταν μια ανταμοιβή για την Τουρκία, για την άρση του βέτο της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Γιατί ο κ. Μπάιντεν δέχτηκε ξαφνικά να μεταφέρει F-16 μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν; Υπήρχε συμφωνία; Το να κλείνει το μάτι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας και τις πολεμοχαρείς ενέργειες, υπονομεύει την ηγεσία και την ηθική εξουσία των ΗΠΑ.

Η πώληση των F-16 εξακολουθεί να απαιτεί έγκριση του Κογκρέσου. Ανακοινώνοντας την υποστήριξή του για την πώληση, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε αισιοδοξία ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει το μέτρο. Επιστρέφοντας από μια επίσκεψη στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είπε ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να κλείσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται εσκεμμένα να αγνοούν την Τουρκία ως αβέβαιο σύμμαχο. Η Τουρκία έχει καλλιεργήσει οικονομικές συμμαχίες και συμμαχίες ασφάλειας με αντιπάλους των ΗΠΑ όπως η Ρωσία και το Ιράν. Η Τουρκία προωθεί μια εξτρεμιστική ισλαμιστική ιδεολογία εντός και εκτός Τουρκίας. Ο αυταρχικός Ερντογάν υποστηρίζει εξτρεμιστικές ομάδες στη Συρία. Η Τουρκία χρησιμοποιεί F-16 για να βομβαρδίσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που χρησιμεύουν ως “μπότες” της Αμερικής στο έδαφος στον αγώνα κατά του ISIS. Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα και κάνει προκλητικές δηλώσεις για την Κύπρο. Ο Ερντογάν συμμάχησε με τον δικτάτορα του Αζερμπαϊτζάν για να διεξαγάγει έναν βάναυσο πόλεμο κατά του Αρμενικού λαού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020. Τουρκικά F-16 έχουν επανειλημμένα χτυπήσει περιοχές στο Ιράκ που κατοικούνται από μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι, τα οποία ακόμα αγωνίζονται να συνέλθουν από γενοκτονία που διέπραξε το ISIS.

Η πώληση F-16 στην Τουρκία δεν θα επιτρέψει μόνο στον Ερντογάν να εντείνει αυτές τις εκστρατείες. Ο οπλισμός της Τουρκίας με επιθετικά όπλα τελευταίας τεχνολογίας, μπορεί να τον ενθαρρύνει να ακολουθήσει τις απειλές για επίθεση στην Ελλάδα. Μια ενισχυμένη τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα παράσχει επίσης στον Ερντογάν πρόσθετες ευκαιρίες να στοχεύσει Αρμένιους.

Έχει προκύψει ένα ανησυχητικό μοτίβο: η Τουρκία χρησιμοποιεί όπλα των ΗΠΑ — συμπεριλαμβανομένων των F16 — εναντίον των συμμάχων της Αμερικής. Εκτρέπει την κριτική επικαλούμενος τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ .

washingtontimes.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ